Leses nå
Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin Skeleton

Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin Skeleton

Uhindret innsyn på Vacheron Constantins mest sporty evighetskalender.

Siden siste generasjon Overseas kom på markedet i 2016 har mulighetene blitt stadig utvidet i form av komplikasjoner, materialer og skivefarger. I fjor kom både en tourbillon i stål (som jeg så nærmere på nå i mars) og varianter av den ultratynne evighetskalenderen i roségull. Under årets digitale Watches & Wonders er det sistnevnte som presenteres med utvidede valgmuligheter: lenke til utgaven med blå skive – og en ny variant helt uten regulær skive.

Blå skive – nå med lenke

Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin er en klokke jeg fikk tilbrakt litt tid med under fjorårets SIHH-messe, og det er en svært imponerende pakke horologi. Første utgave kom med hvit skive med to ulike remmer, før valgmulighetene ble utvidet i fjor da en lenke i roségull ble presentert. Samtidig introduserte man en variant med blå skive uten lenke, men som altså i år også får dette som et alternativ.

Blåskivet Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin med lenke (Foto: Vacheron Constantin)

På lenke får klokken et ganske annet uttrykk enn på de blå remalternativene (gummi og alligator) og personlig syns jeg den ser strålende ut. Den blå skiven kler det varme roségullet flott og gir et ekstra touch av klasse.

Prismessig ligger variantene med lenke ca. 20.000 euro over de som kun leveres med to remmer, og totalprisen havner da på 99.500 euro eller noe over 1,1 millioner kroner med dagens kurs.


ANNONSE


Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin Skeleton

Mulighet for lenke er vel kanskje ingen kjempenyhet, men en skjelettert variant av samme klokke er kanskje mer verdig utvidet spalteplass. Her er det snakk om en helt åpnet og bearbeidet utgave modellen, som gir et nærmest uhindret innsyn fra begge sider.

Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin Skeleton (Foto: Vacheron Constantin)

Selv om klokken bygger over samme lest som øvrige varianter, er det gjort mer enn å bare fjerne skiven. Faktisk er ikke denne fjernet overhodet, men produsert i safirglass og dermed usynlig for det blotte øyet. Det inviterer oss med til magien på innsiden, hvor vi finner en bearbeidet variant av selskapets eget 1120 QP.

Sett fra forsiden er det voldsomt mye som foregår, men en viss balanse oppnås likevel. Mylderet av informasjon blandes med innsyn til mekanikken, samtidig som appliserte timemarkører og relativt brede time- og minuttvisere sørger for at lesbarheten beholdes noenlunde. Som den sportsmodellen Overseas er benyttes også Super-LumiNova relativt rikelig.

Tre ulike alternativer – gummirem, lenke eller alligatorrem (Foto: Vacheron Constantin)

I teknisk funksjon er urverket likt, men det nye 1120 QPSQ er ytterligere åpnet opp og finisjert. Blant annet ser vi utstrakt bruk av håndgravering på de smale broene, samt en helt ny skjelettert rotor. Legg også merke til malteserkorset sentralt i konstruksjonen. At det teknisk avanserte urverket måler 4,05 mm minner oss samtidig om hvorfor Vacheron Constantin hører hjemme blant «de tre store».

På mange måter er selve skjeletteringen en horologisk bragd i seg selv, hvor man må sørge for at estetikk, funksjon og driftsikkerhet smelter sammen. Det har stått i fokus hos Vacheron Constantin og den nye utgaven av 1120 gir en visuell nytelse som langt overgår basisversjonen.

For første gang kommer en skjelettert rotor i Overseas-kolleksjonen (Foto: Vacheron Constantin)

Klokken er oppgitt som eksklusivt tilgjengelig via merkets egne boutiques. Av erfaring vet vi imidlertid at en del modeller lar seg fremskaffe via norsk autorisert forhandler, så det kan være verdt et forsøk.

Førsteinntrykk

Skjeletterte klokker er sjelden mine personlige førstevalg. Nå er jeg tross alt både litt kjip, konservativ og gammeldags, men ofte finner jeg de for rotete og uelegante – i det minste om de skulle vært en daglig omgangsvenn. Med årene har jeg likevel latt meg fascinere av de produsentene som klarer denne kunsten best. Både i sporty klokker hvor det industrielle og røffe kommer til sin rett (les: Richard Mille) og i penklokker som gjør det med ypperste sofistikasjon (les: Breguet).

Detaljer på 1120 QPSQ (Foto: Vacheron Constantin)

I nyeste Overseas-kolleksjon er det mange klokker jeg føler treffer godt, og jeg tar meg også i å beundre det Vacheron Constantin har fått til med evighetskalenderen. De har laget et svært solid alternativ for de som ønsker kombinasjonen sport, eleganse og uhindret innsyn til fantastisk horologi i én og samme klokke. Det er en klokke for deg som elsker den mekaniske innsiden, og som ønsker å kunne bruke denne hver eneste dag, uansett anledning.

Men personlig hadde jeg nok gått for den med blå skive.

Fakta og pris

Modell: Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Skeleton
Dimensjoner: 41,5 x 8,1 mm
Materiale: Roségull
Vannresistens: 5 bar (50 meter)

Urverk: Vacheron Constantin 1120 QPSQ
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter; evighetskalender med dato, ukedag, måned og skuddårsindikasjon
Frekvens: 19,800 vph (2,75 Hz)
Gangreserve: Ca. 40 timer

Rem/lenke: Lenke i roségull, alligatorrem og gummirem

Veiledende pris: 136.000 euro ~ 1.565.000 norske kroner
Tilgjengelighet: Vacheron Constantin Boutique Edition

Mer informasjon er tilgjengelig på vacheron-constantin.com.


ANNONSE