Leses nå
Benrus Type I/II – en «piece unique» i tusenvis

Benrus Type I/II – en «piece unique» i tusenvis

Beinharde dykkerklokker laget på oppskrift fra generaler.

Trendene i vintage-markedet er stadig i utvikling, både innenfor merkevarer og når det kommer til kategorier. Som jeg var inne på i min forrige artikkel i «Glemte helter»-serien, er militærur fortsatt godt innenfor hva som er populært. Slik har det vært en god stund, og det ser ikke ut til å ta slutt med det første. Men, med en lengre tid i det gode selskap gjør at prisene stiger. Og dermed graver entusiastene og ekspertene enda dypere i urverdenens arkiver. Det er nettopp her vi finner dagens fokalobjekt.

MIL-W-50717 var fødselsnummeret til spesifikasjonen utstedt av den amerikanske forsvarsmakten da de var på jakt etter nye armbåndsur til sine dykkere og hardbarkede elitesoldater.

Noe av det som er mest spennende her er nettopp det at amerikanerne – i kontrast til mange andre land – ikke bare kjøpte et allerede produsert og velkjent dykkerur. Canada? De kjøpte Tudor. Sverige? De kjøpte Seiko. I stedet fikk de produsenten til å lage noe kun for dem. Ikke helt ulikt «the dirty dozen» gjort på MoDs bestilling noen tiår tidligere.

Hva trenger en kamuflasjekledd?

Benrus Type 2. (Foto: S.Song Watches)

Og noe hardbarket fikk de hardbarkede. Benrus Type I – urets første iterasjon – kom med 365 meters vannresistens, målte 43 mm i diameter og hadde en kasse laget av parkerisert stål. Not bad.

Designet er nokså distinkt, med skarpe linjer og en asymmetrisk kasse, hvor kronen er senket, slik som på Seiko 6105. Behandlingen av stålet gir kassen en dyp grå farge, til stor forskjell fra andre ur på sin tid.


ANNONSE


Hovedforskjellen mellom Type I og II er skivens utforming. Førstnevnte har 12- og 24-timers indekser, mens Type II kjører et enklere oppsett mye likt Rolex Submariner fra samme tidsperiode.

På innsiden var den utstyrt med et mekanisk hjerte: ETA 2620 (noe modifisert). Dette gjelder for begge versjonene.

På markedet i dag

For kun få år siden var dette en skikkelig glemt helt. Men i disse dager er Benrus og deres militære ur på vei opp. Her gjelder det å være kjapp. Flere kjente vintageforhandlere er ute på leting etter eksemplarer i original stand. Og i utgangspunktet er det ikke så mange eksemplarer der ute i det hele tatt: Angivelig ble kun rundt 9.000 eksemplarer produsert.

Om du heller vil ha en ny klokke med samme look har merket MKII laget en «homage» ved navn Paradive.

PS: En stor takk til Sean Song / S.Song Watches for utlån av bilder.


ANNONSE