Leses nå
Flere nylanseringer i Reverso-familien til Jaeger-LeCoultre

Flere nylanseringer i Reverso-familien til Jaeger-LeCoultre

Fra furuinspirert grønn til astronomisk haute horlogerie i årets Reverso-modeller.

Innen rektangulære klokker er ingen modellserier mer ikonisk enn Jaeger-LeCoultres Reverso. Gjennom modellens 90 år har den art-deco-inspirerte urkassen fungert som den faste og gjenkjennelige rammen, mens ulike horologiske kunstverk har fått spillerom i urverket og på skiven. Under årets digitale Watches & Wonders får familien nye medlemmer, herunder den mest teknisk avanserte Reverso noensinne.

Reverso Tribute Small Seconds (grønn skive)

Det hele starter imidlertid langt roligere, for siden introduksjonen i 2016 har Tribute-familien søkt å gi et gjensyn med den opprinnelige 1931-lanserte Reversoens stilsikre detaljer. Det har resultert i flere forskjellige modeller av ulik teknisk kompleksitet, men som alle bygger over samme visuelle lest med ingredienser som dauphin-formede visere og slanke appliserte timemarkører.

Tribute Monoface Small Seconds. Bilde: Jaeger-LeCoultre

Som Tribute-kolleksjonens minst teknisk avanserte, men samtidig kanskje mest sjarmerende, finner du Monoface Small Seconds. Klokken kom først på markedet tilbake i 2018 med blå skive, før den fikk sin oppfølger med burgunderrød skive året etter. Årets utgave følger i rekken og bidrar med en ny fargetone til den lille familien. Den grønne skiven med solstrålemønster henter nemlig sin inspirasjon fra furuskogene utenfor vinduene til Jaeger-LeCoultre i Vallée de Joux.

Som «monoface»-navnet avslører er dette en utgave av Reverso med visning på kun én side og med lukket bakside på den rotérbare kassen. Det gjør den tro mot den opprinnelige grunntanken (å kunne snu kassen for å beskytte glasset under sportslige aktiviteter), samtidig som det skapes en egnet arena for personalisering.

Den grønne skiven matches med den grønne lærremmen. Bilde: Jaeger-LeCoultre

På innsiden av den 45,6 x 27,4 millimeter store kassen sitter et håndtrukket verk, kaliber 822/2 som selvsagt er levert av Jaeger selv. Klokken går inn i standardkolleksjonen sammen med sine søsken og det forventes derfor å havne på samme pris, som i skrivende stund er 97.800 kroner.


ANNONSE


Reverso One Precious Flowers

Få produsenter kan vise til et like komplett manufaktur som Jaeger-LeCoultre og innenfor veggene i Sentier finner du også atelieret for sjeldne håndarbeidsmetoder, Métiers Rares (som Jon Henrik besøkte tilbake i 2016). Her finnes noen titalls personer som har sine spesialiteter innen en rekke klassiske metoder som guilloché, emaljering, gravering og montering av edle stener. Det er også de tre sistnevnte som kombineres i de helt nye Reverso One Precious Flowers, som er spesielt myntet på et kvinnelig publikum og består av fire ulike klokker i kun 10 eksemplarer hver.

De ulike variantene har fått navnene Pink Arums, White Lilies, Purple Arums og Blue Arums. Egenskaper som den 40 x 20 millimeter store urkassen i hvitt- eller roségull, samt en skive av perlemor deles av alle fire. Det samme gjør det manuelt opptrekkbare kaliber 846 på innsiden, som gjør sin debut i denne modellen.

Monteringen av diamantene alene oppgis å ta nær 100 timer per klokke. Det, sammen med alt det andre håndverket, gir dermed en oppgitt internasjonal pris som spenner fra ca. 1 til 1,3 millioner kroner (ikke inkludert mva) for de ulike blomsterdekorerte Reversoene. Da får du til gjengjeld et aldri så lite kunstverk på hånden, bokstavelig talt.

Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 (Quadriptyque)

Foreløpig siste lansering i Reverso-familien fortjener egentlig en helt egen artikkel (av en med langt mer kunnskap om både urmakeri og astronomi enn meg), for den er av det helt spektakulære slaget og faktisk den mest avanserte Reverso-klokken noen gang. Akkurat det sier ikke rent lite når vi forsiktig erindrer tidligere lanseringer som Reverso Hybris Mechanica Gyrotourbillon 2 og Reverso Hybris Mechanica à Triptyque. En lansering hvor urmakernes urmaker (igjen) viser sin vanvittige horologiske styrke og kompetanse – for de som måtte ha glemt.

Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 (Quadriptyque). Bilde: Jaeger-LeCoultre

Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 tar i bruk alle tilgjengelige områder – og blir med det verdens første armbåndsur med avlesning (av de totalt 11 ulike komplikasjonene) på fire ulike flater. Det hele pakket inn en kasse på kun 51 x 31 x 15 millimeter og dermed som et slags samlet manifest på Jaeger-LeCoultres kunnskap innen urmakeri på mikroskopisk nivå, astronomiske komplikasjoner og klokker som kan spille av lydsignaler.

Et fascinerende punkt med lanseringen er at grunntanken om enkel avlesning og bruk åpenbart er gitt prioritet. På hovedskiven er det derfor de viktige tingene som tar plass, med tidsvisning, dag, måned og dato, alt selvsagt understøttet av evighetskalenderfunksjonalitet som selv justerer for skuddår. Det hele riktignok pyntet opp av den flyvende tourbillonen klokken syv, men det kan vi lett tilgi.

Innsiden og baksiden er noe helt utenom det vanlige. Bilde: Jaeger-LeCoultre

Roterer man kassen rundt, åpenbarer det seg imidlertid en helt annen side av klokken. På baksiden av Quadriptyque-kassen får man innsikt i den melodiskapende kompetansen hos Jaeger-LeCoultre og minute repeateren som opereres med knappen like over kronen. Denne spiller av tiden ved hjelp av lave og høye toner, produsert av små hammere som skimtes mot bunnen av kassen. Det hele akkompagnert av en sekundær visning av tiden, hvor man har valgt «jumping hours» og en perifért montert og pilformet minuttviser.

Les også...

Om man snur sin oppmerksomhet til de to visningene som sitter på hver sin side av bakkassen er de begge av det astronomiske slaget, bokstavelig talt. Her kombineres, for første gang i mekanisk urmakeri, tre ulike månesykluser (synodisk omløpstid, drakonisk omløpstid og anomalistisk periode). Det gir mulighet for den lærde til å lese av fenomener som «supermåne» og måneformørkelse. Den høyt dekorerte månefasevisningen på øvre halvdel er også teknisk ekstravagant i sin nøyaktighet, med behov for 1 dags korreksjon hvert 1111. år.

Mens innsiden viser månefasen på den nordlige halvkule, har man benyttet anledningen for å ta inn den sørlige halvkule på den siste tilgjengelige flaten. Det hele i en slående vakker tolkning hvor stjernekartet kombineres med en måne av roségull, med en håndgravert ramme i positivt relieff – alt produsert av Métiers Rares.

Rent teknisk byr månevisningene også på fascinerende mekanikk, litt tilsvarende det vi så i Reverso Hybris Mechanca Grande Complication à Triptyque fra 2006. Det er nemlig ikke noe eget verk som driver visningene, men en justeringsmekanisme (correction pin) som henter sin kraft fra hovedurverket til å justere det hele én gang i døgnet, nærmere bestemt ved midnatt.

Reverso Hybris Mechanica Calibre 185. Bilde: Jaeger-LeCoultre

De totalt 10 eksemplarene leveres i det som omtales som en eksepsjonell presentasjonseske, som praktisk nok inkluderer en innebygget mekanisme for å enkelt stille alle klokkens visninger samtidig og iht. hverandre, dersom klokken har ligget uten gangreserve. Oppgitt pris er nesten like astronomisk som klokken og er oppgitt til ca. 13,5 millioner kroner + mva.

Mer informasjon på jaeger-lecoultre.com.


ANNONSE