Leses nå
«Verdens dyreste klokker»

«Verdens dyreste klokker»

Ny dansk dokumentar om vår herlige klokkegalskap.

Det flommer over av klokker både på sosiale medier og YouTube (ja, inkludert Tidssonens egen kanal «Urmakkerne»). Likevel kribler det fortsatt litt i ekstra i magen når klokker er tema i de tradisjonelle massemediene.

Forrige uke ble jeg gjort oppmerksom på en ny dansk dokumentar, som har blitt plukket opp av selveste NRK. «Verdens dyreste klokker» (originaltittel: «DR2 elsker dyre ure») ble sendt på NRK2 forrige torsdag, men sendes igjen på NRK1 allerede førstkommende torsdag. For mange av oss er det nok likevel mest aktuelt å se dokumentaren på nett-TV, hvor den frem til mai 2022 skal ligge ute her.

Tittelen sjarmerer nok få av oss med genuin klokkeinteresse, men fungerer ypperlig til å tiltrekke seg oppmerksomhet. Heller ikke tidligere observasjoner av massemedienes dekning av klokkeverdenen talte i dokumentarens favør, og det var med en viss skepsis jeg satt meg ned foran skjermen. Den neste timen ble imidlertid en positiv overraskelse.

Brian Lykke med noe av samlingen. Bilde: Mette Hougård Sixhøj/Preben Hjorth – STV/DR

På skjermen møter vi skuespilleren Brian Lykke, hvor hans jakt på neste klokke fungerer som dokumentarens ramme. Vi treffer også den sympatiske læreren Peter, som har kommisjonert en unik klokke fra den danske urmakeren Christian Lass. På reisen får vi et innblikk i både klokkene, hobbyen og miljøet, hvor profiler som Kristian Haagen og den danske Redbar-generalen Jasper dukker opp underveis.


ANNONSE


Er man spesielt sensitiv på prat om priser og verdistigning, vil man kanskje rynke litt på nesen ved et par anledninger. Likevel lykkes «Verdens dyreste klokker» i å formidle noe dypere ved klokker enn bare ellevill prisvekst og spekulasjon.

Urmaker Christian Lass og kunden Peter. Bilde: Mette Hougård Sixhøj/Preben Hjorth – STV/DR

Riktignok skulle jeg ønske å se mer av Peter og Christian Lass, men jeg skjønner samtidig godt at man ikke kan dykke så altfor dypt i materien. Både av hensyn til den alminnelige seer, og ikke minst dokumentarens varighet.

«Verdens dyreste klokker» gir ikke en følelse av å ha kastet bort en time av livet, men heller et ønske om å se mer av de danske klokkeentusiastene. For viderekommende og erfarne er læringsutbyttet noe begrenset, men for nybegynnere og nysgjerrige gir dokumentaren et godt innblikk klokkehobbyen og miljøet rundt.

Se «Verdens dyreste klokker» på NRK TV (nett-tv) her eller på NRK1 torsdag 27. mai kl. 22.

På møter i Redbar er «sex pile» obligatorisk. Bilde: Mette Hougård Sixhøj/Preben Hjorth – STV/DR

ANNONSE