Leses nå
Breitling lanserer Endurance Pro

Breitling lanserer Endurance Pro

Kvartskronografen som faller mellom to stoler.

Pulsometer. Dersom du har vært borti denne sjeldne skalaen på en kronograf er du nok mer bevandret enn de fleste i den horologiske verden. Kort forklart kan du, ved hjelp stoppeklokkens sekundviser, benytte den indre skalaen til å finne din omtrentlige hjertefrekvens. Et en gang aktuelt hjelpemiddel for leger og helsepersonell, og som tidvis dukker opp på klassiske kronografer (eller moderne nytolkninger av disse). Kall det gjerne en pulsklokke fra svunnen tid.

Når Breitling nå lanserer den nye Endurance Pro – hvor pulsometeret trekkes frem som en praktisk funksjon for dagens profesjonelle utøvere – skjønner du imidlertid raskt at både produktutvikling- og presseavdelingen har mistet bakkekontakten. Da hjelper det ikke at den er løselig inspirert av Breitling Sprint og at pressematerialet hevder at den er «den ultimate athleisure-klokken».

Moderne – og håpløst utdatert

De siste årene har Breitling sentrert sin markedsføringsstrategi rundt såkalte «Squads». Endurance Pro er sånn sett et giftermål mellom merket og deres «Triathlon Squad», som inkluderer meget meritterte navn som Jan Frodeno (3 x verdensmester IRONMAN og olympisk gullmedaljist).

Breitling Endurance Pro (Bilde: Breitling)

I praksis har dette resultert i bruken av det ekstremt lette komposittmaterialet «Breitlight» og som er utstyrt med gummiremmer velegnet til aktiviteter som nettopp løping, svømming og sykling. I fem friske farger vil klokkene også lett kunne kombineres med en ellers sporty profil, enten du er profesjonell eller drømmer om å bli det. Faktisk kan du også gå for noen kule natoremmer om du ønsker det. So far so good.


ANNONSE


Kolleksjonens problemer starter imidlertid på innsiden. Her finner du et temperaturkompensert «SuperQuartz»-urverk med en enkel stoppeklokkefunksjon. Det betyr riktignok svært høy nøyaktighet, men samtidig at klokken mangler moderne batteridrevne sports- og pulsklokkers funksjonalitet – og ei heller har noen horologisk appell som et mekanisk verk ville gitt.

De indre problemene understrekes nødvendigvis av det ytre designet. Klokken har et ganske standardisert kronograf-uttrykk med tre underskiver. Det betyr – i beste fall – at avlesning av nøyaktig tid (mens du bedriver høyintensiv idrett) vil være relativt overkommelig, men likevel betydelig vanskeligere og mer tidkrevende enn på en digital skjerm. Avlesning av egen puls i samme situasjon vil være nært umulig – og kan i praksis bare avskrives helt under pågående aktivitet. Også kompassfunksjonaliteten på bezelen virker mer som en passende design-gimmick enn en praktisk tilleggsfunksjon.

Førsteinntrykk

Nå er det nok ingen stor hemmelighet at mitt førsteinntrykk av Breitlings nylansering heller mot det negative. Det er en klokke jeg simpelthen ikke forstår og kanskje enda mindre i år 2020 enn jeg ville gjort for et tiår siden. Med stadig mer funksjonsrike og høyst kapable batteriklokker kan jeg ikke tenke meg at profesjonelle utøvere vil finne Endurance Pro som sitt foretrukne valg.

Klokkene kan også leveres med NATO-remmer av ECONYL (Bilde: Breitling)

Hadde Breitling gått for en løsning med digital skjerm, som et tillegg til den analoge visningen, hadde jeg forstått denne mer. På sett og vis en allerede prøvd oppskrift fra selskapet med klokker som Exospace og Emergency friskt i minnet. Da kunne man utnyttet de batteridrevne klokkers muligheter, og kanskje inkludert en moderne pulsmåler. En annen løsning hadde vært å gå for et mekanisk urverk – og på den måten forsøkt å lage en egen tolkning av Richard Milles «sportslige suksess».

For meg blir derfor Endurance Pro verken fugl eller fisk, og enda mindre nå enn for et tiår siden. Men den kommer i kule farger – og kanskje er det bare jeg som har blitt for gammel til å verdsette litt krydder i klokkehverdagen.

Breitling Endurance Pro

Dimensjoner: 44 x 12,5 mm
Materiale: Breitlight
Vannresistens: 10 bar (100 meter)

Urverk: Breitling Caliber 82
Type: SuperQuartz
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato; kronograf
Batteritid: 3 – 4 år

Rem: Gummirem / NATO-rem

Veiledende pris: 32.800 norske kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på breitling.com.


ANNONSE