Leses nå
Bell & Ross BR 05 «Skeleton Blue» og «Steel & Gold»

Bell & Ross BR 05 «Skeleton Blue» og «Steel & Gold»

To nye varianter av den omdiskuterte BR 05.

Fjoråret ga oss et aldri så lite ras av nye sportsklokker med integrerte lenker, så også fra fransksveitsiske Bell & Ross som lanserte sin BR 05. Under et år etter introduksjonen utvider man nå valgmulighetene i form av en skjelettert utgave i blå (som kommer i begrenset opplag) og en two-tone hvor stål og roségull kombineres. Det gir kundene enda flere valgmuligheter i den unge kolleksjonen.

BR 05 «Skeleton Blue»

Da BR 05 ble introdusert på senhøsten i fjor var det med tre ulike skivefarger og én skjelettert variant til stålmodellen. Sistnevnte i et begrenset opplag på 500, og årets etterfølger bygger rundt nøyaktig samme oppskrift. Endringene begrenser seg til en ny gjennomsiktig skive med et hint av blått – og muligheten for å kombinere dette med en matchende rem i gummi. Det gjør at innsynet til urverket blir litt sløret, og mindre skarpt enn fjorårets skjeletterte variant.

BR 05 «Skeleton Blue» med matchende gummirem eller lenke (Bilde: Bell & Ross)

Teknisk er klokken imidlertid identisk og store ord om at innsynet til urverket «reflekterer den fineste haute horlogerie» virker i beste fall som en litt flau overdrivelse. Fjerner du markedsføringsvadaet sitter du imidlertid igjen med Bell & Ross’ ganske pent skjeletterte variant av arbeidshesten SW300. Det har du også innsyn til gjennom safirglasset på baksiden.

BR 05 «Steel & Gold»

Da sløret ble løftet av BR 05 i fjor var det ikke bare stålutgaver som ble vist frem, men også en variant i helgull. Med modellen «Steel & Gold» kommer nå kolleksjonens første tolkning av materialkombinasjon, hvor roségull og stål utgjør de respektive partnerne. Bell & Ross har gått for en børstet variant av det edle metallet på bezelen, mens man på lenken benytter seg av polerte midtledd.


ANNONSE


BR 05 kommer nå i en variant som kombinerer stål og roségull (Foto: Bell & Ross)

Bruken av roségull strekker seg også videre til visere og timemarkører, og som forventet blir resultatet en mer pyntet sportsklokke. Oppskriften er velkjent fra andre leverandører og inspirasjonen fra velkjente sportsmodeller som Nautilus og Royal Oak ble heller ikke lagt skjul på da BR 05 kom.

Førsteinntrykk

Egentlig blir det litt tullete å kritisere utvidede valgmuligheter, men jeg gjør det likevel. Jeg syns nemlig Bell & Ross stresser litt med å ekspandere den «nye» kolleksjonen, og det har de egentlig gjort siden introduksjonen. På godt under ett år har vi sett syv nye referanser, som jeg tror fjerner litt av opplevelsen rundt modellserien som et luksuriøst produkt.

Nå befinner riktignok Bell & Ross seg normalt i et mellomsegment, men med bruk av edelt metall havner man raskt i et landskap man ikke normalt assosierer med selskapet. Da blir det fort andre følelser, hensyn og spilleregler. Å hive ut varianter for å tilfredsstille alles smak er sjelden veien å gå, og ofte sett i de lavere kvalitets- og prisklassene. Det gjør også at disse nyhetene møtes med litt likegyldighet hos undertegnede, selv om det isolert sett kanskje er litt urettferdig.

Hvorfor ikke først lansere BR 05 som en ren stålsportsmodell med to ulike skivevarianter? Befeste kolleksjonen og samtidig bygge merkets posisjon. Som utfordrer i et knallhardt markedssegment. Så kunne man fulgt opp med en skjelettert variant i år, og kanskje et tredje skivevalg. Deretter kunne two-tone og helgull kommet som naturlige utvidelser når kolleksjonen hadde et fotfeste i folks bevissthet. For klokkene i seg selv er velproduserte og har et visst særpreg. Årets to nylanseringer treffer ikke min smak, men andre vil være uenige. Jeg sliter likevel litt med å forstå at kundene har hatt tid til å savne disse nykommerne i kolleksjonen?

Jeg liker Bell & Ross og jeg berømmer «gutsen» de viser når de forsøker seg i langt tyngre vektklasser enn de normalt opererer i. Taktikken med å lansere helgullvarianten i fjor minner egentlig litt om Baume & Merciers evighetskalender i gull, som også la seg omtrent ti ganger over sine familiemedlemmer i pris. Ikke for å bli noen storselger, men mest for å vise litt horologiske muskler. Forskjellen ligger i at Baume & Mercier brakte et nytt og merke-eksklusivt urverk (med ganske imponerende egenskaper) til bordet. Det mangler Bell & Ross og får meg til undre på hvem de forventer skal kjøpe en BR 05 i helgull til 300.000 kroner med SW300 på innsiden? Eller denne nye two-tone som ligger nøyaktig likt i pris som en Omega Seamaster Diver 300M i stål og gull. Sistnevnte med et egenprodusert verk av en helt annen klasse. Med andre ord en ekstrem konkurranse – mest av alt fra merker folk forventer å finne i det prissegmentet.

Fasiten er det uansett markedsavdelingen til Bell & Ross som vil sitte på. Og kanskje er det jeg som sitter igjen med lang nese.

Fakta og pris

Modell: Bell & Ross BR 05 «Skeleton Blue» / «Steel & Gold»
Diameter: 40 mm
Materiale: Stål / stål, roségull
Vannresistens: 100 meter

Urverk: BR-CAL.322 / BR-CAL.321
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato (Steel & Gold)
Frekvens: 28.800 vph (4 Hertz)
Gangreserve: 38 timer

Rem/lenke: Lenke, gummirem

Veiledende pris: 5.900 euro (gummirem), 6.400 (lenke) / 5.900 euro (gummirem), 9.900 euro (lenke)
Tilgjengelighet: Totalt 500 eksemplarer fra juni 2020 (Skeleton) / fra juli 2020 (Steel & Gold)

Mer informasjon er tilgjengelig på bellross.com.


ANNONSE