Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
A. Lange & Söhne Lange 1 Time Zone

A. Lange & Söhne Lange 1 Time Zone

Jørgen Erdahl

Lange 1-familiens globetrotter får en teknisk og visuell oppgradering.

Selv om A. Lange & Söhne etterhvert har produsert en del ikoniske modeller, er Lange 1 fortsatt kanskje flaggskipet over noen. Med sin særegne asymmetriske urskive og et stort dobbelt datovindu har den gjennom sine 25 år blitt et moderne klokkeikon. Fjoråret ga oss en storstilt feiring av jubileet og nå er det tid for en raffinering av familiens ubestridte globetrotter – Lange 1 Time Zone.

Modellen er umiskjennelig Lange 1, men esset i ermet er muligheten til å raskt kunne vise tiden i 24 ulike tidssoner ved hjelp av en indre dreibar ring med bynavn. Det er femten år siden introduksjonen, og tiden var nå inne for en lett forandret drakt.

Små, men viktige endringer på den nye kontra den eksisterende (Bilde: A. Lange & Söhne)

Foruten et litt skarpere design avslører skiven også en del av de tekniske forbedringene på innsiden. Først og fremst er dag/natt-indikatorene flyttet og finnes nå som halvsirkler rundt visernes festepunkt. Om timeviseren krysser den blå fargen er klokken mellom 18:00 og 06:00, mens dagtimene fra 06:00 til 18:00 er uten farge. Videre har man inkludert muligheten for å se om den aktuell by benytter seg av ordningen med sommertid eller ikke. Dersom vinduet på pilen er rød betyr det at man må legge til én time i de aktuelle månedene sommertid benyttes.

Skiven avslører også en annen detalj for den observante entusiast. Den nye modellen har fortsatt 72 timers gangreserve, men bruker nå kun ett fjærhus mot forgjengerens «doppelfederhaus». Dette illustreres av et bytte av teksten mellom klokken åtte og seks.

Nye Lange 1 Time Zone kommer også i hvitt gull med sort skive (Bilde: A. Lange & Söhne)

I tillegg til nyvinningene vil originalens funksjonalitet videreføres. Ved hjelp av trykknappen klokken åtte vil ringen med bynavn hoppe fremover, samtidig som den lille tidsvisningen oppdateres til aktuell by. Du har også muligheten til å bytte tidsvisningen mellom den lille og store underskiven ved hjelp av krone og trykknapper. Praktisk dersom du er på reise og ønsker hovedvisningen tilpasset stedet du er.

I alt tre utgaver blir tilgjengelig, henholdsvis i rødt gull med hvit skive, hvitt gull med sort skive og en utgave i et begrenset antall på 100 med urkasse i gult gull og champagnefarget skive. Fysiske mål beholdes på 41,9 x 10,9 millimeter og plasserer derfor denne langt nærmere Grand Lange 1 enn Lange 1.

Nytt urverk

Modellen har siden introduksjonen benyttet urverket L031.1, mens den nyeste utgaven får det tilsvarende nye L141.1. Urverkets 448 deler er alle produsert i Glashütte og også balansefjæren er denne gangen fra Lange selv. Det betyr samtidig at alle Lange 1-modellene som var basert på L901-urverkene nå har blitt utstyrt med oppgraderte varianter.

På innsiden sitter det nye L141.1 (Bilde: A. Lange & Söhne)

Finisjering er av vante høye kvalitet med detaljer som trekvartsplaten i tysk sølv med «Glashütte-ribbing», juveler i gullkrager, anglage, perlage, black polish og flotte blånerte skruer. Urverkets kompleksitet gir en ekstra bonus i form av den håndgraverte kloben som holder mellomhjulet – og som kommer i tillegg til tilsvarende balanseklobe.

Førsteinntrykk

Modellene i Lange 1-familien har blitt oppdatert jevnt og trutt, så det var ingen overraskelse at Time Zone nå fulgte i rekken. Som ventet er det kun små endringer på det visuelle, men nærmest som vanlig følger det med noen praktiske oppgraderinger på kjøpet. Både de nye dag/natt-indikatorene og visningen av sommertid er etter min mening godt løst. Intuitivt og enkelt i bruk, hvor spesielt førstnevnte bidrar til mindre rot – og dermed bringer modellen enda litt nærmere basemodellens ikoniske skivelayout.

Tre utgaver (Bilde: A. Lange & Söhne)

Selv om de ytre endringene er små, utgjør de i sum en ganske markant forskjell. Det minner litt om det vi nettopp så på de oppdaterte Master Control fra Jaeger-LeCoultre. Sett alene kan det være vanskelig å se hva som er nytt, men sammenlignet med utgående modell ser man et skarpere og mer raffinert resultat.

Personlig finner jeg kanskje introduksjonen av en utgave i hvitt gull med sort skive som det aller mest spennende. Det er en skivefarge Lange har vært litt tilbakeholdne med, og som jeg kun erindrer å ha sett på Lange 1 Time Zone én gang før. Da i et sterkt begrenset opplag (Singapore Sincere Edition) og huset i en kasse av rødt gull. Jeg syns den travle skiven kler den mørke bakgrunnsfargen meget godt og med en kasse i hvitt gull er resultatet strålende.

Lange 1 Time Zone «Boutique Edition» i totalt 100 eksemplarer (Bilde: A. Lange & Söhne)

Også utgaven i roségull ser flott ut, mens varianten i gult gull blir hakket for gammelmodig for min smak. Jeg regner uansett med at vi vil se nye kassematerialer og skiver i årene fremover.

Størrelsen på 41,9 mm gjør at den tar betydelig mer plass på håndleddet enn basemodellens 38,5. Det er forståelig ettersom selve hovedskiven trolig er identisk i størrelse, mens ringen med bynavn resulterer i de ekstra millimeterne. Å redusere ytre mål ville gått på bekostning av lesbarheten, og trolig også gitt en teknisk utfordring. Det er uansett noe å ha i mente om man vurderer et kjøp. Og ønsker man seg ikonet Lange 1, men finner seg selv like mye i et flysete som i sofaen hjemme – da er kanskje dette den perfekte partneren?

Fakta og pris

Modell: A. Lange & Söhne Lange 1 Time Zone
Dimensjoner: 41,9 x 10,9 mm
Materiale: Roségull / hvitt gull / gult gull
Vannresistens: 30 meter

Urverk: Lange L141.1
Type: Mekanisk, manuelt opptrekk
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder; dato; 24 ulike tidssoner; dag/natt-indikator; gangreserveindikator
Frekvens: 21.600 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 72 timer

Rem: Brun skinnrem av alligator

Veiledende pris: 49.200 euro / 52.200 euro
Tilgjengelighet: 100 eksemplarer (Boutique Edition – gult gull)

Mer informasjon er tilgjengelig på alange-soehne.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!