Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Spesialmodellen med Nivachron-spiral er en Certina utenom det vanlige.

Da Certina i fjor sommer presenterte DS-1 Big Date 60th Anniversary, dreide det seg om noe større enn «bare» en jubileumsmodell. Selv om klokken markerer 60-årsjubileet for introduksjonen av Certina DS i 1959, er det mest interessante hvordan den gjør det. For dette er ingen vintage-inspirert relansering, men derimot en moderne videreutvikling av merkets DS-konsept.

Men hva er nå egentlig «DS»? Langversjonen med de historiske referansene forklares best på det fremragende nettstedet VintageCertinas.ch, men kortversjonen får du her: DS («Double Security») refererte opprinnelig til en konstruksjon hvor urverket ble plassert «flytende» i kassen, via en elastisk støtabsorberende pakning. Ekstra pakninger i kronen, tykkere akrylglass og forsterket baklokk, bidro til en robust konstruksjon som tålte både støt og vann. I løpet av årene har DS-konseptet blitt videreforedlet, men er fortsatt en viktig del av Certinas identitet.

Antimagnetisk til folket

DS-1 Big Date 60th Anniversary tar DS-konseptet til et helt nytt nivå. Modellen er den første fra Certina hvor urverket er utstyrt med en spiral av Nivachron, som ble utviklet gjennom et samarbeid mellom Swatch Group-selskapet Nivarox og Audemars Piguet(!). Det nye materialet er en titan-basert legering med svært gode antimagnetiske egenskaper. Sammenlignet med en tradisjonell spiral, hevder Certina at en balansefjær av Nivachron vil kunne redusere den negative påvirkningen fra magnetfelt med en faktor på 10 til 20.

Antimagnetiske spiraler er ikke noe nytt fenomen, og stadig flere toppmerker tilbyr idag balansefjærer av silisium. Produksjonen er imidlertid komplisert og kostbar, og bryter med håndverkstradisjonene som ellers preger mange av klokkene på øverste hylle. Nivachron-spiraler kan på sin side fremstilles via konvensjonelle prosesser, inkludert manuell bøying av endekurven.

Nettopp det å holde urmakertradisjonene i hevd, ryktes å ha vært Audemars Piguets motivasjon bak deltakelsen i prosjektet (og merkets ellers så avvisende holdning ovenfor silisium). For Certina representerer Nivachron muligheten til å kunne tilby gode antimagnetiske egenskaper i en tilgjengelig prisklasse.

En grønn lekkerbisk

Let’s face it – de færreste av oss kjøper klokker kun for urverket. Certina har imidlertid gjort en riktig så god jobb i gjøre introduksjonen av Nivachron til en svært attraktiv totalpakke. DS-1 Big Date 60th Anniversary er et nesten overraskende friskt design, innenfor rammene av en «retro-ish» dressklokke. Den grønne urskiven har en gradert finisj, som kan minne litt om Mosers etter hvert kjente fumé. Fargevalget er ikke tilfeldig, men er en referanse til Certinas grønne skilpadde-logo.

Nedre del av urskiven bryter med det ellers så vintage-inspirerte designet. Her har Certina plassert et dobbelt datovindu, som tilfører modellen en god dose særpreg. Dette er krydder for entusiastene, men begeistringen dempes en smule av de to linjene med løkkeskrift, samt den lille diamantformede markøren. Litt unødvendig overlesset – men ingen direkte dealbreaker.

Kvalitet som forventet

Kassen måler 41 mm i diameter, og oppleves som temmelig «true to size». Enkelte skulle kanskje ønske den var et par millimeter mindre, men her koker det ned til personlige preferanser. Finisjmessig er majoriteten av kassen polert, med unntak av hornenes børstede flater. Denne lille detaljen bidrar til å heve helhetsinntrykket i betydelig grad. Certina har et rykte for å levere høy opplevd kvalitet i sin klasse, og DS-1 Big Date 60th Anniversary er ingen kalddusj.

Valget av en mesh-lenke – nærmeste bestemt en «milanese»-variant – er et forholdsvis overraskende valg fra det sveitsiske merket. Lenken er av god kvalitet, og spennen med lenkeledd oppleves som svært solid. Bærekomforten er det kort og godt ingenting å utsette på. Hurtigskift-baretter gjør fjerning av lenken til en lek, og med rem får klokken en dramatisk endret karakter. Ideelt sett skulle jeg gjerne sett en ekstra lærrem i boksen.

Ny balanse, ny komplikasjon og nytt urverk

Baklokket er av den tradisjonelle heldekkende sorten, fremfor et med glass og innsyn. Ved første tanke litt underlig gitt introduksjonen av Nivachron-spiralen, men mer forståelig når den minimale visuelle forskjellen fra en tradisjonell Nivarox-fjær tas i betrakting.

Certina kunne ha plassert den nye Nivachron-spiralen i et eksisterende kaliber, men den særegne dato-komplikasjonen hinter om nytt maskineri på innsiden av kassen. Powermatic 80.651 er et nytt tilskudd i Powermatic 80-familien, som produseres av søskenselskapet ETA. Teknisk sett er det nye urverket et derivat av arbeidshesten ETA 2824-2. I følge Certina skal presisjonen være godt innenfor COSC, men for å holde kostnadene nede er urverket ikke kronometer-sertifisert.

ETA Powermatic 80.651 har en gangreserve på 80 timer, men det største partytrikset er det herlige øyeblikkelige datoskiftet som definitivt vil kunne begeistre klokkeinteresserte:

Avsluttende tanker

DS-1 Big Date 60th Anniversary er en overraskende entusiastvennlig klokke, fra et merke som tidvis kan være litt anonymt. I sedvanlig Certina-stil er kvaliteten god, men det mest imponerende er klokkens «x-faktor»: Et vågalt ytre pluss et genuint innovativt indre – en kombinasjon som sjelden observeres i denne prisklassen. Det gjør at DS-1 Big Date ikke bare appellerer til Certinas typiske kundegruppe, men også mer hardbarkede entusiaster som vanligvis shopper dyrere klokker.

Da jeg pratet med en representant fra Certina under fjorårets lansering i Hamburg, ble det klart at bruken av Nivachron ikke er en «one-off». Riktignok vil det ta litt tid, men om alt går etter planen vil den antimagnetiske nyvinningen rulles ut i flere modeller. Spesifikasjonsmessig kan dette ta Certinas mekaniske ur opp på et nivå konkurrentene vil ha vanskeligheter med å matche.

Fakta og pris

Modell: Certina DS-1 Big Date Powermatic 80 Special Edition
Diameter: 41 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 100 m

Urverk: ETA Powermatic 80.651
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato («Big Date»)
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 80 t

Lenke: Rustfritt stål, «milanese»

Veiledende pris: 8.890 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på certina.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!

Yay!

Frekk grønn urskive.

Første Certina med Nivachron-spiral.

Unik dato-komplikasjon.

Konkurransedyktig pris.

Solid lenke.

Nay!

For mye skrift på urskiven.

Leveres uten lærrem.

Helt flatt safirglass.