Leses nå
Tett på Rolex Yacht-Master 42

Tett på Rolex Yacht-Master 42

På håndleddet er Rolex’ omdiskuterte nykommer slettes ikke så verst.

Det har blitt skrevet og sagt mye om årets Basel-lanseringer fra Rolex, og selv kan jeg ikke huske sist mottakelsen har vært såpass lunken. De mest diplomatiske av oss har kalt det «et hvileår», mens andre har omtalt det som en regelrett fiasko. Kanskje er det spørsmål om urealistiske forventninger, for i en tid hvor Rolex-feberen herjer som aldri før, blir fallhøyden desto høyere.

Rolex Yacht-Master 42 er en utvidelse av den velkjente linjen med luksuriøse «seilklokker». Jeg sier «seilklokker» – i praksis ser nok kun et fåtall av disse klokkene en setting, men har heller etablert seg som et mer dressy (eller flashy) alternativ til modeller som GMT-Master og Submariner. I kolleksjonen er Yacht-Master blant de mest moderne klokkene, og har i motsetning til dens søsken en svakere historisk forankring. Det gir nesten blanke ark, og litt rom for å eksperimentere.

Rolex Yacht-Master 42 ref. 226659.

Kanskje er det nettopp derfor det er Yacht-Master som nå lanseres i størrelse «L». Det er ingen hemmelighet at deler av markedet i en årrekke har etterspurt en større Submariner – noe distinkt Rolex, men med en tydeligere tilstedeværelse på håndleddet. Det er nok disse ønskene Yacht-Master 42 forsøker å imøtekomme, fra en kundegruppe som trolig heller ikke skyr edle metaller.

Da de første bildene av Yacht-Master 42 lekket dagen før Basel-messens åpning, kan jeg ikke si jeg ble videre imponert. Størrelsen så klønete ut, og det monokrome fargeskjemaet virket rimelig anonymt. Nok en gang ser vi imidlertid et eksempel på at man ofte må se klokker «live», før man uttaler seg for bastant. Flotte detaljer som det særegne keramiske bezelet, gjør seg rett og slett mye bedre med egne øyne.


ANNONSE


I hånden byr Yacht-Master 42 på alle de kvalitetene man forventer av en Rolex. Den opplevde kvaliteten er i særklasse, og designet er harmonisk og velproporsjonert. I følge Rolex har man ikke bare blåst opp «lillebror» Yacht-Master 40, men foretatt et fullstendig redesign av kassen. Sammen med den fantastiske Oysterflex-remmen (gummirem med innlegg av metall), er bærekomforten upåklagelig. Fraværet av lenke gjør at vekten i grunnen ikke oppleves som særlig froskjellig fra en enkel Submariner. La oss for øvrig ikke glemme at Yacht-Master 42 egentlig ikke er en stor klokke, for det jo nesten kun i Rolex-land at alt over 40 mm er stort.

Kun i Rolex’ verden er 42 mm stort.

Bak den blanke tallskiven tikker Rolex’ egenproduserte kaliber 3235, som tilhører merkets nyeste generasjonen av selvopptrekkende urverk. Kaliber 3235 byr derfor på teknologi som gangsystemet «Chronergy», som både er svært energieffektivt og har gode antimagnetiske egenskaper. Balansefjæren er Rolex’ velkjente «Parachrom». For den typiske bruker vil dette i praksis medføre høy presisjon (+2/-2 per døgn), god resistens mot støt og magnetfelt, samt en gangreserve på solide 70 timer.

Jeg har godt forståelse for skepsisen mange entusiaster har følt i forhold til Yacht-Master 42. Var forventningene en ny Milgauss, en ny Explorer II – eller kanskje en Submariner med mykere former – er det en selvfølge at skuffelsen blir stor. Samtidig vil jeg slå et slag for å senke skuldrene litt, og innse at gigamerket Rolex ikke bare selger klokker til entusiaster som aller helst skulle hatt en Milsub-reissue. Ei heller er det et merke som kan stå på stedet hvil. Yacht-Master II er kanskje ikke en klokke for meg (eller oss), men jeg føler meg helt trygg på at de som ender opp med en neppe vil bli skuffet.

  • Modell: Rolex Yacht-Master 42 – ref. 226659.
  • Det ytre: Kasse i hvitt gull – 42 mm diameter – Cerachrom bezel – safirglass – svart tallskive med Chromalight – vannresistent 100 meter – Oysterflex gummirem, Oysterlock-spenne med Glidelock-system.
  • Det indre: Rolex kaliber 3235, egenprodusert – selvopptrekkende – rundt 70 timers gangreserve – +2/-2 sekunder/dag presisjon – Chronergy gang.
  • Pris: 248.650 kroner.

ANNONSE