Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Seiko «SH Special Model»

Tett på Seiko «SH Special Model»

Jon Henrik Haraldsen

Seikoen du ikke visste fantes – og trolig heller aldri vil se i det fri.

Som jeg allerede har nevnt i posten om den nye Grand Seiko Hi-Beat 36000 GMT Limited Edition, fikk jeg forrige måned muligheten til å bli kjent med Seiko på deres hjemmebane. Det er en opplevelse jeg sent vil glemme. Inntrykket mitt av Seiko var i utgangspunktet bra, men deler av det jeg så, gikk allikevel langt over forventningene. Mer om dette er rett rundt hjørnet, både her på Tidssonen, og i Finansavisen Premium (kommer med avisen den 17. november).

Før den tid, har jeg lyst til å fortelle litt om en klokke som gjorde et spesielt stort inntrykk på meg. Under en av middagene, fikk jeg brått en Seiko i hendene, som jeg attpåtil aldri hadde sett maken til tidligere. Klokken kom rett fra armen til Shinji Hattori, styreleder og CEO i Seiko Holdings Corporation.

Seikos styreleder og CEO, Shinji Hattori. Som forøvrig også er en dyktig sanger.

Modellen var en Seiko «SH Special Model» (SCQE001), som i sin tid ble lansert i forbindelse med Seiko sitt 100-års jubileum ti 2013. «SH» står naturligvis for Shinji Hattori, og kun 39 utgaver ble produsert (Mr. Hattoris eksemplar er nr. 39). Etter sigende ble klokkene kun tilbudt utvalgte klienter i hjemmemarkedet Japan. Men hvorfor nøyaktig 39 eksemplarer? Visstnok fordi «39» på japansk, har en uttale («san-kyu»), som kan forveksles med engelske «thank you».

Unicorn: Seiko «SH Special Model».

Helt ærlig falt jeg ganske pladask for denne klokken, for den byr på en rekke artige motsetninger og sære detaljer. Se for eksempel på kassen, som ved første øyekast kan virke litt enkel og kjedelig. Går man den nærmere etter i sømmene, vil man imidlertid oppdage hvor komplisert den faktisk er. Det kommer ikke så lett frem på bildene mine, men blant annet remfestene byr på et flerkantet design, som minner sterkt om Grand Seiko. Kassen har for øvrig en diameter på 38,5 mm, og er utført i hvitt gull.

Den blå skiven i perlemor med horisontale striper, skal på sin side sende tankene til havet. Nettopp havet er et gjennomgående tema for klokken, som etter sigende er inspirert av Shonan Beach – en av Mr. Hattoris foretrukne feriesteder i Japan. Flere avslappende destinasjoner ved Shonan Beach, er listet opp på baksiden av den hvite remmen.

Shonan Beach, Hayama Marina, Island Sunset… steder man brått kan støte på «Mr. Seiko».

Det maritime temaet følger også over i selve urverket, som rett og slett er en fryd for øyet. Denne typen dekorasjon er et godt stykke unna konservative sveitsere, men er utrolig passende til klokken. Fisken med brillene nede til venstre, er et karikatur av en tydelig takknemlig Mr. Hattori. Trente øyne vil også legge merke til at urverket ikke akkurat er et ordinært Seiko-verk. Helt konkret er det snakk om et ultratynt Seiko kaliber 6898, som primært brukes av Credor. De som kjenner til Credor, skjønner nok hva dette innebærer. Verket bygger for øvrig på Seiko kaliber 68-familien, som i ble introdusert helt tilbake i 1969.

SH Special Edition har ganske uventet gjort sin entré på min personlige «grail-liste», men klokken er mildt sagt lite tilgjengelig. Faktisk har jeg ikke klart å spore opp et eneste eksemplar til salgs. Da klokken ble lansert i 2013, hadde den imidlertid en prislapp på  2.625.000 japanske yen, som med dagens kurs er cirka 187.500 kroner. Hva den går for i annenhånds-markedet i dag, kan man bare spekulere i.

Seiko «SH Special Model». (Foto: Seiko Watch Corporation)

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!