Leses nå
Seiko lanserer SPB243 «1959 Alpinist Modern Re-interpretation» (live-bilder og pris)

Seiko lanserer SPB243 «1959 Alpinist Modern Re-interpretation» (live-bilder og pris)

Prospex SPB243 er en tilgjengelig nytolkning av originalen fra 1959.

Parallelt med lanseringen av den nye og entusiast-orienterte Alpinist SJE085, trekker Seiko sløret av en ny Alpinist med potensiale til å bli en storselger.

Seiko Prospex «The 1959 Alpinist Re-creation» SPB243 er en moderne nytolkning av den opprinnelige Alpinist-modellen fra 1959. Slektskapet kommer til uttrykk både i kassen, urskiven og viserne, men summa summarum fremstår modellen mest som et derivat av tidligere nevnte SJE085 – vel å merke et knepp mer moderne.

Seiko Prospex «The 1959 Alpinist Modern Re-interpretation» SPB243.

Med en diameter på 38 mm, skulle man kanskje tro at Seiko ville lånt kassen fra den eksisterende Alpinist-kolleksjonen. Dette er imidlertid ikke tilfellet, for SPB243 byr både på en unik kasse og og krone. Selv ikke lenken ser ut til å være lånt fra andre Alpinist-modeller.

Seiko Alpinist (1959). Bilde: Seiko

Urskiven har en mørk varm fargetone, hvor det brune fremheves av den kobberfargede sekundviseren og den nærmest beige lumen på indeksene. Hvorvidt man vil kalle det «fauxtina» må bli opp til den enkelte, men det ingen tvil om at fargekombinasjonen fungerer.

Fungerer gjør også det som sitter på innsiden av kassen. Automatverket 6R35 har vært å finne i Seikos klokker siden 2018, men er i praksis en videreutviklet utgave av det mer kjente 6R15. En velprøvd arbeidshest som har vært sentral i formingen av det moderne Seiko.


ANNONSE


To søsken – SPB241 og SPB245

SPB243 er presentert side om side med søsknene SPB241 og SPB245. Som forventet deler trioen de samme tekniske spesifikasjoner, men referansene har fått ulike urskiver. Fargene må sies å være i tråd med paletten i Alpinist-kolleksjonen, og spesielt den grønne versjonen fremstår som et lekkert og «riktig» alternativ. For grønt har for lengst etablert seg som den typiske fargen for kolleksjonen.

Seiko Prospex SPB241 og SPB245. Bilde: Seiko

Førsteinntrykk

SPB243 (samt SPB241 og 245) er Seko slik vi kjenner merket. Fine spesifikasjoner, God opplevd kvalitet, annerledes design og en pris som harmonerer greit med det man får.

Sett bort fra den lite lekre Prospex-logoen som jeg ennå ikke har blitt komfortabel med, opplever jeg de nye Alpinistene som attraktive klokker med masse personlighet. I en tid hvor mange søker etter mer kompakte klokker, oppleves 38 mm diameter og 12,9 mm tykkelse som riktige mål.

Bred bezel, 38 mm diameter og korte remfester gir et nokså kompakt uttrykk.

Én ting stiller jeg meg imidlertid litt undrende til. Alpinist er i følge Seiko klokker designet for fjellklatrere og sporty aktiviteter. Tilhørighet i denne kategorien finner jeg i alle fall stilmessig noe søkt. Personlig – og her kan sikkert flere være uenige – syns jeg ikke at estetiske tilsier noe utpreget verktøyklokke.

Da kjøper jeg heller nye Alpinist som en allsidig «urban» dagligklokke, som kan dresses opp og ned med ulike remmer. Kjøpes klokken med en slik tilnærming i hodet, tror jeg ikke at man vil bli skuffet.

Les også...

Fakta og pris

Seiko Prospex The 1959 Alpinist Modern Re-interpretation
SPB243

Diameter: 38 mm
Tykkelse: 12,9 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Gråbrun
Glass: Safirglass
Vannresistens: 200 meter
Lenke: Stål

Urverk: 6R35
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 21.600 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Tilgjengelighet: August 2021
Veiledende pris: 8.998 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på seikowatches.com.