Leses nå
Tett på nye Seiko Presage 60’s Style

Tett på nye Seiko Presage 60’s Style

Klassisk dykkerinspirert modell, som frir til deg med en forkjærlighet for 60-tallets flair.

Om vi tenker Seiko og de seneste års lanseringer er det kanskje Prospex-serien som har kommet med de sterkeste kortene på hånda. De robuste klokkene passer som hånd i hanske for den norske klokkesmaken – men har samtidig satt den litt mer elegante Presage-familien litt i skyggen her hjemme.

Nye Seiko Presage 60’s Style leveres i fire ulike utførelser, herunder med hvit skive. Bilde: Seiko

Nå kommer imidlertid et nytt tilskudd i form av «Presage 60’s Style». Og med historiske, dykkerinspirerte linjer mistenker jeg at nyheten vil kunne vekke fornyet interesse for Presage.

Design fremfor funksjon

For å helle litt kaldt vann i blodet med det samme – Presage 60’s Style ser kanskje ut som en kapabel dykkerklokke med historisk sus, men er langt fra å kunne skilte med de nødvendige spesifikasjonene som kreves. Her er det dessverre form foran funksjon, med en ikke-dreibar bezelring og skarve 50 meters oppgitt vannresistens. Det betyr i praksis at klokken neppe bør pryde håndleddet, om planen er å tilbringe sommeren like mye i vann som på land.

SRPG05J1 er varianten med blå skive. Bilde: TIdssonen

Designet treffer imidlertid Seiko meget godt med, og til selskapets forsvar er heller ikke modellen myntet på noen dykkermodell, men på deres Crown Chronograph fra 1964. Den gang da som en tidlig kronografmodell, så noe rekreasjon er dette definitiv ikke, selv om mange av designelementene videreføres. Det betyr ulik finisjering av sektorinndelingen i skiva, skarpe visere fylt med Lumibrite, fasetterte timemarkører og ikke minst – et elegant buet safirglass.


ANNONSE


Både lenke og remfester har en børstet finish, men fra siden oppdager man en kasseside som er blankpolert. Det skaper en pen kontrast og løfter inntrykket, samtidig som 60-tallskarismaen befestes. Lenken og foldespennen oppleves også på armen som forventet fra Seiko i denne prisklassen.

Også studert fra baksiden byr klokken og det egenproduserte 4R35B på forventet enkel, men funksjonell finish. Inntrykket løftes riktignok av den gullfargede og skjeletterte rotoren, som passer både klokkens design og byr på litt ekstra innsyn til mekanikken.

Mange alternativer i egne rekker

Ved lansering kommer fire basevarianter, SRPG03 (hvit skive, sort bezel), SRPG05 (blå skive og bezel), SRPG07 (grønn bezel og sort skive) og SRPG09 (sort skive og bezel). Alle, med unntak av SRPG09 leveres med lenke, mens sistnevnte for første gang i Presage-seriens historie tilbys med en natorem av nylon. Også tre varianter med «open heart» lanseres samtidig, hvor hull i skiven gir innsyn til balansehjulets svingninger.

Størrelsen på 40 mm kler modellen meget godt. Bilde: Tidssonen

Basemodellene av Presage 60’s Style plasserer seg i underkategorien «Basic». Verdt å nevne for entusiastene (og som en effektiv motvekt til min kritikk) er at man i «Prestige»-kategorien finner 3 varianter i begrenset opplag: SPB127, SPB129 og SPB131. Disse legger seg enda et hakk nærmere inspirasjonskilden Crown Chronograph – med minuttmarkeringer på bezelringen – men kanskje viktigst: 100 meter vannresistens og et oppgradert indre i form av 6R35.

Avsluttende tanker

At japanske Seiko leverer kvalitetsklokker til en fornuftig penge er knapt noen nyhet. Likevel tør jeg hevde at de seneste års lanseringer har vært med å løfte merket enda noen hakk, med bedre innmat og et strammere ytre på flere av de nye modellseriene. Det sagt har også merkets nærmest uanstendige strøm av nylanseringer (herunder utallige limited editions) bidratt til en viss likegyldighet, som slører og forstyrrer – i det minste fra et entusiastperspektiv.

Da nyhetene i Prestige 60’s Style traff innboksen vekket det imidlertid litt fornyet interesse, med et design jeg følte traff 60-tallets flair meget godt. Det gjaldt riktignok basevarianten, for open heart-utgaven er virkelig ikke etter egen smak og forbigås i stillhet.

Svake spesifikasjoner trekker litt ned, men designet leverer. Bilde: Tidssonen

Tilbake til standardutgaven skulle jeg aller helst likt å se Presage-logoen helt fjernet, men den forstyrrer heldigvis langt mindre enn den prangende «X»-logoen i Prospex-serien. I levende live leverer også nylanseringene en fin forestilling i både utførelse og bærekomfort, som dessverre ikke helt understøttes av spesifikasjonene for øvrig. Det gjør at det hele føles litt halvhjertet av japanerne, selv om ankepunktene kanskje bekymrer mer enn strengt tatt nødvendig.

Alt i alt har jeg uansett tro på at Presage 60’s Style vil bli et populært innslag i kolleksjonen, og som lett vil fri til kjøpere som liker vintagestilen og de behagelige formene. For entusiastene tror jeg imidlertid at andre modeller vil stjele oppmerksomheten, herunder variantene i «Premier Line».

Fakta og pris

Seiko Presage 60’s Style
SRPG05J1

Dimensjoner: 40,8 x 12 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Blå
Glass: Buet safir
Vannresistens: 5 ATM (50 meter)
Lenke: Stållenke med foldespenne

Urverk: Seiko 4R35B
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 21.600 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 41 timer

Veiledende pris: 6.798 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på seikowatches.com.


ANNONSE