Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Certina lanserer DS-1 Big Date 60th Anniversary

Certina lanserer DS-1 Big Date 60th Anniversary

En presentasjon av Certinas jubileumsmodell og hvorfor den er viktig.

Certina er ikke blant dem som skriker høyest, men har i flere tiår holdt en høy stjerne i det norske markedet. Det skyldes neppe grensesprengende design, men trolig heller høy kvalitet og sveitsisk pålitelighet til en pris som passer de fleste lommebøker. Med fjorårets lansering av den spreke og retroinspirerte DS PH200M (som vi skrev om her), begynte vi imidlertid å se konturene av et mer offensivt og entusiastvennlig Certina.

Lanseringen av DS-1 Big Date 60th Anniversary i Hamburg denne uken, er likevel en overraskende kraftdemonstrasjon fra det tradisjonsrike merket. Modellen er en markering av 60-årsjubileet for DS («Double Security»), som har vært en vesentlig del av Certinas identitet siden 1959. Opprinnelig refererte DS til et konkret pakningssystem, men er i dag et konsept som omfatter flere av Certinas beskyttende egenskaper. Nettopp her utgjør Certinas grønne spesialmodell en liten revolusjon.

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary. (Foto: Certina)

Riktig balanse

Selv om DS-1 Big Date 60th Anniversary har et friskt ytre (mer om dette senere), er det på innsiden den største overraskelsen ligger. Modellen er den første til å ta i bruk en balansefjær av materialet Nivachron, som er utviklet av søskenselskapet Nivarox i samarbeid med Audemars Piguet(!). I følge Certina kan en spiral av Nivachron redusere den negative påvirkningen fra magnetfelt med en faktor på 10 til 20, noe som er svært relevant i en verden hvor vi økende grad bader i magnetiske felt fra elektroniske duppeditter. Selv om ikke klokkene påføres noen direkte fysisk skade, vil et magnetisert mekanisk urverk ofte løpe helt løpsk – eller i noen tilfeller også sakke.

En tradisjonell spiral mot en antimagnetisk Nivachron. (Foto: Certina)

Enkelte produsenter pakker inn urverket i et faradaisk bur (lokk/innerkasse av jern), som beskytter verket men ikke løser problematikken ved roten. Det gjør imidlertid spiraler av ikke-magnetisk silisium, som brukes i flere urverk i høyere prisklasser. Silisium har imidlertid to svakheter: For det første er materialet vanskelig og kostbart å jobbe med. For det andre er det per dags dato umulig å tilføre en spiral av silisium en tradisjonell endekurve. Nivachron er derimot en unik titanlegering (altså metall), som i motsetning til silisium kan produseres og tilpasses (inkl. manuell bøying av endekurve) ved tradisjonelle metoder. Ikke bare opprettholdes en historisk kontinuitet med fortidens urproduksjon (som etter sigende var APs motivasjon bak prosjektet), men produksjonskostnaden er også betydelig lavere.

For Certina gir Nivachron muligheten til å levere klokker med klasseledende antimagnetiske egenskaper, uten å bryte merkets lange tradisjon for høy kvalitet til en overkommelig pris. Spiralen debuterer i det selvopptrekkende ETA Powermatic 80.651, som er en variasjon på den seneste generasjonen det etterhvert velkjente ETA-produserte Powermatic 80-urverkene med 80 timers gangreserve. Det kan tyde på at DS-1 Big Date 60th Anniversary bare starten på en generell utrulling av Nivachron i flere av Certinas modeller over de kommende årene.

Dobbel moro

Det er imidlertid ikke bare innsiden som vekker oppsikt. Designmessig har DS-1 Big Date 60th Anniversary et tydelig snev av retro, og grønnfargen skiller seg definitivt ut fra mengden. Urskiven har en såkalt dégradé finisj, som uten øvrig sammenligning sender tankene i retning av H. Moser & Cie.’s grønne fumé. Nedre del av skiven domineres av et dobbelt datovindu, som forøvrig byr på et herlig øyeblikkelig datoskifte entusiaster vil kunne kose seg med. Under vinduet finner vi en diamantformet markør, som med plasseringen kl. 6 er et lite nikk til DS-konseptets 60-årsjubileum.

Grønnfarge og «Big Date» gir jubileumsmodellen masse særpreg. (Foto: Certina)

Kassen i rustfritt stål har en diamanter på 41 mm, og byr på et heldekkende baklokk med jubileums-inngravering. I tråd med DS-konseptet er er klokken vannresistent til 100 meter, og har et ripesikkert safirglass i front. Valget av en milanese-lenke er dristig, men hurtigskift-barettene muliggjør enkelt bytte til rem (som vi mistenker mange vil foretrekke til denne modellen).

DS-1 Big Date 60th Anniversary kan forventes hos Certinas norske forhandlere i oktober, og veiledende pris er satt til 8.390 kroner. Det er noe høyere enn merkets ordinære prising for lignende modeller, men reflekterer trolig at vi har med en jubileumsmodell å gjøre snarere enn en generell prisstigning (eller reposisjonering) av merket.

Spesifikasjoner:

  • Modell: Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary – C029.426.11.091.60.
  • Det ytre: Kasse i 316L rustfritt stål, 41 mm diameter – safirglass i front – grønn urskive med dégradé-finisj – milanese-lenke i rustfritt stål – vannresistent 100 meter.
  • Det indre: ETA Powermatic 80.651 – Nivachron balansefjær – selvopptrekkende, 80 timer gangreserve – timer, minutter, sekunder, «big date».
  • Pris: 8.390 kroner – tilgjengelig i oktober 2019.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!