Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Von Doren Grandmaster Mark II (oppdatert)

Von Doren Grandmaster Mark II (oppdatert)

Oppdatert 26.04.18 med kommentar fra Von Doren (se nederst i artikkelen).

I slutten av 2016, ble det nye norske klokkemerket Von Doren presentert for verden. Etter en vellykket kampanje via folkefinansieringstjenesten Kickstarter, har merket rukket å både utvide kolleksjonen, komme på plass hos en håndfull forhandlere, samt åpne egen butikk i Frognerveien 13. Tidligere i år lanserte merket deres andre klokke med mekanisk urverk, Von Doren Grandmaster Mark II.

Det ytre

Selv om formatet er velkjent (dressklokke-ish), byr  Grandmaster Mark II på en god dose særpreg. Den helpolerte kassen byr på runde former, som forsterkes av et flott buet safirglass. Remfestene er tilsynelatende inspirert av det klassiske, men byr på noen artige og uventede vinkler og flater. Diskré særtrekk som dette, gir stjerne i margen. Enkelte vil sikkert være uenige, men personlig skulle jeg ønske det var litt variasjon i finisjen på kassen. Helpolert har en tendens til å virke litt billig, spesielt når kassen har litt størrelse.

Med en diameter på 43 mm, er det nemlig snakk om en forholdsvis stor klokke – i alle fall i denne kategorien. I løpet av dagene jeg hadde klokken på håndleddet, var jeg likevel fornøyd med hvor komfortabel den var. Hornene er ikke spesielt korte, men er vinklet kraftig bakover. Bærekomforten stod til godkjent og vel så det, og klokken er et godt eksempel på at man aldri bør se seg helt blind på dimensjonene på papiret.

Grandmaster Mark II leveres i to utgaver. Testklokken er varianten med såkalt «open heart», hvor balansehjul, gang, og deler av timehjulet er synlig gjennom en åpning i skiven kl. 12. Personlig er jeg ingen stor fan av konseptet, men har forståelse for at det kan appellere til mange. Det er tross alt ikke noe i veien med å finne glede i å se klokkens mekaniske hjerte i arbeid.

Den sølvhvite skiven byr på guilloché-mønster på den ytre delen, og hevede indekser som «binder» dette sammen med skivens indre del. Tanken er både god og original, men jeg savner mer dybde og kontrast mellom de ulike elementene. På samme måte liker jeg valget av lansett-formede visere, men også her realiseres ikke potensialet. Viserne mangler tredimensjonalitet, og har en merkelig finisj, som rett og slett minner om dårlig påført lakk. Et sett flotte blånerte visere, ville trukket helheten betraktelig opp.

Partikler på innsiden av glass, skive, og visere – samt et hår (eller lignende) ved viserfestet – er imidlertid mer alvorlige problemer. Selv om dette ikke er umiddelbart synlig ved normal bruk (jeg la først merke til det da jeg kikket ekstra godt etter, under fotografering av klokken), er det like fullt helt uakseptabelt i dette omfanget. Spesielt for en klokke i denne prisklassen.

Remmen, som er produsert i Norge av Atelier Petrov, er det lite å utsette på. Den er riktig så flott, med passe tykkelse, og skikkelig padding.

Det indre

Bak glasset i baklokket, tikker et kaliber 5-15 fra Swiss Technology Production (STP). Selskapet er eid av giganten Fossil Group, og leverer urverk både til intern bruk i gruppen, og til eksterne kunder. Det selvopptrekkende STP 5-15, er såvidt jeg kan forstå en «open heart»-utgave av produsentens kaliber 1-11, som er en ETA 2824-klone. Gangreserven er på 44 timer, og frekvensen er velkjente 28.800. På papiret har verket sterke spesifikasjoner, og i utgangspunktet ser dette ut til å kunne være et fullverdig alternativ til ETA.

STP 5-15 har sterke spesifikasjoner, men en veldig enkel finisj. Rotoren trekker utseendet opp.

Med unntak av rotoren med Von Dorens logo og Genève-striper, er finisjen svært enkel. I det store og hele er det snakk om visse polerte skruer og komponenter, samt sandblåste klober og verkplate. Ingen blånerte skruer, ingen perlage, ingen anglage. Finisjmessig er dette sammenlignbart med det vi vanligvis assosierer med et standard grade ETA.

