Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Baselworld 2021 kanselleres

Baselworld 2021 kanselleres

Jørgen Erdahl

Den katastroferammede messen vil «lete etter nye veier».

I dag kom nyheten om at Baselworld 2021 (som har vært frontet som en utsatt 2020-utgave) ikke vil bli gjennomført som planlagt. Det kommer ikke som noen stor overraskelse, etter at enorme merker som Rolex, Tudor og Patek Philippe takket for seg – og meldte at de vil forlate både Baselworld og Basel by når de skal presentere sine nyheter. Også merkene i LVMH-gruppen valgte å ta farvel kort tid etter – og i praksis gjøre den en gang så prestisjetunge hovedhallen til et tomt skue.

Den hardt prøvede messen har slitt i oppoverbakke i flere år, men virket å være på vei til å snu skuta da koronaviruset satte en stopper for 2020-utgaven. Det var en beslutning ingen klandret arrangøren MCH for, men misnøyen virker å ha oppstått da de ikke ønsket å refundere årets messeavgift til utstillerne i sin helhet. En delvis tilbakebetaling eller mulighet for redusert pris for 2021-utgaven ble presentert som eneste løsning. Et skarpt brev fra foreningen for utstillerne (signert leder Hubert J. du Plessix, som også er en av direktørene i Rolex) ba MCH revurdere sin beslutning, uten at det førte frem. Begrunnelsen virket enkel – det fantes ikke penger.

Hall 1.0 slik vi var vant til å se den (Foto: Tidssonen)

Når MCH og Baselworld nå melder at 2021-utgaven kanselleres, oppgis det samtidig at man har kommet til en løsning med grupperingen av utstillere. Videre meldes det at merker som Patek Philippe, Rolex, Tudor, Chanel, Chopard, Hublot, Zenith og TAG Heuer har gått med på lavere refusjoner, i solidaritet med de mindre aktørene som vil sitte igjen med mer. Det viser ansvar i en hardt presset bransje, hvor de aller største aktørenes utgifter til Baselworld knapt vises som et komma i regnskapet.

Hva nå?

Together with the exhibitors and visitors, we are working intensively on clarifying and discussing the requirements and options for new platforms, forklarer Michel Loris-Melikoff, Managing Director av Baselworld, i dagens pressemelding. Det virker som klassisk tomprat, med kun masten av det synkende skipet synlig over havoverflaten.

Baselworld som vi kjenner det er nok borte for alltid. Så får vi se om noen ønsker å kjøpe opp vrakrestene.

Mer på de offisielle nettsidene baselworld.com.