Leses nå
Bokomtale: Nesten velkledd

Bokomtale: Nesten velkledd

Forfattere av klokkebøker kan som oftest deles i to ulike grupper – profesjonelle urmakere eller samlere/entusiaster. Hauge Line tilhører sistnevnte gruppe, men er som mangeårig entusiast og medeier av distribusjonsselskapet Watchline langt i fra noe ukjent navn i bransjen.

Tittelen «Nesten velkledd» er en referanse til en gammel annonse fra Norges Urmakerforbund som fremhevet klokker som selve prikken over i-en i en manns garderobe. De som frykter en bok om klokker fra et moteperspektiv kan imidlertid puste lettet ut, for bokens fokus på mote og herrestil er meget dempet. Ei heller er boken noen typisk «coffee table»-bok – til det er den altfor omfattende. Boken er på ingen måte noen teknisk avhandling om ur, men forfatteren dekker derimot en rekke emner og ulike vinklinger på klokker og klokkebransjen fra en entusiasts perspektiv hvor historie, design og en fascinasjon for teknikken spiller viktige roller.

Boken har et fravær av en ensrettet tematisk retning eller progresjon, og jeg-formen benyttes hyppig. Ordinært sett kunne dette kanskje vært problematisk, men det noe lappeteppeaktige formatet og forfatterens subjektive stemme oppfattes derimot som ett av bokens styrker – fra det lett filosofiske kapittelet «Hva er klokka, egentlig?» via forholdet mellom Paul Newman og Rolex, til et personlig forsvar av Zeniths El Primero som «verdens vakreste urverk» – Hauge Line har klart å fange opp gleden, engasjementet og de tidvis irrasjonelle aspektene som preger klokkeinteressen.

wDSCF3065


ANNONSE


Den tematiske bredden må nødvendigvis gå noe på bekosning av dybde – for én bok er ikke nok til å dekke alle dimensjonene ved klokker som hobby. På bokens 240 sider er det allikevel en overraskende god balanse mellom dypere kunnskap og underholdende trivia. Her finnes det utvilsomt noe for enhver smak. Mens enkelte vil sette pris på å lese om kjendisklokker og forholdet mellom biler og klokker, vil andre la seg fascinere av historien om Blancpains Fifty Fathoms eller Omegas Speedmasters ferd til månen.

wDSCF3066

«Nesten velkledd» er på mange måter en ypperlig introduksjon til klokkenes verden (hørte jeg noen si bursdags- eller julegave til familie og venner med en latent tilbøyelighet for ur?). Dersom man er nysgjerrig på klokker og ikke la seg inspirere av denne boken, er det trolig like greit å finne seg en annen hobby.

For etablerte samlere og eksisterende entusiaster er boken å regne som ren hyggelesning med tidvis velkjent tematikk. Til tross for dette vil nok selv en hardbarket WIS neppe sette boken på hyllen uten å ha ervervet ny kunnskap. I tillegg til en moderat dose ny kunnskap, ble jeg personlig minnet om en håndfull interessante ur som hadde gått i glemmeboken (blant annet samarbeidet mellom erverdige Girard-Perregaux og Rolls Royce).

wDSCF3063

Bokens omslag er både moderne og lekkert, og er på mange måter toneangivende for resten av boken. Sidene er rikt illustrert med flotte klokkebilder, og bruken av produsentenes egne produktbilder er holdt på et betydelig lavere nivå enn hva som ofte er tilfellet for engelskspråklige klokkebøker – en meget klok avgjørelse!

Alt i alt er «Nesten velkledd» en herlig bok med potensiale til å glede nye så vel som etablerte klokkeentusiaster. Boken lanseres i dag og har en veilledende pris kr. 398,-.

«Nesten velkledd» er tilgjengelig i Tidssonen Webshop og hos et utvalg norske bokhandlere (kontakt Jæren Forlag for nærmere informasjon).

1070004_628514647183537_214850994_nwDSCF3056wDSCF3060


ANNONSE


View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.