Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Seiko Presage Prestige Line L.E.

Seiko Presage Prestige Line L.E.

Jon Henrik Haraldsen

Tre nye referanser inspirert av den første japanske kronografen.

På tampen av fjoråret trakk Seiko sløret av to nye kronografer i Presage-serien. To spesialmodeller som markerte henholdsvis 50-årsjubileet for en av verdens første selvopptrekkende kronografer (Seiko 6139), og 55-årjubileet for lanseringen av den første japanske kronografen (Seiko Crown Chronograph).

Nå introduserer Seiko tre nye referanser inspirert av den samme Crown Chronograph fra 1964. Denne gangen dreier seg imidlertid om enklere «three-hand»-varianter med ulike farger på urskiven. Modellen bærer det lange navnet «Presage Prestige Line Limited Edition», hvor hver farge er begrenset til 1.964 eksemplarer.

Seiko Presage SPB127J1. (Foto: Seiko)

SPB127J1 (sølv), SPB131J1 (svart), SPB129J1 (grønn) byr på en 41,3 mm kasse i rustfritt stål, som huser Seikos nye kaliber 6R35 fra 2019. Urverket er litt tynnere enn det velkjente 6R15, som er å finn i mange moderne Seiko-modeller. Urverket har både hacking og mulighet for manuelt opptrekk, mens gangreserven er på hele 70 timer. Designet er tydelig inspirert av den historiske forgjengeren, hvor varianten med sølv-farget urskive kommer nærmest.

Fronten er utstyrt med ripesikkert safirglass, mens baklokket er av den heldekkende sorten. Her har Seiko inngravert hvert eksemplars unike serienummer, for å tydeliggjøre at det begrensede antallet klokker er reelt. Seiko har ikke kommunisert noe rundt selv kronen, som tyder på at den neppe er skrudd. Likevel er vannresistensen oppgitt til absolutt godkjente 100 meter.

Seiko Crown Chronograph 1964. (Foto: Seiko)

Førsteinntrykk

Fra dag én har Presage-serien imponert med «mye klokke for pengene». Også med den nye trioen føler jeg meg trygg på at Seiko vil innfri. Likevel er det viktig å understreke at innfallsvinkelen denne gangen er en litt annen – fremfor å by på glimt av japansk håndverkskunst, eller trekk som minner om storebror Grand Seiko, gjenskapes (nesten) et historisk design. I denne kategorien er det mange flere om beinet.

Seiko Presage SPB131J1. (Foto: Seiko)

Mitt inntrykk er at Crown Chronograph tilhører en litt mindre kjent side av Seikos historie, hvor graden av gjenkjennelse blant entusiaster flest er forholdsvis lav. På papiret virker det temmelig sprøtt å lage en «three-hand» av en historisk kronograf, men originalens spesielle monopusher-design uten underskiver gjør at det i praksis funker. Også uavhengig av inspirasjonskilden fremstår designet som attraktivt, med tydelige vintage-vibber og periodetypiske trekk.

Angriper man klokkehobbyen som en intellektuell øvelse hvor «alt skal stemme», tror jeg man vil finne mer glede i andre deler av Seikos kolleksjoner. Faller man imidlertid for designet, er det ingenting som tilsier at dette ikke kan være et godt kjøp.

Seiko Presage SPB129J1. (Foto: Seiko)

Fakta og pris

Modell: Seiko Presage Prestige Line Limited Edition
Referanser: SPB127J1 (sølv), SPB131J1 (svart), SPB129J1 (grønn)
Dimensjoner: 41,3 mm; 11,3 mm
Materialer: Rustfritt stål, safirglass
Vannresistens: 100 m

Urverk: Seiko kaliber 6R35, egenprodusert
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 21.600 vph (3 Hz)
Gangreserve: 70 timer
Oppgitt presisjon: +25/-15 sekunder per dag

Lenke: Rustfritt stål

Veiledende pris: 8.998 kroner
Tilgjengelighet: Februar 2020

Mer informasjon er tilgjengelig på seikowatches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!