Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Audemars Piguet [Re]master01 Selfwinding Chronograph 40 mm

Audemars Piguet [Re]master01 Selfwinding Chronograph 40 mm

Jon Henrik Haraldsen

Et nytt og spennende konsept – men holder utførelsen mål?

I et overraskende trekk presenterer Audemars Piguet begynnelsen på det som vil bli en serie med moderne nytolkninger av historiske modeller. Første klokke ut har fått det alternative (kremt) navnet [Re]master01, og er basert på en kronograf ref. 1533 fra 1943 (se originalen hos auksjonshuset Phillips her).

Audemars Piguet hevder at tanken ikke er å skape en eksakt kopi, men snarere å kombinere gammelt design med ny teknologi. [Re]master01 har derfor en forstørret diameter på 40 mm, som gjør den mer i tråd med nåtidens preferanser (originalen var snaut 36 mm). Den særegne kassen med dråpeformede horn er utført i rustfritt stål, mens bezel, krone og knapper er i rødt gull. Kombinert med en urskive i gult gull blir uttrykket definitivt originalt, men hvor pent det er kan det nok være ulike meninger om.

Audemars Piguet [Re]naster01. (Foto: Audemars Piguet)

Skivens design er holdt temmelig tro mot originalen, inkludert den gamle «Audemars Piguet & Co» logoen. Riktignok er layouten for de ulike underskivene endret, men det skyldes naturlig forskjeller i det underliggende urverket. Selv om navnet er nytt er kaliber 4409 en modifisert utgave av fjorårets 4401, som ble lansert med den kontroversielle Code 11.59-kolleksjonen.

Det egenproduserte urverket er av den integrerte sorten, og sånn sett en positiv utvikling fra de tidligere Dubois-Depraz kronograf-modulene over Jaeger-LeCoultre eller egenprodusert base. Arkitekturen fremstår som moderne, og er teknisk sett utstyrt med både kolonnehjul og flyback-funksjon. Urverket er finisjert til Audemars Piguets sedvanlige høye standard, og kan nytes gjennom glasset i baklokket. Her er kontrasten mellom vintage og moderne også på det aller sterkeste.

Audemars Piguet kaliber 4409. (Foto: Audemars Piguet)

Førsteinntrykk

I følge Audemars Piguet var hver eneste av merkets klokker produsert før 1951 unike – kun én av hver. Spesielt kronografene trekkes frem som uhyre sjeldne, og ble produsert i kun 307 enheter totalt. Jeg innrømmer gjerne å ikke ha noe særlig kontroll på APs historiske arkiver, men ideen om en [Re]master-serie fremstår som både spennende og passe kreativ.

Dessverre syns jeg debutmodellen faller litt mellom to stoler – den er hverken «vintage nok» eller «moderne nok» til å være interessant. Rent subjektivt sliter jeg også med kombinasjonen av gult og rødt gull, og jeg er dessuten kritisk til dybden i skiven og det kraftige bezelet. Vurdert ut fra bildene (og riktignok bare bildene), ser det rett og slett litt billig ut. Det blir helt feil for en kronograf som nå havner på godt over en halv million kroner ferdig importert (AP har fortsatt ingen norske forhandlere).

Selv om det også er nærliggende at AP benytter det urverket de har tilgjengelig – altså det «nye» kaliber 4409 – bør det være legitimt å stille spørsmål ved valget om å da gjøre en historisk inspirert kronograf. For konkurrenter som Vacheron Constantin Historiques Cornes de vache 1955 og Lange 1815 Chronograph, er begge utstyrt med eksepsjonelt vakre urverk av den manuelt opptrekkbare sorten. Her er i alle fall ikke jeg i tvil om hvem som trekker det korteste strået.

Stål, rødt gull og gult gull. (Foto: Audemars Piguet)

Fakta og pris

Modell: Audemars Piguet [Re]master01 Selfwinding Chronograph 40 mm
Diameter: 40 mm
Materiale: Rusfritt stål, rødt gull (bezel), gult gull (urskive)
Vannresistens: 20 m

Urverk: 4409, egenprodusert
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: timer, minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: minst 70 timer

Rem: Lysebrun kalveskinn, ekstra brun alligatorrem

Veiledende pris: 49.500 sveitsiske franc (før avgifter)
Tilgjengelighet: 500 eksemplarer

Mer informasjon er tilgjengelig på audemarspiguet.com.

Bezel, knapper og krone er utført i rødt gull. (Foto: Audemars Piguet)

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!