Leses nå
Tett på: Seiko Presage

Tett på: Seiko Presage

De aller fleste har et forhold til Seiko, men ikke alle er like godt orientert om hvor mye spennende selskapet har å by på i de høyere prisklassene. Her til lands begynner Rolex/Omega-konkurrenten Grand Seiko, så smått å få den anerkjennelsen det fortjener, mens deres supereksklusive Credor nyter høy respekt blant sofistikerte samlere.

Presage-kolleksjonen er en forholdsvis ny satsning, som først i år ble rullet ut globalt. Presage posisjoneres rett under Grand Seiko, og tanken er at kolleksjonen skal ha rollen som «vanlige» Seiko sitt toppmerke. For de som kjenner litt til Seiko sin historie, er det kanskje nærliggende å trekke paralleller til fortidens «King Seiko». I følge Seiko er det imidlertid deres «Laurel» som hevdes å være den primære inspirasjonskilden. Ved introduksjonen i 1913, var denne klokken både merkets og japans første mekaniske armbåndsur.

Presage består av totalt 60 modeller, som omfatter et forholdsvis stort spenn i prisklasse og indre urverk. For entusiastene er det nok spesielt interessant med Presage «Prestige line», som består av seks ulike referanser. To av disse, kronografene SRQ019 og SRQ 021, feirer merkets 60-år med selvtrekkende ur. Og hvilken flott hyllest det er, for begge referansene byr på noe ekstra utenom det vanlige.

seiko-presage-0201


ANNONSE


Den hvite SRQ019 har fått en emaljert urskive, laget av dyktige håndverkere under ledelse av Mitsuru Yokozawa. Visuelt er den sterkt inspirert av Laurel, med sin hvite farge og distinkte røde 12-numeral.

Bak urskiven skjuler det seg et selvtrekkende mekanisk kaliber 8R48. Urverket er et kolonnehjulsbasert design med vertikalt klutsj-system, og har en gangreserve på omkring 48 timer. Dette in-house-verket er huset i en 42 mm stor urkasse i rustfritt stål, som byr på forholdvis myke former, og en fin kombinasjon av børstede og polerte detaljer.

seiko-presage-2316

Urkassen og urverket deles med referanse SRQ021, men denne modellen har derimot fått en svart urskive. Her er emaljen byttet ut med såkalt «urushi», som i dette tilfellet innebærer en svart dyp lakk basert på tradisjonelle japanske teknikker. Hver urskive produseres i studioet til mesterhåndverkeren Isshi Tamura i Kanazawa.

SRQ019 og SRQ021 blir tilgjengelig i kun 1.000 eksemplarer av hver, og den norske Seiko-distributøren har indikert en norsk pris på omkring 25.000 kroner.

Kronografene er imidlertid ikke de eneste modellene som er verdt en omtale. Både SPB041J1 (indikator for gangreserve og dato), samt den enkle SPB039J1 (dato), fremstår som svært attraktive ur med tydelig Laurel-inspirasjon.

seiko-presage-2318

Førstnevnte drives av et selvtrekkende kaliber 6R27, mens sistnevnte byr på det noe enklere 6R15. Begge deler en 40,5 millimeters urkasse i rustfritt stål, som byr på det samme formspråket som kronografene. Gangreserve-modellen ventes å ligge rett sør for 10.000 kroner, mens den stilrene automatikk-modellen antas å få en pris på rundt 8.500 kroner.

seiko-presage-0203

seiko-presage-0212

Presage-kolleksjonen byr med andre ord på flere spennende modeller, som heller ikke koster skjorten. Samtidig er det nok fortsatt en del som har betenkeligheter med å velge japansk fremfor sveitsisk. Men det er neppe noe å utsette på kvaliteten til de nye Seiko-urene, og spesielt kronograf-modellene gir veldig mye særegenhet for pengene, som få sveitsere kan matche i denne prisklassen

 

Mer informasjon om Seiko Presage er tilgjengelig på seiko-presage.com.


ANNONSE