Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
A. Lange & Söhne Odysseus i hvitt gull

A. Lange & Söhne Odysseus i hvitt gull

Jørgen Erdahl

Sportsfamilien til Lange utvides med et nytt familiemedlem. Denne gang i edelt metall.

Ordtaket «Never Stand Still» representerte Walter Langes visjon for det gjenreiste A. Lange & Söhne, og har med tiden blitt selskapets kanskje viktigste slagord. En setning som kom i fokus da Odysseus – merkets alle første serieproduserte klokke i stål – noe overraskende ble lansert i fjor høst. Utvilsomt en milepæl for det tyske manufakturet, men som ikke mottok unison applaus fra et kresent publikum.

For noen var det design og utførelse som ikke helt falt i smak, mens andre ikke klarte å omfavne ideen om Lange som en produsent av sportsklokker i stål. Noen beskyldning om å kopiere andres suksessfaktorer uteble imidlertid. Enten man likte den eller ikke, var klokken umiskjennelig Lange og ingen «Genta-kopi».

A. Lange & Söhne Odysseus i hvitt gull på gummirem (Foto: A. Lange & Söhne)

Odysseus markerte også starten på den sjette produktfamilien hos Lange. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at fjorårets lansering får selskap av nye tilskudd, men litt overraskende er det at denne er i hvitt gull. Jeg hadde kanskje forventet å se flere stålutgaver før man utvidet til edelt metall, omså bare med ulike skivefarger.

På en annen side er det naturlig at man velger en klokke som benytter seg av samme urverk, og med ventelister på stålmodellen er det kanskje lurt å ikke utfordre produksjonskapasiteten unødvendig. Tross alt ligger produksjonen fra Lange bare på +/- 5000 klokker i året. Da gir kanskje en dyrere gullmodell mer mening, for de som ønsker en ekstra touch av eleganse i selskapets første sportsmodell. En ny modell, med tilhørende nytt urverk, er tross alt en stor og kostbar utfordring.

Teknisk lik, visuelt ulik

Foruten urkassen i hvitt gull skiller også skiven seg fra stålmodellen. Den grå fargen er den åpenbare forskjellen, men også mønsteret er endret. Ytre ring har fått det som minner om de ytre delene på et solstrålemønster preget direkte i skiven, mens indre del er slett og silkematt.

Med utgaven i hvitt gull introduseres også muligheten for lærrem (Foto: A. Lange & Söhne)

Det virker ikke som om man kan få utgaven i hvitt gull levert på lenke, i det minste ikke foreløpig. Her står valget mellom lærrem eller gummirem. Basert på pressebildene ser det ut til at gummiremmen har en litt tilsvarende patent som Oysterflex fra Rolex, altså små opphøyninger og luftekanaler mot håndleddet. Dessverre ser det ut til at klokken leveres med en enkel spenne i hvitt gull, fremfor en foldespenne med mikrojustering. I følge selskapets presseansvarlig vil det bli mulig å kjøpe foldespenne i hvitt gull som et tillegg, men vi kjenner ikke detaljene rundt dette foreløpig.

Med unntak av nevnte endringer er klokken identisk med sitt familiemedlem. Fysisk størrelse er lik og også vannresistens ned til 120 meter beholdes. Vekten på gullet vil likevel gjøre klokken litt tyngre enn stålutgaven.

L155.1 Datomatic har bro over balansehjulet (Foto: A. Lange & Söhne)

Urverket er identisk med stålutgaven, med unntak av diskene for ukedag og dato som naturlig nok har fått grå bakgrunnsfarge for å matche skiven. L155.1 Datomatic markerte på sett og vis noe nytt fra Lange. Utviklet for å tåle aktiv bruk med detaljer som høyere frekvens enn selskapets kalibre vanligvis bruker, samt et balansehjul festet i en bro og ikke en klobe.

Førsteinntrykk

Siden Odysseus ble lansert har jeg hatt et ønske om å prøve den på armen, og i mars fikk jeg endelig muligheten under et 15-minutters besøk på en av merkets butikker. Det er selvsagt for lite tid til å danne seg et fullstendig inntrykk, men var en verdifull erfaring. Og Odysseus imponerer på nær sagt alle områder, fra byggekvalitet til den herlige blå skiven. Urverket er nydelig og trykknappene er virkelig en fryd å operere. De kan nok med stort hell utvikles til å styre en kronograf, en GMT eller andre komplikasjoner.

Mitt kanskje eneste virkelige ankepunkt har vært bredden på lenken/lenkefestet, som estetisk er for bredt for min smak. Det inntrykket vedvarte også etter å ha sett klokken, men er samtidig mer vellykket armen enn av. Også bærekomforten var strålende.

Odysseus i hvitt gull (Foto: A. Lange & Söhne)

Modellen i hvitt gull har fått en annen skive, og jeg vet ikke helt om jeg syns den er like vellykket som den blå. Det endrede mønsteret gir klokken et litt mer pyntet, ja nesten mer feminint, uttrykk. Ettersom klokken er i edelt metall gir kanskje det mening, men jeg tror et enkelt skifte av skivefarge hadde vært tilstrekkelig for å skille den fra stålmodellen? Eventuelt kan det tenkes at man vil bruke disse mønsterforskjellene også i fremtidige lanseringer – og på den måten skille edelt metall fra stål?

Jeg er også litt skeptisk til hvor godt gummi- og lærrem fungerer på modellen, men opplever samtidig at jeg gjennom de dagene jeg har arbeidet med artikkelen får et stadig mer positivt inntrykk. Det er egentlig litt likt klokken i seg selv – en modell som kanskje må modnes litt før man trykker den til sitt bryst? En klokke jeg svært gjerne skulle hatt en uke på armen før man alt for bastant dro sine konklusjoner.

Odysseus var nok aldri noe forsøk på Lange å lage en innstegsmodell, men heller et sporty supplement for de som allerede hadde en kjærlighet til merket. Sånn sett gir modellen i edelt metall mening, men personlig mistenker jeg at stålutgaven fortsatt vil være den mest etterspurte i Odysseus-familien. Både på grunn av pris og utseende.

Fakta og pris

Modell: A. Lange & Söhne Odysseus
Dimensjoner: 40,5 x 11,1 millimeter
Materiale: Hvitt gull
Vannresistens: 12 bar (120 meter)

Urverk: Lange L155.1 Datomatic
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato; ukedag
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Rem: Integrert gummirem / lærrem

Veiledende pris: 39.500 euro ~ 455.000 norske kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på alange-soehne.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!