Leses nå
Tett på: Oris Divers Sixty-Five

Tett på: Oris Divers Sixty-Five

Oris Divers Sixty-Five kan med rette omtales som en av fjorårets heteste klokkenyheter. Modellen ble vist frem i forkant av Baselworld 2015, og ble møtt med stor entusiasme fra både klokkeinteresserte og media. Faktisk ble den 40 millimeter store dykkerklokken så godt mottatt, at Oris raskt fulgte opp med ytterligere modeller basert på samme tema. For 2016 ble det blant annet lansert en ny 42 mm-utgave, som også  ble tilgjengelig i en limited edition i bronse. Oris er for tiden ganske enkelt et merke i sterk medvind.

oris-divers-sixty-five-2946

Designmessig er det ingen tvil om Divers Sixty-Five er sterkt inspirert av fortiden, og modellen henter inspirasjon fra en Oris-modell fra 60-tallet. Dette er et look mange entusiaster er svake for, undertegnede inkludert. Med sin forholdsvis slanke urkasse, krone uten beskyttelse, kraftig buede krystall, og retroinspirerte urskive, skiller modellen seg markant fra typiske moderne dykkerur.

Divers Sixty-Five kommer som nevnt i en rekke varianter. Utgaven med svart klassisk urskive er en sikker vinner, men mange vil nok også finne varianten med grå og «Deauville-blå» skive tiltrekkende. Det er noe herlig vintage-aktig og sommerlig, med det lett pastellfargede fargeskjemaet. Det omfangsrike innslaget av grønt luminiserende belegg, er en velkommen og unik karakteristikk, som visuelt bidrar til å skille uret fra ellers lignende modeller.


ANNONSE


Urkassen på 40 mm har et enkelt og klassisk design, med relativt korte og svakt buede horn. Kombinert med den store kronen, er retroinspirasjonen påfallende. Men 60-tallet lever bare i det estetiske, for kassen er fremstilt i korrosjonsresistant rustfritt stål, mens den buede krystallen er i riperesistant safir. Dykkerkransen har innlegg i aluminium, og kan vris mot klokken i 120 klikk. Det hadde derfor tatt seg riktig dårlig ut om uret ikke var vanntett, og 100 meter bør være nok for de fleste av oss.

Oris konsentrerer seg primært om det tøffe mellomklassen, med typiske konkurrenter som Longines og Alpina. Kanskje også de rimeligere modellene fra TAG Heuer. Dermed bør det ikke komme som noen overraskelse, at det er  Oris kaliber 733(et modifisert Selitta SW200), som tikker under det dekorerte baklokket. Det selvtrekkende urverket er en klone av det mer kjente ETA 2824, og benyttes i dag av rekke produsenter, som følge av Swatch Group (ETA sine eiere) sin instramming i produksjonen av ETA-verk til tredjeparter. De fleste er enige om at det ikke er snakk om et underlegent verk, men det er klart at tradisjonsrike ETA-navnet klinger godt i ørene til en del entusiaster. Spesifikasjonsmessig har det SW200-baserte verket 38 timers gangreserve.

oris-divers-sixty-five-2912

Norge har alltid vært et «lenke-land», og den vintage-inspirerte stållenken med nagler fremstår som både solid og attraktiv. Den er riktignok forholdvis tynn (i alle fall sammenlignet med moderne Oris, Omega, Rolex eller lignende), men dette kler klokken aldeles utmerket. Enkelte vil nok også supplere med en gummirem eller tekstilrem, og Oris tilbyr flere ulike varianter som alle matcher klokken godt. Spesielt den «Tropic»-inspirerte gummiremmen, er etter min mening en innertier.

I Norge – merket ble jo nylig reintrodusert i Norge med ny autorisert forhandler – er Oris Divers Sixty-Five 40 mm priset til en svært konkurransedyktig startpris på 17.400 kroner på rem, mens lenkevarianten setter deg tilbake 19.500 kroner.


ANNONSE