Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Patek Philippe 5212A Calatrava Weekly Calendar

Tett på Patek Philippe 5212A Calatrava Weekly Calendar

Jon Henrik Haraldsen

En nærmere kikk på Patek Philippes nye kalender-komplikasjon.

Da årets Basel-nyheter fra Patek Philippe ble sluppet tidligere denne uken, var det én modell som umiddelbart tiltrakk seg min oppmerksomhet. Samtidig må jeg innrømme at det tok et par minutter før jeg virkelig forstod hva det var øynene så. Det må strengt tatt være lov, for nye ref. 5212A byr på noe så sjeldent som visning av dato, dag og ukenummer (med respektiv måned).

Patek Philippe ref. 5212A Calatrava Weekly Calendar.

Ref. 5212A – eller «Calatrava Weekly Calendar» om du vil – må ikke forveksles med en mer komplisert evighetskalender eller årskalender. Teknisk sett er det snakk om et betydelig enklere konsept, som krever manuell justering ved månedens slutt. Dato stilles som vanlig via kronen, mens dag og ukenummer justeres ved hjelp av integrerte knapper på siden av kassen. En mildt sagt sterk kontrast til Pateks øvrige store lansering med fire ulike kroner.

Kassen i rustfritt stål har et klassisk og slankt design.

Før jeg går litt mer inn på det tekniske på innsiden, er det verdt å si litt om det ytre. Den 40 mm store kassen er utført i rustfritt stål, men lever ellers opp til de tradisjonelle forventningene om hva en Calatrava skal (eller kan) være. Som en konsekvens av at all informasjon (unntatt dato) formidles via sentraliserte visere, er tallskiven av den nokså tettpakkede sorten. Noen vil sikkert mislike designet, men personlig syns jeg layouten så til de grader fungerer. Patek Philippe har også valgt en småleken font basert på en av designernes håndskrift, som myker opp uttrykket.

Kalender-komplikasjonen beskrives som «delvis integrert», og både modulen og baseurverket er nytt. Sistnevnte – kaliber 26-330 – har riktignok en visst slektskap til det velkjente kaliber 324, men har fått flere tekniske forbedringer i ytelse og driftsikkerhet. Blant annet har Patek Philippe redusert vibrasjonene (og følgelig friksjon) i sekundviseren – såkalt «backlash» – og dessuten inkludert en «sekund-stopp»-mekanisme. Også opptrekksmekanismen er raffinert på teknisk nivå, men hvor den mest synlige endringen er et nytt rotor-design.

Kaliber 26-330 S C J SE.

Modulen består på sin side av ytterligere 92 deler, som muliggjør den sjeldne kalender-komplikasjonen. Patek Philippe valgte å designe funksjonen til å være kompatibel med ISO 8610-standarden, som innebærer at mandag er ukens første dag. Videre anses årets første uke å være den som inkluderer 4. januar. Kriteriene resulterer i at noen år har 53 uker i stedet for 52 – men dette har Patek Philippe naturligvis tatt hensyn til.

Den perfekte hverdagsklokken?

Både på papiret og i praksis er Calatrava ref. 5212A Weekly Calendar en svært interessant miks. Her snakker vi om en Patek Philippe i stål, og med en unik og praktisk komplikasjon – for ikke å glemme «ubegrenset» produksjon. Klokken er mer komplisert enn de enkleste søsknene i Calatrava-familien, og føles samtidig langt mindre formell. I mine øyne har ref. 5212A en sofistikert og quirky sjarm, som sier «se på meg» – men kun til det innvidde publikum. En mulig hverdagsklokke for kjøpere med kapital som gjerne omfatter mer enn det rent finansielle.

  • Modell: Patek Philippe Calatrava Weekly Calendar – ref. 5212A-001.
  • Det ytre: Kasse i rustfritt stål – 40 mm diameter, 10,79 mm tykkelse – safirglass i front og baklokk – sølvfarget tallskive med polerte indekser i gull – brun kalveskinnsrem – 30 meters vannresistens.
  • Det indre: Kaliber 26-330 S C J SE, egenprodusert – selvopptrekkende mekanisk – 35-45 timers gangreserve – 28.800 vph (4 Hertz) – tidsvisning, dato, dag og ukenummer med respektive måned – Gyromax-balanse og Spiromax-balansefjær i Silinvar.
  • Pris: 29.500 sveitsiske franc.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!