Dueber Hampden og litt klokke historie

Medlem
2. juli 2008
Innlegg
97
Like morsomt som å samle på gamle ur er også å lete etter historie bak urfabrikat som nå nærmest er glemt. Når jeg skulle skrive noen ord om Dueber Hampden som kun har ca 12 års armbånds-ur produksjon å vise til, blir det uunngåelig å ikke flette inn litt varierende historie om andre urmerker som også dukker opp.

Blant lommeur samlere er Dueber Hampden ikke et helt ukjent merke. Dueber Hampden har en historie helt fra begynnelsen av 1860 tallet. I 1888 flyttet fabrikken fra Springfield til Canton, Ohio. Rundt 1913 begynte de å konvertere små lommeur-verk til armbåndsur, men hovedfokuset til Dueber Hampden var lommeur. Dueber Hampden var kjent for solide urverk og hadde gode kvalitetskontroller i alle ledd. I 1925 fikk bedriften nye eiere og selskapet gikk konkurs i 1927. Muligens fordi de ikke greide omstillingen fra lommeur til armbåndsur like godt som konkurrentene.

Dette er en Dueber Hampden fra 1925 med 15 jewels urverk. Uret ble markedsført som det første armbåndsur med 5/0 size urverk i amerika. Urets størrelse er ca 28 mm x 38 mm med hengslet urkasse uten graveringer. Lume på tall og visere. Uret dateres via serienummer på urverk til 1925 og er i relativt god stand. Referanse i bla. Wrist watch price guide fra 1984.
dueber007.jpg


For å fortsette litt med denne historien om Dueber Hampden tar jeg med litt Sveitsisk og Russisk klokke historie.

H. Moser & cie ble etablert rundt 1826 og hadde produksjonslinjer både i Sveits og Russland. Bla. stod H. Moser bak det første moderne industri eventyr i Schaffenhausen rundt 1850, noe som også førte til at IWC etablerte seg der. H. Moser's russiske del ble ekspropriert av russiske myndigheter etter revolusjonen i 1918 og restene etter bla. dette firmaet ble til det statseide Central watch repair workshop som ble etablert rundt 1920 i Moskva. Utpå 1920-tallet slapp de opp for ur deler og Russland var nødt til å se seg om etter andre løsninger.

Etter 1918 revolusjonen i Russland hadde landet dermed ingen ur-produsjon av betydning og det ble besluttet fra høyeste hold at det skulle bygges opp egen urverks-industri for å forsyne forsvar og sivile med lommeur/ armbåndsur. Dermed ble Dueber Hampden produksjons maskiner solgt til Russland i 1929. 28 lastevogner full-lastet med maskineri ble transportert fra Canton til Moskva . Dette ble grunnlaget for The First State Watch Factory, senere kjent som First Moscow Watch Factory og igjen som Poljot. Noen av de første urene produsert i Russland hadde Dueber-Hampden stemplet på urverket. Etter hvert ble de fleste gamle Dueber Hampden maskinene byttet ut til fordel for nyere og mere moderne maskiner, bla. store deler av Glashuttes moderne maskinpark som ble overtatt som krigserstattning fra Tyskland etter andre verdenskrig. Det ryktes at de gamle Dueber Hampden maskinene ble observert på en fabrikk i Kina i 1986 og var fremdeles i bruk da.

Merkenavnet Hampden var ikke en del av salget, derfor er det produsert ur merket Hampden fra ca 1940 frem til i dag av andre aktører, bla av Clinton watch co. som senere skiftet navn til Hampden Coporation.

Avslutter med et bilde av tre ur som ble flettet inn i denne forenklede historien om Dueber Hampden. Fra venstre: H.Moser laget i tiden rundt revolusjonen, Dueber Hampden og et Sekonda ur med poljot urverk ca fra slutten av 1960-tallet.
dueber018.jpg
 
Fantastisk historie! Mon tro hva som hadde skjedd med Russisk ur-utvikling hvis ikke indrefileten av Tysk urproduksjon ikke hadde havnet på Russisk side av dele-streken:)