Leses nå
The Watch Show Finland

The Watch Show Finland

Et besøk på Finlands største klokkehappening – sett gjennom kameralinsen til Espen Haugland.

Den 13. og 14. mai ble The Watch Show Finland avholdt i Helsinki. Arrangementet har vært gjennomført årlig i den finske hovedstaden siden 2017, men ble naturlig nok satt på vent i koronaårene 2020 og 2021.

I motsetning til andre regionale klokkemesser som Oslo Watch Fair, Watchout Event i Stockholm og Klarlund Expo i København, er det ingen stor luksusforhandler med tykk lommebok som er arrangøren. Bak The Watch Show Finland står derimot klokkeentusiasten og ildsjelen Ville Arzoglou, som har lykkes med å samle både lokale forhandlere, distributører, merker og relaterte virksomheter rundt en felles plattform (se den fulle listen av utstillere her).

Espen Haugland er ikke et ukjent navn i det norske entusiastmiljøet. Enkelte kjenner ham kanskje som ludokid på vårt forum, men det er som @orisfanboy på Instagram han har skapt seg et navn både her hjemme og internasjonalt. Til tross for å drive både Oris Social Club Oslo og Oris Global, er det ikke bare det sveitsiske merket fra Hölstein som får Espens hjerte til å dunke litt hardere.

Sammen med en håndfull andre norske klokkeentusiaster tok han turen til årets utgave av The Watch Show Finland. I kjent stil ble det knipset rikelig med bilder, som nå deles til glede for Tidssonens lesere.


ANNONSE


«Det er viktig å spre litt klokkeglede», sa Espen da vi pratet om å publisere denne bilderapporter. Og med det gir vi ordet til Espen:

Showet

Vi var fem karer fra Norge som møttes i forkant av messen. Aller mest gledet jeg meg til å se merker jeg normalt ikke får sett, og hovedattraksjonene var selvfølgelig Sarpaneva og Voutilainen. Kanskje kunne lokalet vært enda større, og med enda flere merker, men samtidig kunne det fort gått ut over den gode atmosfæren.

Klokkespottingene

Fredag etter messen dro vi innom en bar på vei mot hotellet. Kl. 02:00 stengte baren, men heldigvis hadde vi med oss direktøren for hotellet vi var bosatt på. Han er en stor fan av S.U.F Helsinki, og åpnet kantinen på hotellet for en improvisert mini-GTG til langt på natt! Ellers var det mye flotte klokker blant deltakerne på messen – alt fra moderne Seiko Astron, til Moser lommeur og mesterverk fra Voutilainen.

Besøk hos Sarpaneva

Etter lørdagens messe ble vi invitert bort til Sarpanevas workshop. Stepan Sarpaneva var selv til stede, noe jeg syns var raust og hyggelig etter to lange dager på messen. Her fikk vi se det meste av arbeidet hans, med unntak av noen ting dekket med duk. Se ikke bort fra at det kan ha vært en ny modell til den finske Formel 1-føreren Valtteri Bottas, som nylig ble ambassadør for S.U.F.

Den finske urmakerskolen

Dagen før messen åpnet var vi på Watch Awards Finland, som arrangeres av livsstilsmagasinet Tyyliniekka. Der ble vi invitert av Markus Nikander, som er instruktør på den finske urmakerskolen Kelloseppäkoulu, til en privat omvisning. Et fantastisk innblikk i en virkelig flott skole, hvor både Kari Voutilainen og Stepan Sarpaneva var elever på 80- og 90-tallet.

Utdanningen på Kelloseppäkoulu er 3-årig, hvor det første året har veggur som fokus. Deretter skiftes oppmerksomheten mot lommeur på andreåret, før turen går videre til armbåndsur på det siste året. Studentene brukte i hovedsak manuelle maskiner.

Til slutt vil jeg rette en spesiell takk Ville Arzoglou for en utrolig flott opplevelse, og for å tilrettelegge for besøket hos Sarpaneva. Det var også utrolig hyggelig at vi endte med å være fem fra Norge som tok turen over, og kanskje flere drar over neste år?

Kanskje vi også får S.U.F og Sarpaneva over på besøk til Oslo-området om et års tid? Stay tuned!


ANNONSE