Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Tudor Heritage Black Bay 36

Tett på Tudor Heritage Black Bay 36

I løpet av de siste 5-6 årene har Tudor gått fra å være ganske kjedelige (la oss være ærlige), til å være en av de mest populære merkene i sin prisklasse. Omstillingen startet for alvor med introduksjonen av Tudor Heritage Chrono tilbake i 2010, og merket har siden da satset tungt på vintageinspirerte ur rettet mot entusiastmarkedet.

Det vil være en overdrivelse å kalle Tudor Heritage Black Bay 36 for ekstremt nyskapende. For med et tydelig slektskap til tidligere modeller fra både egne rekker, samt storebror Rolex (kanskje først og fremst Explorer ref. 14270), er det designmessig lite vi ikke har sett før. Allikevel vil jeg hevde at Black Bay 36 er en av årets mest sjarmerende ur.

tudor-heritage-black-bay-36-9330

For det første er ikke Black Bay 36 noen ren kopi av en tidligere modell, og egentlig er den heller ikke «Tudor sin Explorer» – for den rollen går nok ganske bestemt til Tudor Ranger. Black Bay 36 kan heller sies å ha fanget «sjelen» til de enkleste og mest stilrene modellene fra Rolex/Tudor-systemet. Litt Sub og litt Explorer. Formen følger  ikke nøyaktig Rolex-linjene, men den 36 mm store urkassen hinter sterkt til det velkjente. Og både den blanke sorte urskiven, og «Snowflake»-viserne, er inspirert av andre Tudor-modeller.

tudor-heritage-black-bay-36-9320

Helheten er imidlertid mer enn summen av delene, og selv om klokken føles distinkt Rolex/Tudor, fremstår den ikke som et rotete sammensurium av kjente designelementer. Den har ganske enkelt sitt eget særpreg, som en ny og moderne tolkning av et velkjent tema. 36 mm er ikke all verden etter dagens standard, og enkelte er kanskje fristet til å kalle den for «dameklokken» i Heritage-kolleksjonen. Joda, den kan trolig fungere bra på slanke kvinnehåndledd, men passer minst like godt til menn. Black Bay 36 bærer pent og forholdsvis stort på armen, og de som frykter at den blir for liten, bør ikke avgi dommen før uret er prøvd.

tudor-heritage-black-bay-36-9325

Faktisk er det jo fortsatt nok av dem som sverger til «gamle» 36 mm Rolex Explorer, og det er ikke så lenge siden 36 mm var innenfor ordinær størrelse på en herreklokke. Til tross for at designet er sporty, er Black Bay 36 så stilig og enkel, at enkelte nok vil bruke den til både skjorten og dressen. Og da er brått 36 mm ganske så ideelt.

En av det Tudor sine store styrker, er kvalitetsfølelsen bortimot samtlige av merkets klokkemodeller byr på. Det høres kanskje litt drøyt ut, men jeg tør hevde at man nesten får Rolex-kvalitet – til godt under halv pris. Selv stållenken er av tilsynelatende god kvalitet, og med en konstruksjon som langt på vei virker overlegen den vi så på forrige generasjons Rolex (tenk skranglelåsen på f.eks. 16610).

tudor-heritage-black-bay-36-9323

Rent spesifikasjonsmessig er uret vanntett til 150 meter, og er utstyrt med en riperesistant safirkrystall i front. Klokken har derfor stort «verktøyklokke» eller «daily beater»-potensiale, og tåler å være en del av en aktiv og variert livsstil. I fjor introduserte Tudor deres egne in-house-produserte urverk, og i år ble manufakturkalibere rullet ut i samtlige Heritage Black Bay-modeller. Vel, nesten samtlige, for Black Bay 36 ble faktisk utelatt. Som i mange tidligere Tudor-modeller før den, benyttes det velkjente ETA 2824.

tudor-heritage-black-bay-36-9331

Beslutningen er noe overraskende, men har trolig en sammenheng med pris og produktstrategi. For med en veilledende pris på 24.300 kroner på lenke, er det ikke direkte feil  å beskrive Black Bay 36, som en av Tudor sine innstegsmodeller. Foretrekker man skinnrem, blir klokken din for 21.600 kroner, og begge variantene leveres for øvrig med en stilig kamuflasjefarget tekstilrem.

Den opplevde kvaliteten på Tudor sine ur er upåklagelig, og ETA-verkene er kjente for sin driftsikkerhet og rimelige servicekostnader. Disse kvalitetene er bortimot perfekte for et ur som Black Bay 36, og det er vanskelig å ha noen sterke innvendinger mot merkets valg av urverk. For totalpakken fremstår som svært attraktiv og konkurransedyktig priset – om man syns 36 mm er nok.