Leses nå
TAG Heuer lanserer Monaco Heuer 02 på lenke

TAG Heuer lanserer Monaco Heuer 02 på lenke

Og introduserer samtidig en ny variant med svart urskive.

2019 markerte 50-årsjubileet til den særegne og ikoniske Monaco-modellen til TAG Heuer. Det ble behørig markert med en rekke spesialmodeller gjennom året, før man helt på tampen avrundet feiringen ved å vinke farvel til det trofaste ETA-baserte Calibre 12 med en egen «Final Edition». På samme tidspunkt skrev man neste kapittel i modellens historie, når man ønsket den første utgaven utstyrt med deres eget Heuer 02 velkommen.

Fjorårets blå får selskap av en sort variant. Samtidig kommer muligheten for lenke (Bilde: TAG Heuer)

Nå kommer første steg i det som må sies å være en høyst forventet ekspansjon, hvor fjorårets blå skive får selskap av en klassisk sort – og muligheten for lenke igjen vekkes til live.

Lett forandret, men fortsatt umiskjennelig Monaco

Valget om Heuer 02 på innsiden markerte en både teknisk og visuell endring på modellen. Urverkets konstruksjon flyttet sekundviseren (for den normale tidsvisningen) til klokken seks, samtidig som den tidligere minuttskalaen fikk selskap av en egen underskive for visning av timer. Førstnevnte ble gitt det jeg antar er en gjennomtenkt visuelt anonymitet, for å ikke bryte for mye med modellens velkjente designprofil.

De som har stiftet bekjentskap med fjorårets nyhet vil da heller ikke finne noe nytt utover den sorte skivefargen, med mindre man skyver fokuset over til lenken. Den er nemlig helt ny og redesignet fra lenkevariantene vi tidligere (ganske sjeldent) har sett. Faktisk er det rundt 20 år siden en ny Monaco ble tilbudt med lenkealternativ i butikkhyllene og senere utgaver har holdt seg til ulike remvarianter.


ANNONSE


Den nye lenken drar løselig inspirasjon fra den H-formede varianten som ble benyttet av selskapet tidlig på 1970-tallet (den kan ses hos Phillips her), men er gitt en overhaling i både form og funksjon. Polerte og børstede flater i skjønn forening, og det hele festes rundt håndleddet ved hjelp av en dobbel foldespenne. Selvsagt tilbys modellene også med tradisjonell skinnrem som matcher fargen i skiven.

Nye Monaco Heuer 02 kan også leveres med sort skinnrem (Bilde: TAG Heuer)

Bruken av Heuer 02 gir klokken moderne egenskaper som toppes med en solid gangreserve på 80 timer. Urverket skiller seg også fra Calibre 12 ved at det er bygget som et rent kronografurverk fra bunnen (kolonnehjulsbasert med vertikal clutch), fremfor å være et modulært verk. Bruken av urverket understreker samtidig at selskapet ønsker å fornye, oppdatere og forbedre Monaco – fremfor å bare ha den som et rent arvestykke i kolleksjonen.

Førsteinntrykk

I en tid hvor egenproduserte og/eller egenutviklede urverk står høyt på agendaen var valget om å benytte Heuer 02 ganske forventet. Her virker det også som om TAG Heuer gjør et klart skille mellom Monaco-modellene med det gode gamle Calibre 11 (med kronen på «feil» side) og disse nye variantene. Jeg mistenker at praksisen med å gi ut historiske Heuer-inspirerte varianter fort kan fortsette uten Heuer 02, mens de moderne tolkningene utstyres med dertil ny urverksteknologi.

Røde og hvite elementer gir kontrast til den sorte solstrålemønstrede skiven (Bilde: TAG Heuer)

Jeg har enda til gode å håndtere de nye Monaco med Heuer 02 på innsiden, men er likevel av den klare oppfatningen at arven fra de mange forgjengerne forvaltes på en god måte. Designet er fortsatt umiskjennelig Monaco og endringene på ingen måte så store at det forringer klokkens tydelige og særegne appell. Muligheten for lenke gir også en litt ny dimensjon – som jeg tror vil tas godt i mot blant entusiastene.

Fakta og pris

TAG Heuer Monaco Chronograph 39 mm Calibre Heuer 02 Automatic
CBL2113 / CBL2111

Diameter: 39 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blå / sort
Glass: Safir
Vannresistens: 100 meter (10 bar)
Rem / lenke: Skinnrem eller lenke

Urverk: Heuer 02
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 80 timer

Tilgjengelighet: Fra oktober
Veiledende pris: 69.900 norske kroner (rem) og 74.990 norske kroner (lenke)

Mer informasjon er tilgjengelig på tagheuer.com.


ANNONSE