Leses nå
Breitling lanserer en ny generasjon Avenger

Breitling lanserer en ny generasjon Avenger

Breitling fornyer de røffeste pilotklokkene i kolleksjonen.

Om man snakker om luftfart og klokker er det få merker som har en like sterk knytning til livet over skyene som nettopp Breitling. Helt siden 1930-tallet har selskapet levert klokker og armbåndsur spesielt utviklet for piloter, med eksempler som AVI Co-Pilot, Aerospace, Emergency og, ikke minst, ikoniske Navitimer som den kanskje mest kjente av de alle.

Breitling Avenger B01 Chronograph 44 med sandfarget tallskive.

Breitling Avenger-familien er kanskje mindre kjent enn nevnte Navitimer, som man for øvrig fornyet i fjor, men har siden introduksjonen i 2001 vært det mest moderne alibiet av pilotklokker i selskapets kolleksjon. Klokker som i både form og funksjon retter seg litt ekstra mot militære jetfly og jagerflypiloter – og kanskje de av oss som kunne ønske vi var en. Nå er kolleksjonen tilbake i fornyet form.

Oppturer og nedturer

Siden vi første gang stiftet bekjentskap med Avenger på starten av millenniet, har flere ulike tolkninger, komplikasjoner og variasjoner sett dagens lys, herunder utgaver med både mekaniske og batteridrevne urverk.

Entusiaster vil huske «pilotdykkeren» Avenger Seawolf, mens de med et hjerte for lynraske fly kanskje best erindrer Avenger Blackbird, som tok sin inspirasjon fra det amerikanske strategiske rekognoseringsflyet med samme navn. For undertegnede er det Chrono Avenger i titan som kanskje står hjertet nærmest, siden klokken var den første skikkelig røffe «beateren» jeg unnet meg da klokkeinteressen for alvor fattet tak, en gang for ganske lenge siden.


ANNONSE


Avenger som familie opplevde imidlertid litt dalende interesse i perioden før nåværende sjef, Georges Kern, overtok roret tilbake i 2017. Noe av det første han gjorde var imidlertid å gjenopplive familien og nå er tiden funnet moden for en ny overhaling, hvor de tre ulike hovedmodellene deler mange av sine visuelle ingredienser, men byr på ulik mekanikk, kassemateriale og komplikasjoner.

I kjent stil sparer heller ikke Kern på kruttet i markedsføringen og har denne gang alliert seg med pilotene i Patrouille Suisse som håndleddsmodeller og ambassadører for nye Avenger.

Avenger B01 Chronograph 44 og Avenger B01 Chronograph 44 Night Mission

Med 44 barske millimeter i diameter, 15,2 millimeter i høyde og med kronograf, hvis mekanikk er produsert av selskapet selv, må Avenger B01 Chronograph og Avenger B01 Chronograph Night Mission kunne omtales som toppmodellene i den revitaliserte Avenger-familien. De to ulike tolkningene av samme klokke deler Breitlings eget B01-urverket på innsiden, men skilles av en kasse av henholdsvis stål eller sort keramikk.

Avenger B01 Chronograph leveres i en kasse av rustfritt stål og er fra lansering tilgjengelig i fire ulike fargevarianter, som inkluderer tallskiver i fargene blå, grønn, sort eller sand/beige.

Modellens tre underskiver får selskap av rektangulære indekser, en rød og pilformet kronografviser, samt en dreibar bezel i stål. Sistnevnte byr på de velkjente «klørne» klokken tolv, tre, seks og ni, samt skruhoder langs flanken for bedre grep. Legg også merke til de redesignede trykknappene for kronografen, som nå er firkantede og ikke runde.

Avenger B01 Chronograph Night Mission deler det aller meste med sitt nære søsken, men byr altså på en urkasse og bezelring i sort keramikk og tallskiver i enten sort eller gul karbon. Bakkassen, kronen, trykknappene og spennen er på sin side produsert i titan, for det Breitling selv omtaler som en perfekt miks av materialer for styrke og letthet.

Begge variantene tilbys med det som omtales som «military leather straps» og stålutgavene kan i tillegg leveres på lenke. Pris for stålutgavene er satt til 92.800 kroner på rem og 96.500 kroner på lenke, mens Night Mission legger seg med en veiledende pris på 108.600 og 111.000 kroner. På alle utgavene får du med 70 timer gangreserve og COSC-sertifisering på kjøpet.

Avenger Automatic GMT 44

I samme størrelse som sine kronografsøsken kommer også en variant med visning av flere tidssoner, eller GMT som det ofte kalles på fagspråket.

Diameteren beholdes på 44 millimeter, men uten stoppeklokkefunksjon krymper høyden til 12,05 millimeter. På innsiden finner man heller ikke egenprodusert mekanikk, men Breitling Caliber 32, som så vidt jeg vet er selskapets variant av ETA 2893-2 – justert og testet innenfor COSC-kravene.

Slektskapet til kronografvariantene er definitivt til stede, men klokkene har erstattet underskivene med en ekstra GMT-viser, samt 24-timersskalaer både langs ytterkanten av tallskiven og på bezelen. Det gjør det mulig å følge flere tidssoner, enten man flyr selv eller bare flyr som enkel turist.

Også GMT-variantene kan leveres med enten lenke eller rem og prisen er henholdsvis 62.200 og 65.900 kroner, avhengig av hva du velger.

Avenger Automatic 42

Sist ut av startblokka er det som må kunne omtales som selve basemodellen. Her finner man en Avenger med vanlig trehånds tidsvisning og dato, som leveres i en 42 millimeter stor og 12,15 millimeter høy urkasse av rustfritt stål.

Breitling Avenger Automatic 42 med grønn tallskive.

Modellen byr på det samme barske uttrykket, men strippet for ytterligere komplikasjoner og redusert i størrelse blir modellen både renere og enklere enn sine våpenbrødre. I tillegg til sort eller blå tallskive, lik de vi så på GMT-utgavene, vil Automatic 42 også tilbys med en mørk grønn variant som passer godt inn i det militære temaet.

Heller ikke på disse finner man egenprodusert mekanikk på innsiden, men selskapets variant av arbeidshesten 2824-2, under navnet Calibre 17. Også her er urverket justert og godkjent av COSC, så nøyaktigheten bør være godt innenfor det man forventer fra et kvalitetsur. I likhet med alle modellene i Avenger-familien er klokkene vanntette til 300 meter. Det gjør de kapable også til å sitte på håndleddet under svømmeturen i bassenget, når flyet er landet i varmere strøk.

Bruken av Calibre 17 er også med på å holde prisene lavere enn hva tilfelle trolig ville vært med Kenissi-produsert mekanikk og Avenger Automatic 42 får en veiledende pris på 53.700 kroner på rem og 57.300 kroner på lenke.


ANNONSE