Leses nå
Zenith lanserer Chronomaster Original Triple Calendar

Zenith lanserer Chronomaster Original Triple Calendar

Zenith bringer den historiske komplikasjonen tilbake i kolleksjonen.

Denne uken går LVMH Watch Week av stabelen i Miami, og under palmer og sol dras det frem både en og to nyheter fra merkene som inngår i konglomeratets klokkeportefølje. Det inkluderer Zenith, som benytter anledningen til å avduke flere nye varianter av eksisterende modeller – men hvor vår oppmerksomhet først og fremst trekkes mot den helt nye Chronomaster Original Triple Calendar.

Nyheten bygges over samme lest som den nå tre år gamle baseversjonen av Chronomaster Original, men bringer tilbake trippelkalenderen i dagens kolleksjon. Den historiske komplikasjonen, som inkluderer dag, måned og månefase i tillegg til eksisterende datovisning, har vi sett flere ganger tidligere fra det sveitsiske merket, men sjelden har tolkningen være like vellykket som nå.

Historiske aner

Mitt forhold til Zenith kan beskrives enklest beskrives som en kombinasjon av elsk og hat. Jeg har definitivt ikke stått fremst heiet på alle sprell som (den nå avtroppede) CEO Julien Tornare har fisket frem fra hatten de seneste fem-seks årene, men tidvis har han jaggu glimtet til.

Klassiske varianter av Chronomaster er nettopp blant mine favoritter fra merket, hvor Zeniths særegenhet og identitet virkelig står frem og gis muligheten til å skinne. Spoler man tilbake til 2013 finner man også en av mine favorittmodeller noen gang fra merket, i form av den gråskivede El Primero 410. Den inkluderte nettopp den triple kalenderen vi nå får et gjensyn med, hvor en herlig skivefarge, et flott design og det vakre El Primero på innsiden var elementer som overbeviste meg den gang da – og som fortsatt gjør det over ti år senere.


ANNONSE


Zenith El Primero 410 Limited Edition kom i 2013

Helt uten ankepunkter var imidlertid 410 ikke, med den noe voksne kassestørrelsen på 42 millimeter og en voksen lengde fra horn til horn som de kanskje viktigste. Det gjorde klokken litt stor på manges håndledd, inkludert mitt eget, som igjen førte til at den forlot egen samling til fordel for andre eventyr.

I likhet med 2013-modellen 410 er også nye Chronomaster Original Triple Calendar sterkt inspirert av arven fra ikoniske A384. Denne gang er også lanseringen trukket enda nærmere sitt opphav, med en urkasse som måler langt mer korrekte 38 millimeter i diameter og 13 millimeter i høyde. Sistnevnte kan kanskje virke litt i overkant på en klokke med såpass beskjeden diameter, men skyldes i stor grad det kraftig buede safirglasset som rammer inn tallskiven.

Klokkene kan leveres på enten rem eller lenke.

Likt både inspirasjonskilden og senere iterasjoner klarer man å inkludere kalenderfunksjonene på en elegant måte som ikke bryter opp grunndesignet på modellen. Det betyr to små vinduer for henholdsvis ukedag og måned klokken ti og to, en månefase som tar plass i underskiven klokken seks og med avlesning av dato på sin vante plass mellom fire og fem. Fortsatt er det altså de tre underskivene for henholdsvis løpende sekunder og kronografens tidtaking som står for blikkfanget i designet, med de to sirkulære skalaene langs ytterkanten som viktige bisittere.

Vender man klokken rundt finner man selskapets eget El Primero 3610. Det deler samme basekonstruksjon som 3600, men byr altså på et sett med ekstra komplikasjoner. Fortsatt beholdes heldigvis en vakker og åpen arkitektur, som gir et godt innsyn til mekanikken. Urverket byr også på den velkjente høye frekvensen på 5Hz, tilsvarende 36.000 halvsvingninger i timen (og som gir mulighet for en nøyaktighet på 1/10-sekund for kronografen), samt en gangreserve på høyst akseptable 60 timer.

El Primero 3610 sitter på innsiden.

Ved avduking er det totalt tre nye varianter som presenteres, hvor en urkasse av rustfritt stål og en vanntetthet til 50 meter er felles. De tre utgavene skilles kun av fargen på tallskiven, som inkluderer hvit (opaline) med sorte underskiver, grå med sølvhvite underskiver og grønn med sølvhvite underskiver. Verdt å merke seg er at de to førstnevnte kan kjøpes hos alle autoriserte forhandlere, mens den grønne opplyses å kun være tilgjengelig via merkets egne boutiques. Samtlige utgaver byr på visere, timeindekser og en måne i roségull, som løfter vintage-vibbene enda et hakk.

Klokkene kan leveres enten på rem eller lenke, hvor begge deler virker å kle klokken på en meget god måte. En bredde mellom hornene på 19 millimeter er sånn sett litt suboptimalt, men jeg mistenker likevel at mange vil leke seg med ulike remalternativer, og at nye Chronomaster Original Triple Calender definitivt vil la seg by opp til dans.

Med Watches and Wonders kun noen måneder unna er det lett overraskende at Zenith presenterer en såpass spennende modell allerede nå. Det kan fort skyldes at merket har enda flere hardtslående lanseringer på lager til april – eller som en taktikk for at nye Chronomaster Original Triple Calendar skal få stjele litt velfortjent oppmerksomhet før gigantmessens virak for alvor starter. Uansett fasit er dette fort modellen som kan seile opp som årets favoritt fra merket – og som jeg mistenker vi vil se i et utall ulike farger og metaller innen kort tid.

Nyhetene har fått en norsk pris på henholdsvis 164.900 kroner på lenke og 158.800 kroner på rem. For norske kunder med en forkjærlighet for grønn kan det også virke som denne utgaven er mulig å bestille på merkets nettbutikk i skrivende stund.


ANNONSE