Leses nå
Seiko, Lotus og James Bond

Seiko, Lotus og James Bond

En heseblesende blanding av japanske armbåndsur, britiske sportsbiler og hemmelige agenter på eksotiske lokasjoner.

I 1977 kunne verden nyte en helt ny James Bond-film: «The spy who loved me». Med Roger Moore i hovedrollen ble seerne tatt med gjennom de sedvanlige heseblesende støntene og klassiske bad-gugys – alt i i håp om å redde verden. Oppdraget er enkelt. Stopp stormannsgale Karl Stromberg, hvis plan er å ødelegge sivilisasjonen for å starte sitt eget undervannssamfunn.

På lanken til 007 finner vi en litt uvanlig Bond-ur. Q hadde utstyrt han med en Seiko 0674-5009. Dette er muligens ikke uret de fleste assosierer med den britiske spesialagenten i dag, men på tampen av 70-tallet var den absolutt kul nok. I filmen kunne denne digitale Seikoen skilte med blant annet muligheten til å printe ut hemmelige meldinger. Hvorfor instruksene ikke ble vist på den digitale skjermen er uvvist…

I virkeligheten var 0674-5009 et kvartsur i stål med digitalt display som kunne fortelle deg tid (AM/PM) og ukedag. Om du trykket på litt knapper kunne den også vise aktuell måned og år.

Seikoen skriver ut en melding til Bond om at han straks må melde seg for hovedkvarteret til MI6 i London. (Illustrasjon: Skjermbilde fra filmen)

Dette var den første gangen Bond hadde på seg et ur fra det japanske merket. Dog var det ikke den siste. I filmene som fulgte kunne blant annet referansene M354 og H357 (begge digitale kvartsur) sole seg i den legendariske filmkarakterens stjerneskinn.


ANNONSE


Disse referansene er – naturlig nok – samleobjekter i dag. 0674-5009 er en sjelden fugl på bruktmarkedet og nyter godt av sin kjendisstatus. De få eksemplarene som dukker opp går for godt over 5.000 kroner. Dog er det heldigvis rimeligere enn en Rolex 5513 med vinkelsliperbezel.

Bonds Lotus Esprit i sin amfibiske konfigurasjon. Bilen fikk kallenavnet «Wet Nellie». (Illustrasjon: Skjermbilde fra filmen)

En hvit Lotus Esprite S1 var den mekaniske helten i «The sphy who loved me». Først som fasjonabel sportsbil og deretter som undervannsgående krigsmaskin. «Wet Nellie» var utstyrt med bakke-til-luft-missiler, torpedoer, miner og en slags sementkanon gjemt bak nummerskiltet. I dag dette eksemplaret eid av Elon Musk – passende nok.

Denne modellen, som først ble introdusert året før den aktuelle Bond-filmen ble vist på kino, hadde karrosseri gjort i glassfiber og Lotus sin egenproduserte hekkmontert motor med 160 britiske hestekrefter. Dens skarpe 70-tallsutseende var designet av italienske Giorgetto Giugiaro, som før dette hadde tegnet perler som Alfa Romeo GTV, BMW M1 og Maserati Merak. S1 ble kjent for sine gode kjøreegenskaper, men britene hadde vært litt vel ambisiøse med tallene på hvor rask bilen egentlig var.

Lotusen fikk være med i enda en Bond film ett par år senere. Da utstyrt med turbo, takbøyler, slalomski og masse dekaler i «For your eyes only» i 1980.


ANNONSE