Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication

Tett på Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication

Jaeger-LeCoultre er en av de få urmerkene som er tilgjengelige nok til å tiltrekke seg blivende og ferske entusiaster, samtidig som det er et merke man aldri vokser fra. Selv når man stripper vekk rosenrød markedsføringsprat, er Jaeger-LeCoultre fortsatt et av urverdenens mest beundrede og respekterte manufakturer. Og kanskje er ikke dette så rart – det sveitsiske manufakturet har i en årrekke vært kjent for sin know-how, og rike historie både som eget urmerke og som underleverandør til andre merker.

Deres kolleksjon spenner fra det enkle til det svært kompliserte. I det man legger øynene på den nye Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication, bør det ikke være noen tvil om at man har med sistnevnte å gjøre. Da Tidssonen møtte Jaeger-LeCoultre i Oslo før nyttår ble det hintet til at astronomi ville være den røde tråden for årets nyheter på SIHH 2015, og Master Grande Tradition Grande Complication er en tydelig bekreftelse på dette.

Den nye 2015-modellen har en urkasse i rødt gull på 45 millimeter i diameter, som omslutter en dyp blå urskive med et iøynefallende stjernekart for den nordlige halvkule. Timer og minutter er indikeres tradisjonelt ved help av den sentrumsplasserte visern – men her stopper også urets konvensjonelle karakter, og resten er mer å regne som urkunst.

En ordinær tourbillon roterer alltid på sin egen akse, men den flyvende tourbillonen på Master Grande Tradition Grande Complication går i tillegg i en sirkelbane mot klokken, som fullføres hvert stjernedøgn («siderisk dag»), dvs. 23 timer, 56 minutter og 4 sekunder. Praktisk? Nei, på ingen måte, men en flott hyllest til den tydelige historiske linken mellom horologi og astronomi.

Ved kanten av stjernekartet finner vi en gullfarget sol som gjør en full rotasjon per 24 timer. Denne peker også på gjeldene stjernetegn, måned og dag som befinner seg på kanten av urskiven innenfor. I kombinasjon med 24-timersskalaen indikeres også dag eller kveldstid.

Hva som nøyaktig utgjør en «Grande Complication» er et nokså åpent spørsmål, men det indikerer vanligvis en kombinasjon av flere tradisjonelle komplikasjoner. I dette tilfellet er tourbillon-komplikasjonen kombinert med en nydesignet minute repeater som ved ved hjelp av lydsignaler indikerer timer, kvarterer og minutter. I det knappen som er plassert kl. 8 presses ned, aktiveres hammere som slår på en såkalt «crystal cathedral gong», som gir en overraskende kraftfull og ren lyd. Dette står i sterk kontrast med enkelte repeatere hvor lyden kan beskrives som heller svak.

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication skriver seg inn i rekken av kompliserte ur som først og fremst bør anses som horologiske kunstverk snarere enn å være praktiske og funksjonelle bruksklokker. Den fascinerer og inspirerer, og med en listepris som sannsynligvis vil være i millionklassen (prisen er ennå ikke klar), er det et ur som for de aller fleste vil forbli en drøm.

Men det er selvsagt lov å drømme.

jlc-grande-tradition-grande-complication-wrist-3

Noen spesifikasjoner:

  • Modell: Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication. Ref. 5022580
  • Utsiden: Urkasse i rødt gull, 45 mm diameter, 15,8 mm tykkelse, safirkrystall i front og baklokk. Rem i alligatorskinn med tradisjonell enkel spenne.
  • Innsiden: Håndtrukket Jaeger-LeCoultre manufakturkaliber 945, 28,800 vph (4 Hz), ca. 40 timer gangreserve via to fjærhus. 527 deler.
  • Funksjoner: Timer/minutter, tourbillon, stjernekart, minute repeater, måned, 24-timersvisning.

Mer informasjon er tilgjengelig på Jaeger-LeCoultre sin hjemmeside, www.jaeger-lecoultre.com.