Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Audemars Piguet Royal Oak Offshore

Tett på Audemars Piguet Royal Oak Offshore

Jon Henrik Haraldsen

Audemars Piguet feirer en 90-tallets viktigste sportsklokker – som ennå ikke helt nyter ikonisk status.

Det er ikke så lett å få oppmerksomhet, når man konkurrerer med en syltynn evighetskalender (Royal Oak RD#2), og en publikumsfavoritt i nye materialer (Royal Oak i platina og titan). Selv mener jeg det er en annen klokke, som stikker seg frem som Audemars Piguets beste nylansering under årets SIHH – i alle fall om hjertet får regjere over fornuften.

Nye Royal Oak Offshore Selfwinding Chronograph ref. 26237ST er ingen revolusjon. Derimot er den en tilnærmet eksakt kopi, av et ur som på mange måter var det. Modellen blir lansert i forbindelse med 25-årsjubileet den første Royal Oak Offshore ref. 25721ST fra 1993. Den gang var den 42 mm store stålklokken et massivt beist, som sjokkerte hele urverdenen. Å i det hele tatt sette den i produksjon, var en lang intern prosess preget av gjentatte avslag. Designet er i mine øyne svært historisk signifikant, som en av de mest innflytelsesrike forløperne til mange av dagens maskuline sportsklokker.

Det sentimentet deles for øyeblikket ikke av klokkeinteresserte flest. Ei heller av profittsøkende «invistorer». I alle fall ikke annå. Originale ref. 25721ST er for tiden for nytt til å være vintage, men samtidig for gammel til å være hipp. Sist jeg sjekket, var det fortsatt mulig å skaffe seg en tidlig utgave til rundt 100.000-125.000 kroner. Dermed er en av APs milepæl-modeller, faktisk betydelig rimeligere enn selv den kjipeste referansen av en ny Royal Oak.

Man må virkelig gå i detaljene, for å oppdage forskjellene mellom nye ref. 26237ST, og ref. 25721ST. Kassen er tilsynelatende identisk, og det samme gjelder skiven (her er det i realiteten noen bittesmå forskjeller, bl.a. fordi skiven nå er produsert in-house). Det mest betydningsfulle avviket, er å finne på innsiden av kassen. Mens originalen var drevet av et Jaeger-LeCoultre kaliber med kronograf-modul fra Dubois-Dépraz, byr den nye modellen på et in-house-produsert AP kaliber 3126/3840. Urverket er basert på det kanskje mer kjente kaliber 3120, med kronograf-modul fra Dubois-Dépraz. Frekvensen er 21.600 vph (3 Hertz), og gangreserven er omkring 50 timer.

Årets relansering slår meg som litt merkelig timet, og det blir spennende å se hvorvidt klokken vil fly ut av hyllene. Veiledende pris er 25.000 sveitsiske franc, som i utgangspunktet ikke er noe sjokkerende for en klokke i denne klassen. Jeg mistenker imidlertid at den typiske Royal Oak Offshore-kjøperen neppe «skjønner» greien med ref. 26237ST, mens de som gjør det, trolig velger å heller lete etter originalen fra 90-tallet. Isolert sett er likevel nye Royal Oak Offshore ref. 26237ST en fantastisk flott klokke.  Og med en høyere grad av in-house-produserte komponetner, er den i mitt hode kanskje den ultimate Royal Oak Offshore.

Spesifikasjoner

  • Det ytre: 42 mm diameter, 14,4 mm tykkelse – rustfritt stål – blå skive med petite tapisserie – safirglass (front) – lenke – 100 m vannresistens.
  • Det indre: Audemars Piguet kaliber  3126/3840, selvtrekkende, basert på AP kaliber 3120 med modul fra Dubois-Dépraz – timer, minutter, sekunder, kronograf – ca. 50 timer gangreserve – 21.600 vph (3 Hz).
  • Pris: 25.000 sveitsiske franc.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!