Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Seiko Prospex PADI Automatic Diver’s

Seiko Prospex PADI Automatic Diver’s

Jon Henrik Haraldsen

Hvem skulle tro at en Seiko Prospex, ville ende opp som en av årets mest populære og omtalte klokker? Uten at jeg kjenner de eksakte tallene, vil jeg tro at at Seiko PADI Automatic Diver’s er godt på vei til å bli en av årets mest solgte mekaniske klokker her til lands.

Det som umiddelbart kan virke som en litt snodig «hype», er i realiteten både velfortjent og langt på vei forståelig. For Seiko Prospex PADI, som ble lansert under årets Baselworld, innehar flere kvaliteter som klokkeentusiastene verdsetter høyt. Nærmere bestemt sikter jeg til et solid in-house-urverk, god opplevd kvalitet relativt til prisen, vintageinspirasjon, et iøynefallende design, og en «special edition» av den rette sorten.

seiko-padi-srpa21-0240

For å ta det siste først: PADI Automatic Diver’s (SRPA21), er en spesialmodell basert på et samarbeid mellom Seiko og Professional Association of Diving Instructors («PADI»). Dette er et partnerskap som gir mening, for Seiko sine tradisjoner som produsent av dykkerklokker, strekker seg helt tilbake til 1965. Faktisk har det seg også slik, at PADI ble grunnlagt samme år.

seiko-padi-srpa21-0248

Seiko-fansen ser nok ganske fort at den nye SRPA21, i høy grad basert på fjorårets Seiko Prospex SRP775 og 777. Samlet kan disse anses å være en vintageinspirert nytolking av de gamle Seiko referanse 6306/6309, som var tilgjengelig fra 1977 og utpå 80-tallet. Det særegne puteformede designet, som kan minne om ryggen til en skilpadde, har medført at modellene har fått kallenavnet «Turtle».

I realiteten er det i bunn og grunn fargeskjemaet, som er den «store» forskjellen mellom PADI og SRP775/777 (samt de andre Turtle-variasjonene som har kommet i senere tid). Men i urverdenen er det ofte de små forskjellene, som illegges størst betydning.

seiko-padi-srpa21-0242

PADI byr på en lekker to-farget blå og rød dykkerkrans, og en matchende blå urskive med et lekkert «sunray»-mønster. Førstnevnte sender umiddelbart tankene til Rolex sin GMT-Master «Pepsi», og er definitivt et designtrekk som fanger oppmerksomheten til mange klokkeinteresserte. Dette fargerike innslaget, som i er et spill på PADI sine offisielle farger, bidrar også til å differensiere klokken fra de andre moderne Turtle-modellene.

seiko-padi-srpa21-0250

SRPA21 er ikke akkurat elegant og diskré. Med sine 45 mm i diameter, har den en en tydelig verktøyklokke-fremtoning. Kassen og lenken i rustfritt stål, er finisjert i med kombinasjon av børstede og polerte flater, men er langt i fra jålete. Skrukronen kl. 4 og den dreibare dykkerkransen, har god størrelse og enkle å betjene. Elementene på urskiven er store, og lesbarheten er god. Legg til 200 meter vannresistanse, og helheten er en skikkelig tøffing, som også har betydelig tilstedeværelse på håndleddet.

seiko-padi-srpa21-0243

Urverket forblir uendret fra SRP775/777, noe som betyr et in-house kaliber 4R36. Dette selvtrekkende verket, har en gangreserve på omkring 41 timer, og tikker med en frekvens på 21.600 vph. Kaliber 4R36 ble introdusert i 2011, og byr på både «hacking» (dvs. sekundviseren stopper opp når kronen trekkes ut), samt mulighet for manuelt opptrekk – to egenskaper som er fraværende i det mer kjente kaliber 7S26. I sedvanlig Seiko-stil, skal driftsikkerheten etter sigende være svært god.

De opprinnelige Turtle-klokkene var svært konkurransedyktig priset, og det samme kan sies om PADI Automatic Diver’s. For 4.800 kroner, er det rett og slett vanskelig å finne andre kandidater som gir like mye kvalitet, vintageinspirert design, og klokkeglede for pengene. Pågangen har imidlertid vært stor, så vær oppmerksom på at enkelte forhandlere opererer med ventelister.

Mer informasjon om Seiko er tilgjengelig på seikowatches.com.

[separator type=»space»]