Leses nå
Audemars Piguet lanserer Royal Oak «Jumbo» 16202

Audemars Piguet lanserer Royal Oak «Jumbo» 16202

Legenden feirer 50 år uten de helt store eskapader.

Audemars Piguet er nærmest synonymt med Royal Oak, og gjennom de siste to tiårene har ingen modell vært mer Royal Oak enn Extra-Thin «Jumbo» 15202ST. Siden lanseringen i år 2000 har den spesifikke referansen vært svært tro mot sitt 50 år gamle opphav, og både teknisk og visuelt nær identisk med skissen Gerald Genta leverte de dresskledde herrene hos Audemars Piguet i 1972.

16202 er nærmest identisk sin forgjenger, i det minste forfra. Bilde: Audemars Piguet

Allerede under fjorårets lanseringer gjorde François-Henry Bennahmias (CEO i Audemars Piguet) det kjent at 15202 straks skulle ut av produksjon. Etter 21 års trofast tjeneste (som inkluderte en forsiktig ansiktsløfting i 2012), var det på tide å takke av for en av verdens mest etterspurte klokkemodeller.

Med modellfamiliens store jubileum rett rundt hjørnet kom likevel ikke nyheten som noen gedigen overraskelse på merkets entusiaster, som raskt dreide fokus over på hva arvtakeren ville bringe til bordet. Nå er svaret her, og nye 16202 tar over stafettpinnen fra sin forgjenger uten store kontroverser.

Et svært velkjent ytre – med nytt indre

Side om side med 15202 vil det kreve et meget veltrent øye for å finne de ørsmå forskjellene på den helt nye modellen. Fortsatt er det oktagonale designet på bezelen like fremtredende som det er legendarisk, og skivens «Tapisserie»-mønster, tekst og detaljer likeså. Mye er likevel nytt, men raffinert så forsiktig at det nærmest ikke vises.


ANNONSE


Et velkjent ytre. Bilde: Audemars Piguet

Sett forfra er det nesten bare den ørlille justering av datovinduet som avslører at modellen er av nyeste årgang. Det henger sammen med den viktigste nyheten, som følgelig sitter på innsiden av den 39 millimeter store urkassen. Her finner du for første gang i en «Jumbo», et egenutviklet og egenprodusert urverk. Det nye kaliber 7121 erstatter dermed 50 års bruk av kaliber 2120/2121 – Audemars Piguets variant av Jaeger-LeCoultres legendariske kaliber 920.

Med tilnavnet «Extra-Thin» er også 7121 et meget lavtbyggende urverk, som kun bygger 3,2 millimeter i høyden. Dette er likevel 0,15 millimeter høyere enn det gamle JLC-baserte verket, men Audemars Piguet har utnyttet plassen til å få på plass moderne og etterlengtede egenskaper. Det betyr for eksempel en solid balansebro for økt støtbeskyttelse, høyere gangreserve, og ikke minst; hurtigstilling av datohjulet.

Et helt nytt indre. Bilde: Audemars Piguet

I tråd med andre moderne og egenproduserte urverk fra Audemars Piguet, får også 7121 en litt annen finish enn sin forgjenger. Fortsatt er det både vakkert og velgjort, men samtidig et tydelig tegn på urverkets ferske unnfangelse.

Rotoren er for anledningen dekortert med «50 Years», for å feire jubilantens halve århundre på markedet. Denne detaljen vil kun lages gjennom inneværende år, før rotoren blir erstattet med en mer tradisjonelt utsmykket variant.

Edle utgaver

Stålvarianten får selskap av tre andre utgaver i edelt metall. Det betyr én variant i gult gull og én i roségull, som deler alle vesentlige egenskaper med sitt stålsøsken. I tillegg kommer en utgave i platina med grønn skive, som en modernisert tvilling til fjorårets 15202 i samme utførelse.

Felles for alle referansene er detaljer som 50 meter vannresistens, og den velkjente lenken. Her har Audemars Piguet valgt å gå for eksisterende variant, uten å inkludere muligheten for hurtigskifte eller mikrojustering.

Førsteinntrykk

Jeg og François-Henry har et litt anstrengt forhold når det gjelder veien Audemars Piguet har tatt de senere årene. Den (tidvis i overkant) karismatiske lederen for merket har forvaltet det på måter jeg sliter med å forstå, med samarbeidet med Marvel og «Black Panther»-utgaven som det kanskje grelleste eksemplet på kommersialisering uten nykker.

Royal Oak er imidlertid et vaskeekte ikon, nærmest uten sidestykke. Som Gerald Gentas og verdens første virkelige «luksussportsklokke», har den inspirert og påvirket klokkeverdenen på en nesten uforståelig måte. Med 16202 videreføres heldigvis arven på en trygg og god måte, uten sære påfunn eller utskeielser fra Bennahmias.

Et ekte klokkeikon. Bilde: Audemars Piguet

Et nytt urverk finnes imidlertid ikke spennende, revolusjonerende eller imponerende. Men det er heller ikke meningen. Dette er snakk om å oppgradere modellen til dagens standard, som ærlig talt har vært long overdue i noen år allerede. Men hvorfor stresse når man ikke må.

Om jeg skal sette fingeren på noe er det den usle vannresistensen til 50 meter, og mangelen på mikrojustering i lenken. En forbedring av begge punkter syns jeg ærlig talt man burde kunne forvente i 2022. Likevel blir det bare småplukk, som ikke ødelegger en vel gjennomført jubileumsmodell.

Problemstillingen er også høyst teoretisk for de aller fleste av oss, for 16202 (uavhengig av utførelse) kommer til å bli minst like umulig å skaffe seg som sine tidligere våpenbrødre.

Fakta og pris

Audemars Piguet Royal Oak «Extra-Thin» Jumbo
16202ST.OO.1240ST.01 (stål)
16202OR.OO.1240OR.01 (roségull)
16202BA.OO.1240BA.01 (gult gull)
16202PT.OO.1240PT.01 (platina)

Diameter: 39 mm
Tykkelse: 8,1 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 meter
Lenke: Stål

Urverk: Audemars Piguet 7121
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 55 timer

Tilgjengelighet: Platina kun hos «AP House»-butikker
Veiledende pris: 35.600 USD (stål) / 75.700 USD (gull) / 122.500 USD (platina)

Mer informasjon er tilgjengelig på audemarspiguet.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!


ANNONSE