Leses nå
Audemars Piguet lanserer Code 11.59 Starwheel

Audemars Piguet lanserer Code 11.59 Starwheel

  • Audemars Piguet byr på en moderne nytolkning av kultklassikeren Star Wheel fra 1991.
  • Code 11.59 Starwheel viser tiden med roterende timedisker i en satellitt-konfigurasjon.
  • Modellen går inn i standardkolleksjonen og er priset til rundt 510.000 kroner.

Til tross for at Royal Oak i flere år har vært blant verdens mest ettertraktede klokker, blir ikke alt Audemars Piguet setter navnet sitt på til gull. Et godt eksempel er Code 11.59, som ved lanseringen i 2019 fikk en svært lunken mottakelse i entusiastmiljøet. Likevel har det sveitsiske prestisjemerket fortsatt å bygge videre på den omdiskuterte kolleksjonen.

Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel.

Den nye Code 11.59 Starwheel er imidlertid noe annet enn mediokert katalogfyll. Modellen er i praksis en slags moderne nytolkning av kultklassikeren Star Wheel, som ble introdusert av Audemars Piguet i 1991. Originalen er faktisk så bra, at den også ble trukket frem i spalten «Glemte helter» her på Tidssonen.

Sentralt for Code 11.59 Starwheel er den særegne tidvisningen, som skjer ved hjelp av tre roterende timedisker. Disse opererer i en spesiell satellitt-konfigurasjonen, som utgjør en retrograd minuttvisning. Sekunder angis på konvensjonelt vis med en sentral sekundviser. Formelt kalles en slik komplikasjon «wandering hours» – eller vandrende timer på norsk.

Legg merke til den særegne kassen med delvis åpen konstruksjon.

Timediskene er lett buet, og er laget av PVD-behandlet aluminium med en sandblåst finish. Tallskiven er laget av blå aventurin, med deler av den spesielle mekanismen er eksponert.


ANNONSE


Alt i alt er designspråket konsistent med de øvrige modellene i Code 11.59-kolleksjonen. Kassen på 41 mm er primært utført i 18 karat hvitt gull, mens mellomkassen og kronen er laget av svart keramikk.

Tykkelsen er på 10,7 mm, som må sies å være forholdsvis slankt for et selvtrekkende ur med en særegen komplikasjon. Vannresistensen er på 30 meter, og både fronten og baklokket er utstyrt med safirglass.

Audemars Piguet kaliber 4310.

Urverket er det selvtrekkende kaliber 4310, som er basert på samme grunndesign som de mer kjente 4302 og 4309. Gangreserven er på 70 timer, og frekvensen er på 28.800 halvsvingninger per time. Estetisk er urverket dekorert til den høye standarden Audemars Piguet er kjent for.

Code 11.59 Starwheel har egentlig alle ingrediensene for å være en typisk limited edition, men faktisk kommer modellen inn i den permanent kolleksjonen. Reell tilgjengelighet er det imidlertid vanskelig å si noe om på nåværende tidspunkt. Veiledende pris er oppgitt til 48.000 CHF, som med dagens kurs tilsvarer rundt 512.000 kroner.

Code 11.59 kommer på en teksturert gummiert rem med spenne i 18 karat hvitt gull.

ANNONSE