Enkel finisj er forsåvidt en ærlig sak. Mer problematisk er støvpartiklene på glasset og verket, samt synlig ripede komponenter. Jeg stusser også over det som må være oljesøl, blant annet ved rotoren.

Avsluttende tanker

Jeg har all respekt for Von Dorens  engasjement, og stå-på-vilje. Merket har gjennomført mer på snaut 2 år, enn hva mange klarer på 10. Uavhengig av om man liker designet eller ikke, er det tydelig at hverken visjon eller kreativitet er noen mangelvare. De første quartz-baserte klokkene fra merket, var også godkjent.

Grandmaster Mark II spiller imidlertid i en annen klasse, med strengere regler. For en klokke med en utsalgspris rett under 20.000 kroner, må det kunne stilles krav. Kanskje er det slik at urmakeren/teknikeren hadde en usedvanlig dårlig dag på jobben, med akkurat dette eksemplaret av Grandmaster Mark II. Men selv om støvet og rusket hadde vært fikset opp i, føles det som om klokken er satt som utfordrer i feil klasse. Mer trening må nok til.

Klokken ser ikke verst ut på bilder, og idéen bak har jeg ikke noe å utsette på. Men opplevd kvalitet og finisj er dessverre noen nivåer under flere av klokkene i tilsvarende prisklasse. Velger man en Von Doren Grandmaster Mark II over klokker fra velkjente sterke merker som Longines, Raymond Weil, Frederique Constant, Seiko Presage etc., må det være av andre grunner enn ren kvalitet. Men jeg tviler ikke på at noen gjør nettopp det – for klokker handler jo tross alt også om følelser.

Kommentar fra Øyvind Von Doren Asbjørnsen, daglig leder i Von Doren Watch Company AS (26.04.2018):

Helt siden jeg fikk min oldefars klokke som barn har jeg drømt om å skape en klokke for likesinnede – en klokke til individualister i begrenset opplag som et fåtall kan eie. Derfor er det meget beklagelig og trist at eksemplaret Tidssonen mottok ikke levde opp til dette.

Alle klokkene gjennomgår en streng kvalitetskontroll før de sendes fra fabrikken. Denne skulle aldri gått gjennom den kontrollen. Klokker som blir sendt ut til forhandlere og kunder blir i tillegg nøye inspisert og gjennomgått av meg personlig, det skjedde ikke denne gangen. Den ble dessverre sendt avgårde i full fart.

Partikler og fiber på skiven samt oljesøl på rotor er ikke representativt for våre klokker. Dette er helt tydelig en “mandagsklokke” og fabrikken STP har lagt seg flate og beklaget på det sterkeste at denne glapp gjennom kvalitetskontrollen. Vi har nå sjekket alle klokkene nøye og kan opplyse at ingen av de har hverken partikler, fibrer eller oljesøl. Ei heller synlige ripede komponenter.

Det er helt klart – som fabrikken vår også konstaterer, at akkurat dette uret ikke skulle gått gjennom kvalitetskontrollen. Vi oppdaget også at viserne på denne ikke har samme fine finish i lakkeringen som de andre.

Vi er veldig lei oss for at denne ble sendt ut som omtaleeksemplar, noe som til sist er mitt ansvar som leder av Von Doren Watch Company. En mager trøst er imidlertid at den ikke ble levert til en kunde, selv om tap av anseelse oppleves veldig smertefullt akkurat nå.

Spesifikasjoner:

  • Modell og referanse: Von Doren Grandmaster Mark II.
  • Det ytre: 43 mm diameter – rustfritt stål – sølvhvit skive – safirglass (front, baklokk) – rem fra Atelier Petrov.
  • Det indre: STP P5-15, selvopptrekkende – timer, minutter, sekunder – 28.800 vph (4 Hz) – 44 timer gangreserve – synlig balanse, «open heart».
  • Pris og tilgjengelighet: 18.900 kroner – 200 eksemplarer. Finnes også i en utgave uten «open heart» (17.200 kroner, 300 eksemplarer).