Leses nå
Seiko lanserer Prospex Speedtimer Chronograph

Seiko lanserer Prospex Speedtimer Chronograph

To mekaniske kronografer inspirert av Seikos stoppeklokke fra 1964 – og fire soldrevne kvarts.

Mekaniske kronografer har lenge vært en sjeldenhet i kolleksjonene til Seiko. Historisk har imidlertid merket lang erfaring innenfor feltet, hvor lanseringen av kronografen Speedtimer i 1969 er en av milepælene.

Klokken var basert på Seikos nyutviklede kaliber 6139 med automatisk opptrekk. Med lansering kun måneder etter kunngjøring av Zenith El Primero, samt Heuer, Breitling, Buren og Dubois-Dépraz’ «Chronomatic», var det snakk om en av verdens første selvtrekkende kronografer (og den første med kolonnehjul og vertikal clutch).

Seiko Speedtimer (1969). Bilde: Seiko

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph

I dag presenterer Seiko en ny mekanisk kronograf i Prospex-familien, som også er et gjensyn med det historiske Speedtimer-navnet. Likevel er det ikke snakk om en relansering, men faktisk en hyllest av en annen klokke i Seikos arkiver.

Nye Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph hedrer nemlig en av Seikos stoppeklokker fra 1964. En stoppeklokke med presisjon på 1/5-dels sekunder, som etter sigende etablerte Seiko som en profesjonell tidtaker innen sport:


ANNONSE


In the 1960’s, Seiko announced itself on the international sports timing stage with a whole new generation of high-precision equipment that was enthusiastically endorsed by many international sports federations and used to capture elapsed time at many of the world’s leading sports events.

Central to this success was a range of stopwatches that incorporated Seiko’s innovative «heart-shaped cam» mechanism, a feature which delivered a level of precision once thought unachievable by manual sports timing devices.

– Seiko Watch Corporation
Seiko 1/5th second stopwatch (1964). Bilde: Seiko

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph lanseres i to ulike versjoner, hvor den hvite (SRQ035) er en limited edition i 1.000 eksemplarer. Den øvrige grå versjonen (SRQ037) går inn i Seikos standardkolleksjon, og all erfaring tilsier at flere variasjoner vil komme.

Foruten urskivene (og en ekstra rem for spesialmodellen) er de to referansene like. Begge har kasser av rustfritt stål på 42,5 mm i diameter, samt en tykkelse på 15,1 mm. Selve formen er tydelig stoppeklokke-inspirert, med en stor krone og kraftige knapper. Denne estetikken er for øvrig ikke helt ukjent for hverken Seiko eller Grand Seiko.

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited Edition SRQ035. Bilde Seiko)

Urverket er det nye kaliber 8R46, som er en variasjon på det eksisterende 8R48. Primært er det layouten som er endret, hvor nykommeren har to underskiver fremfor tre, og datovindu plassert kl. 6. I likhet med kaliber 6139 har kronograf-mekanismen kolonnehjul og vertikal clutch, mens gangsystemet er fremstilt ved hjelp av moderne MEMS-teknologi.

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph er for øvrig utstyrt med glass i baklokket, som gir muligheten til å se urverket i aksjon.

Seiko kaliber 8R46. Bilde: Seiko

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph

I tillegg til de to mekaniske referansene, lanserer Seiko også en ny Speedtimer Solar Chronograph. Modellen kommer i fire tidsriktige fargevarianter, og er alle basert på Seikos Solar-kvarts-teknologi.

Kassene av rustfritt stål måler 39 mm, og designet er det fristende å kalle noe «inspirert» av populære sveitsere som Rolex Daytona og Zenith El Primero (uten øvrig sammenligning).

Funksjonsmessig byr det solcelle-ladbare kaliber V192 på tidvisning, dato, kronograf og 24-timersindikator. I følge Seiko har klokkene en driftstid på rundt 6 måneder etter en full oppladning. Presisjonen på urverket oppgis til ±15 sekunder per måned.

De fire kronografene ventes i november, og har fått en veiledende pris i Norge på 7.490 kroner.

Førsteinntrykk

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph SRQ037. Bilde: Seiko

Nye mekaniske kronografer er defintivt velkomne nyheter i Prospex-kolleksjonen. I motsetning til de fleste andre merker i samme prisklasse, har Seikos tilbud av kronografer vært bemerkelsesverdig begrenset.

Bruken av Speedtimer-navnet er på sett og vis litt snodig. For det historiske modellnavnet forbindes vanligvis med langt mer retro-orienterte klokker enn de som er presentert i dag.

Likevel syns jeg Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph har et stilsikkert design, som skiller seg ut i mengden. Spesielt den overdimensjonerte kronen og knappene er et artig trekk. Hvorvidt det går ut over bærekomforten er nok individuelt, og noe som må prøves ut i praksis.

De soldrevne kvarts-kronografene klarer jeg å styre min begeistring for – uten at jeg har en overdreven tro på at min personlige mening vil hindre klokkene fra å bli salgssuksesser. For appetitten på denne typen design blant førstegangskjøpere og ferske entusiaster er stor.

En helmekanisk variant til rett under 10.000 kroner kunne vært et mer spennende alternativ, men er trolig ikke realistisk gitt Seikos nåværende lineup av urverk.

Fakta og pris

Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph
SRQ035 (Limited Edition)
SRQ037

Diameter: 42,5 mm
Tykkelse: 15,1 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål, super-hard coating
Urskive: Grå (SRQ035) / hvit (SRQ037)
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 m
Lenke: Rustfritt stål, ekstra lærrem (SRQ035)

Urverk: Seiko 8R46
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timter, minutter, små sekunder, dato, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 45 timer

Tilgjengelighet: 1.000 eksemplarer (SRQ035), november 2021
Veiledende pris: 34.990 kroner (SRQ035) / 31.990 kroner (SRQ037)

Mer informasjon er tilgjengelig på seikowatches.com.


ANNONSE