Leses nå
CMXI – ny norsk klokke inspirert av klassiske biler

CMXI – ny norsk klokke inspirert av klassiske biler

Norge har ikke akkurat hatt noen voldsom tradisjon for klokkemerker, men på kort tid har det dukket opp flere nye norske aktører (jeg har omtalt et par av de her).

Seneste merke ut, er Skedsmo-baserte «Cursus Victus». Torgeir Sanders er mannen bak merket, som ønsket å skape en klokke inspirert av hans lidenskap for Porsche og andre klassiske biler. Debutmodellen fikk navnet «CMXI», og ble lansert som en kampanje på folkefinansieringstjenesten Kickstarter, i slutten av forrige måned. Og oppvakte lesere har kanskje allerede skjønt det: CMXI, er den romerske ekvivalenten til «911».

cmxi-on-white-1

Navnet er imidlertid ikke den eneste som er inspirert av klassiske kjøretøy. Den «røde linjen» fra turtallstellere, har funnet veien til urskiven ved kl. 12. Tidsvisningen i seg selv, har et tydelig instrumentpreg, med kun én sentralisert timeviser. Skalaen på urskiven er dermed delt inn i 10-minutters intervaller, som gir en tilstrekkelig presis tidsvisning for de fleste. En kombinasjon av tidsvisning via én viser, og en kronograf, er ikke akkurat hverdagskost. Faktisk kommer jeg bare på MeisterSinger sin «Paleograph», som har et lignende oppsett.

cmxi-on-white-2


ANNONSE


Også underskivene og indikatoren for 1/20-dels sekunder, er inspirert instrumenter, som speedometere og drivstoffmålere. Klokken har også en «rehaut», gravert med setningen «Amare et sapere vix deo conceditur» – som oversatt fra latin betyr noe sånt som «selv en gud finner det vanskelig å både elske og å være fornuftig samtidig».

Rent spesifikasjonsmessig har klokken fått en svart PVD-behandlet urkasse i rustfritt stål, som har en diameter på 45 mm. Urverket er et batteridrevet Citizen Miyota 6SA2 quartz. Joda – entusiaster flest ville nok helst likt å se et mekanisk urverk, men det gjennomførte designet og den sympatiske prisen, bør langt på vei kunne veie opp for dette.

Les også...

Den 24 mm brede skinnremmen er inspirert av klassisk kjørehansker, og underbygger ytterligere merkets øye for detaljer. Kort og godt, er det ytre designet svært imponerende for en debutant. Sannsynligvis er CMXI det mest gjennomførte designet jeg har sett så langt, fra et nytt norske mikromerke. Det er heller ikke noe å si på prisen, som i skrivende stund starter på svært overkommelige 2.149 kroner.

cmxi-leather-jacket

Mottakelsen av merket kan ikke omtales som noe annet enn en suksess, og i skrivende stund har Cursus Victus samlet inn over 430.000 kroner siden 29. september. Det er godt over målsetningen på 230.000 kroner. Kampanjen avsluttes 29. oktober.


ANNONSE