Leses nå
Seiko lanserer to nye Prospex Speedtimer

Seiko lanserer to nye Prospex Speedtimer

Kronografene SRQ047 og SRQ049 er inspirert av fortiden – og den ene markerer Seikos 100-årsfest.

De siste par årene har Seiko gjort en aldri så liten raffinering av kronografserien Prospex Speedtimer – og for kjennere av merket bør de ulike referansene som starter med SRQ etter hvert begynne å bli kjent materie. Dette er de mekaniske alibiene i familien, som i tillegg inneholder batteridrevne og ladbare utgaver, benevnt som Solar Chronograph. Men nok om det.

Nyhetene SRQ047 og SRQ049 er de to aller ferskeste medlemmene av den mekaniske grenen av familien. De byr på mye av det samme som eksisterende medlemmer – og er stort sett smidd over samme lest – men har fått både ett og to hint av 1970-tallet, samt en liten reduksjon i tykkelse.

Tydelige vibber fra 70-tallet

I kjent stil har Seiko latt seg inspirere av eget arkiv når de nå henter frem det klassiske i sine to nyheter. Mer nøyaktig oppgis en «1972 Speedtimer Chronograph» som modellen som sender mye av arven videre, og trolig dreier det seg om Seiko ref. 6138-8001.

Side om side med nevnte inspirasjonskilde er det likevel helt klart at det ikke dreier seg om noen direkte kopi, men snarere en ny modell som tar med seg noen av nøkkelelementene i designet. Det gjør seg utslag i blant annet den lett puteformede kassen, den oransje tuppen på kronografviseren, tallskivens bruk av panda/reverse-panda og ikke minst, lenken.


ANNONSE


Likhetene til tross, her er det åpenbart snakk om en modernisert og raffinert kronograf, som smelter sammen akkurat nok av moderne og retro til at det flyr godt også i dagens marked.

SRQ047 byr på en tallskive som kan omtales som «panda», men hvor fargene er duset ned på begge ender av skalaen og best kan beskrives som blågrå og gylden hvit. SRQ049 har reversert det hele, men beholder den blålige fargen på den indre bezelringen, mens tallskiven trekkes mer mot matt sort.

SRQ049 kommer i begrenset opplag og leveres med lærrem i tillegg til lenke.

Den oransje fargen på sekundviserens tupp, som vi også finner igjen på viserne på underskivene knyttet til kronografen, gir det hele litt ekstra liv, mens det sirkelformede datovinduet mellom fire og fem garantert vil vekke følelser. Det samme vil Prospex-logoen «X», som er plassert som et lite blikkfang i underkant av Seikos egen logo.

Litt slankere

I årevis har fansen skreket etter slankere klokker fra både Seiko og Grand Seiko og det virker kanskje å endelig ha nådd Japan. Det gjaldt ikke minst på de nye Prospex Marinemaster, som ble avduket for kort tid siden, men også på disse to har man klart å redusere høyden på urkassen noe.

SRQ049 er slankere enn sine eksisterende familiemedlemmer.

Om vi for eksempel sammenligner med et annet familiemedlem, SRQ037, er tykkelsen redusert fra 15,1 millimeter til 14,6 millimeter. Det skjer helt uten å endre på urverket på innsiden, som fortsatt er Seikos eget 8R48, men skal skyldes justeringer av urkassen i både tykkelse og form – som igjen skal gjøre at hele klokken føles mindre og nettere. Fortsatt beholdes likevel en diameter på 42 millimeter og en oppgitt vanntetthet til 100 meter.

Urverket, som er en kolonnehjulsbasert kronograf med vertikal clutch, har en litt beskjeden gangreserve på 45 timer og oppgis å ha en nøyaktighet på +25/-15 sekunder per dag. Slike tall forteller ikke alltid hele sannheten, og Seiko har tidligere hatt et rykte for å overlevere fremfor å love for mye. Men i denne prisklassen har nok mange kunder lært seg å forvente sterkere tall på papiret.

Heldekkende baklokk blokkerer innsyn til urverket.

Både SRQ047 og SRQ049 leveres på den spesielle lenken, som teller hele 9 ledd i bredden. I tillegg kommer SRQ049 med en ekstra sort lærrem, som en liten bonus for å markere at modellen tar del i jubileumsfeiringen av 100 år med «Seiko» på tallskiven som sparkes i gang for alvor over nyttår. Det gjør også at den kommer i et begrenset opplag på 1000 eksemplarer totalt.

Både SRQ047 og SRQ049 skal være rett rundt hjørnet og vil bli å finne i merkets egne butikker og hos utvalgte forhandlere. Norsk veiledende pris er henholdsvis 33.950 og 34.950 kroner.


ANNONSE