Leses nå
Seiko lanserer nye dykkermodeller med GMT (med live-bilder og priser)

Seiko lanserer nye dykkermodeller med GMT (med live-bilder og priser)

  • Seiko introduserer Prospex SPB381, SPB383 og SPB385.
  • Modellene bygger på det nye kaliber 6R54 med GMT-funksjon.
  • Trioen blir tilgjengelige i juni og prisene starter fra 18.998 kroner.

Mens Grand Seiko stiller med storstilt stand under Watches and Wonders i Genève senere denne måneden, blir ikke Seiko å finne i messehallene. Denne uken klinker derfor det japanske merket til med eget storslipp av nyheter, som ventes å bli tilgjengelige frem mot sommeren.

Blant en håndfull referanser er det spesielt tre modeller som skiller seg ut, og som innehar potensiale til å bli en av årets favoritter blant Seiko-fansen.

Ny vri på kjent design

Seiko Propex 1968 Diver’s Re-interpretation GMT kommer som referansene SPB381 (grønn) og SPB383 (svart), samt spesialversjonen SPB385 «Save the Ocean» i 4.000 eksemplarer.

Som navnet indikerer er det snakk om en nytolkning av Seikos historiske ref. 6159-7001 fra 1968, som også har vært en inspirasjonskilde for mange tidligere Seiko-modeller. Er du allerede litt forvirret og føler du har sett dagens trio før, er du neppe alene.


ANNONSE


SPB381, SPB383 og SPB385 representerer likevel noe helt nytt for Seiko Prospex. Modellene er nemlig de første til å bli utstyrt med kaliber 6R54, som er et nytt urverk i 6R-familien med GMT-funksjon, utvidet 72 timers gangreserve og en frekvens på 21.600 halvsvingninger per time.

Seiko kaliber 6R54.

Dykker og GMT

I motsetning til gullstandarden Rolex GMT-Master II, har Seiko gått for en såkalt «caller GMT», hvor det er GMT-viseren (og ikke timeviseren) som kan flyttes uavhengig av den ordinære tidsjusteringen.

Seiko Prospex SPB383 med svart skive og keramisk bezel.

For de som krysser tidssoner hyppig er varianten til Rolex definitivt å foretrekke, men i tillegg til en svært attraktiv pris redder Seiko seg inn på andre områder.

Observante lesere har nok allerede lagt merke til den keramiske bezelen med minuttskala, og en separat 24-timers skala ytterst på tallskiven. Dermed går ikke GMT-funksjonen på bekostning av en status som vaskeekte dykkerklokke, og vannresistensen er dessuten på solide 200 meter.

Seiko Prospex SPB381 og SPB385 «Save the Ocean»

Klassisk Seiko

Stål er stort sett det foretrukne materialet for Seiko Prospex, og den nye trioen er intet unntak. Kassen måler 42 mm i diameter, og har en tykkelse på 12,9 mm. For de fleste er nok dimensjonene godt innenfor det akseptable for en slik type klokke, og på armen oppleves den som nokså sammenlignbar med Tudors velkjente GMT-modeller.

Stilen er imidlertid velkjent Seiko og Seiko alene. Designet er åpenbart inspirert av merkets historiske referanser, og de moderne nytolkningene av disse. Spesielt lenken skiller seg ut med et nytt og slankere design, hvor midtleddene er noe hevet over sidene, og dessuten byr på en polert øvre flate.

Også låsen er velkjent Seiko på godt og vondt. I opplevd kvalitet ligger den langt unna de beste i klassen, men i funksjonalitet og robusthet er det samtidig lite å utsette på den.

Tre alternativer

Svart på svart (som vist på majoriteten av bildene) og grønt på grønt, fremstår som de tryggeste og mest stilrene valgene.

Seiko Prospex SPB381 med grønn tallskive og bezel.

For de som ønsker seg noe mer spesielt er SPB385 trolig det åpenbare alternativet. Modellen knyttes opp mot feiringen av Seikos 110-årsjubileum som produsent av armbåndsur, samt merkets engasjement for bevaring av havet, «Save the Ocean».

SPB385 byr derfor på en særegen teksturert tallskive, som er inspirert av isbreer og landskapet på Arktis og Antarktis. Valget er ikke helt tilfeldig, for på 60- og 70-tallet var det japanske merket leverandør av klokker til ulike ekspedisjoner til Nordpolen og Sydpolen.

Seiko Prospex SPB385 «Save the Ocean».

Den isblå spesialmodellen er begrenset til 4.000 eksemplarer, og leveres med en ekstra tekstilrem laget av materiale fremstilt fra resirkulerte plastflasker.

Veiledende pris for SPB385 er satt til 21.950 kroner, mens SPB381 (grønn) og SPB383 (svart) er priset til 18.998 kroner. Alle de tre modellene ventes hos utvalgte autoriserte forhandlere i juni.


ANNONSE