Leses nå
Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367 «Blue Enamel»

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367 «Blue Enamel»

En av de flotteste klokkene fra Breguet ble nettopp enda litt vakrere!

Classique Tourbillon Extra-Plat er egentlig en samling av alt Breguet mestrer best. En klassisk gjennomelegant klokke med signaturtrekk i fleng – alt akkompagnert av en herlig tourbillon. Den lett usentrerte tidsvisningen på skiven, de slanke «Breguet»-numeralene og de karakteristiske «Breguet»-viserne. Alt vitner om klokkehistorie på øverste hylle. Resultatet har vi sett før med ulike skivevarianter, men med den dypblå grand feu-emaljerte skiven blir denne modellen kanskje vakrere enn noensinne.

For å fokusere på hovedattraksjonen først – tourbillonen. Første gang utviklet i 1795 av nettopp Abraham Louis Breguet med sikte på å øke nøyaktigheten i datidens lommeur. Ved å plassere hemverk og balanse i et roterende bur, kunne man redusere tyngdekraftens negative innvirkning på urverket.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367 «Blue Enamel». (Foto: Breguet)

Selv om tourbillonen kanskje ikke har reell funksjon i dagens armbåndsur, forblir det en av de mest ettertraktede og visuelt tilfredsstillende «komplikasjonene» innen haute horlogerie. Breguet har vist gang på gang at de mestrer den til det fulle og med sin fulle rotasjon i løpet av 60 sekunder fungerer den også som sekundviser.

Kongeblå grand feu

Den blå grand feu-emaljerte skiven så vi på ref. 5771 – og av erfaring tør jeg si at den er slående vakker. Skiven er laget i rent gull og deretter malt med en blanding av emaljepulver, olje og vann før den blir bakt på ca. 800 grader. For å få den dype kongeblå fargen gjentas prosessen flere ganger, før man pusser frem en speilblank finish for hånd og baker den en siste gang. Resultatet er en rik og dyp farge.


ANNONSE


Tourbillonen er selve hovedattraksjonen på 5376. Like over finner man den «hemmelige signaturen». (Foto: Breguet)

Den dekorerte minuttskalaen er (i likhet med mange elementer på klokken) inspirert av gamle lommeur og Breguet har brukt sølvpulver som gir en flott kontrast mot det blå. Den hemmelige signaturen er også på plass rett i overkant av tourbillonen, også den med en historie fra gamle lommeur – i hensikt å skille kopier fra ekte vare.

Classique Tourbillon Extra-Plat 5367 kommer i en 41 millimeter stor og kun 7,45 millimeter høy urkasse av platina. Også her er det signaturelementer å finne, med de slanke vinkelrette påloddede remfestene og den riflede mellomkassen. For å feste det hele til håndleddet kommer klokken med en matchende mørk blå rem av alligator og en foldespenne i platina.

Mørk blå farge på både skive og rem. (Foto: Breguet)

Vender du baksiden opp får du ytterligere klokkekunst – utover den imponerende slanke 3 millimeter høye/lave tourbillonen. Denne er gravert med “Brevet du 7 Messidor An 9”, som refererer til patentdatoen 26. juni 1801 for Breguets oppfinnelse – skrevet som den ble til den franske revolusjonskalender.

Resten av Calibre 581 er delikat finisjert med masse flotte detaljer i erketypisk Breguet-stil, herunder broer og fjærhus gravert for hånd. Det trente øyet vil se at urverket faktisk er selvopptrekkende, ved hjelp av en perifér rotor (også denne i håndgravert platina) som ligger langs ytterkanten. Denne trekker opp hovedfjæren som leverer imponerende 80 timers gangreserve.

Calibre 581. (Foto: Breguet)

Selv om dette langt på vei er så klassisk klokkemakeri man kommer, skjuler det seg flere moderne nyvinninger i urverket. Tourbillon-buret i titan og balansefjæren i silisium er gode eksempler på det.

Førsteinntrykk

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat er fascinerende og teknisk flotte klokker. Førsteutgaven, ref. 5377, fant jeg imidlertid litt rotete med en fremtredende gangreserveindikator og guilloché-skive. Det samme gjaldt også den skjeletterte utgaven ref. 5395. Lansering med hvit emaljeskive i 2018 var imidlertid langt mer etter mine preferanser og årets blå variant synes jeg høyner det hele enda et hakk. Resultatet er ren poesi.

Dessverre blir den kun tilgjengelig i Breguets egne butikker, og med en pris på halvannen million vil det nok bli med drømmen for mange av oss.

Fakta og pris

Modell: Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367 «Blue Enamel»
Dimensjoner: 41 x 7,45 millimeter
Materiale: Platina
Vannresistens: 3 bar (30 meter)

Urverk: Breguet Calibre 581
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter og sekunder; tourbillon
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 80 timer

Rem: Mørk blå alligatorrem med foldespenne i platina

Veiledende pris: Ca. 1.500.000 norske kroner
Tilgjengelighet: I Breguet Boutiques

Mer informasjon er tilgjengelig på breguet.com.


ANNONSE