Leses nå
En dag hos Glashütte Original

En dag hos Glashütte Original

Når Glashütte Original inviterer til en dag på manufakturet, sier man ikke «nei, takk». Forrige uke pakket jeg derfor sekken, og satte meg på morgenflyet til Amsterdam (deler av reiseutgiftene ble dekket av Glashütte Original). Deretter gikk turen videre til Dresden – Glashüttes nærmeste storby, og hovedstad i Sachsen. Etter innsjekking på Vienna House QF Dresden, ventet en halvtimes kjøretur til manufakturet.

Til tross for at Glashütte Original er en del av Swatch Group, føles det ikke helt sånn. For det første foregår det meste av produksjonen in-house. Ja, selv skivene produseres nå av Glashütte, selv om dette riktignok foregår ved deres skivefabrikk i Pforzheim. For det andre, har merket en veldig jordnær, og ærlig identitet. Graden av «markedsførings-bullshit» er lav, og det føles nesten som et familieeid manufaktur. For det tredje, har Glashütte Original vært svært imøtekommende med oss klokkenerder i mange mange år. Hvilke andre manufakturer på dette nivået, lar fansen forespørre en omvisning på fabrikken?

Dagens hos Glashütte, bestod ikke av noen vanlig omvisning på manufakturet. Under tittelen «International Forum Meeting», hadde merket invitert noen utvalgte samlere, influencers, og forumrepresentanter, som Dailywatch, 8past10, TimeToTalk, og PuristSPro/Watchprosite. Dermed hadde også de fleste av gjestene, inkludert undertegnede, hatt omvisning på manufakturet før.

Programmet omfattet i stedet et realt dypdykk i Glashütte Originals nyeste in-house-urverk, kaliber 36, samt en gjennomgang av deres nye interne testprosedyre. Klokker som bærer navnet «Senator Excellence», har nemlig gjennomgått en svært omfattende intern testing, som ikke overraskende overgår COSC-standarden. I løpet av en kontinuerlig test over 24 dager, testes og justeres klokkene i seks posisjoner, og ved ulike grader av gangreserve. Eiere av en Sentor Excellence, har også mulighet til å registrere sin klokke i Glashütte sin portal, og dermed kunne hente ut testdata for nøyaktig sin klokke. Et utrolig kult konsept, som jeg skulle likt å se hos flere high-end urprodusenter. Se gjerne min omtale av Senator Excellence fra i fjor her.

Selv om det moderne Glashütte Original formelt sett ble grunnlagt i 1994, har merket en direkte linje til VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB). GUB ble selv dannet i 1951, ved en statlig (DDR) sammenslåing av Glashüttes (områdets) aktører innen urindustrien – inkludert det opprinnelige A. Lange & Söhne. Det gjør at Glashütte Original kan vise til en spennende historie i form av GUB, men også Glashütte-områdets urmakertradisjoner. Historie var også et tema under kvelden, og en rekke historiske klokker fra Glashütte ble presentert. La oss også håpe at pilot-kronografen, er et hint om en fremtidig satsning.


ANNONSE


I likhet med de fleste manufakturer på samme nivå og høyere, er håndfinisjering og manuell montering, en vesentlig del av produksjonsprosessen. Sist på programmet, var et lite innblikk i noen av de konkrete metodene som benyttes. Dessverre var fotomulighetene begrenset, da en del av utstyret som brukes er utviklet in-house, og strengt hemmelig.

Som «plaster på såret», fikk vi imidlertid muligheten til å teste ut egne urmakerferdigheter. Å få gå «hands-on» er alltid et artig og velkomment innslag – og som regel jekkes man ned et par hakk. Det er en viktig påminnelse om urmakeri er et fag som det tar tid, svette og tårer å mestre. Du vil med andre ord ikke se et «Haraldsen Ur-service» med det første, for å si det sånn.