Leses nå
Tudor lanserer Pelagos FXD

Tudor lanserer Pelagos FXD

Tudor-dykkeren mange klokkeentusiaster har ventet på.

I våres ble det kjent at Tudor gjenopptar partnerskapet med Marine Nationale – eller på godt norsk: den franske marine.

Forbindelsen mellom de to skal ha startet i 1956, og etablerte et samarbeid som varte til ut på midten av 1980-tallet. I løpet av perioden leverte Tudor flere ulike referanser av merkets dykkerklokker, hvor den blå Submariner ref. 9401 er den mest kjente.

Oyster Prince Submariner «Marine Nationale» ref. 9401 (1977). Bilde: Tudor

Etter den massive fornyelsen av Tudor for rundt 10 år siden, har linken til Marine Nationale også tilført en viss kredibilitet bak satsingen på de moderne dykkerklokkene i Black Bay- og Pelagos-kolleksjonen. Samtidig har interessen for de gamle originalene økt i takt med Tudors suksess.

Frem til i dag har Tudor vartet opp med Pelagos i blått og Black Bay Fifty-Eight «Navy Blue» i den voksende dykkerkolleksjonen. Begge er utvilsomt inspirert av de historiske Marine Nationale-klokkene, men uten noen offisiell tilknytning til den franske marinen.


ANNONSE


Likevel har mange fans i flere år drømt om en «skikkelig» Tudor Marine Nationale. Etter kunngjøringen om det gjenopptatte samarbeidet ble drømmen brått mer realistisk, og nå starter for alvor det neste kapitlet i historien om Tudor og Marine Nationale.

Tudor Pelagos FXD

Tudor Pelagos FXD. Bilde: Tudor

Tudor Pelagos FXD er ingen relansering av gamle Submariner MN, og ei heller «ny-vintage» à la Black Bay Fifty-Eight. Derimot har Tudor nesten laget en ny og moderne dykkerklokke fra scratch, som møter tekniske krav som er utviklet i samarbeid med den franske marinens Commando Hubert.

Naturlig nok ser vi både et slektskap til den eksisterende Pelagos-kolleksjonen, og en viss inspirasjon fra de historiske militærklokkene. Valget av marineblå urskive og bezel er ikke akkurat tilfeldig, og både indekser og visere er utført i velkjent «Snowflake»-stil.

Hvite snøfnugg på blå bakgrunn. Bilde: Tudor

Bezelen opererer på 120 klikk og har keramisk innlegg. Over hele flaten finner vi minuttmarkeringer, som er et typisk militært trekk (se f.eks. på Rolex Milsub). Skalaen er imidlertid invertert, og dermed tilpasset nedtelling fremfor tidtaking. Dermed møter Pelgaos FXD formelt sett ikke kravene til en ISO 6425 dykkerklokke, men er derimot tilpasset kampdykkernes spesifikke behov til undervannsnavigasjon.

I likhet med de originale utstedte MN-klokkene er modellen tiltenkt bruk på rem fremfor lenke, men denne gangen har Tudor tatt det hele ett skritt lenger. Remfestetene er nå integrert som åpningen i selve kassen, og bruk av originalrem eller lignende tekstilremmer er dermed eneste alternativ. Originalremmen er i seg selv et nytt design, som ligner på Tudors eksisterende tekstilremmer, men som nå har borrelås.

«FXD» står i følge Tudor for forsterkede remfester og kasse. Bilde: Tudor

Diameteren på 42 mm er kanskje et par millimeter større enn mange hadde håpet på, men tykkelsen på 12,75 er det lite å utsette på. Fra remfeste til remfeste («lug to lug») måler FXD 52 mm. I likhet med eksisterende Pelagos-modeller er kassematerialet titan, men vannresistensen er redusert fra 500 til 200 meter

Baklokket er dekorert med logoen til Marine Nationale og inskripsjonen «M.N.21» – et velkjent trekk fra de opprinnelige MN-klokkene, som indikerer året de er utstedt. Urverket er det Tudors moderne kaliber MT5602 med spiral av silisium og 70 timers gangreserve. COSC-sertifisert, og produsert ved merkets urverkfabrikk, Kenissi. Det er for øvrig verdt å merke seg at urverket ikke er Master Chronometer-sertifisert, slik som Black Bay Ceramic.

Førsteinntrykk

Da lekkede bilder av klokken dukket opp på sosiale medier i forkant av dagens lansering, var mottakelsen blant publikum mikset. Spesielt med tanke på de faste remfestene, som på dramatisk vis begrenser muligheten til å bruke alternative remmer og lenker.

Historisk inskripsjon på baklokket. Bilde: Tudor

Etter bildene og dataene å dømme er Tudors nykommer ingen dårlig klokke. For skuffede fans handler det nok mer om forventninger om en renere «reissue» som ikke er innfridd. Å se klokker på skjerm er samtidig noe vidt forskjellig fra å teste den på armen, og hva som blir den endelige dommen gjenstår å se.

I grove trekk er nye Pelagos FXD ingen revolusjon, men innenfor rammene av en Tudor dykkerklokke har merket lykkes i å tilføre modellen karakter og unike detaljer. Totalt sett er det snakk om en klokke som ligger nærmere Black Bay P01 enn Fifty-Eight på særhetsskalaen. Og hvor historien og linken til Marine Nationale kanskje er mer kommersiell enn selve klokken.

Fakta og pris

Tudor Pelagos FXD
25707B/21

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 12,75 mm
Kassemateriale: Titan
Urskive: Marineblå, Super-LumiNova X1
Glass: Safirglass
Vannresistens: 200 m
Rem: Tekstilrem med borrelås, ekstra blå gummirem

Urverk: MT5602
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Tilgjengelighet: November 2021
Veiledende pris: 36.520 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på tudorwatch.com.


ANNONSE