Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Seiko feirer sitt 140-årsjubileum med nye Prospex, Presage og Astron

Seiko feirer sitt 140-årsjubileum med nye Prospex, Presage og Astron

Jon Henrik Haraldsen

Fem nye Seiko limited editions i et bredt spekter av modellfamilier.

I år er det 140 år siden Kintaro Hattori etablerte virksomheten som i dag er kjent som Seiko. En slik begivenhet er noe den japanske produsenten ønsker å feire – og hvordan bør ikke komme som en overraskelse på noen.

Feiringen starter nå med fem nye limited editions, basert på eksisterende grunnmodeller i kolleksjonene Prospex, Presage og Astron. De nye spesialmodellene hevdes å være inspirert av japanske landskap og miljøer, og er begrenset til mellom 1.500 og 6.000 eksemplarer avhengig av referanse.

Trio inspirert av Iriomote

Mest aktuelle i det norske markedet er trolig den nye trioen i Prospex-kolleksjonen. Klokkene kjennetegnes av kasser i rustfritt stål, svarte dykkerbezeler, gullfargede sekundvisere og særegne grønne urskiver. I følge Seiko er sistnevnte inspirert av den frodige naturen på øyen Iriomote i prefekturet Okinawa.

Prospex Automatic Diver’s SLA047. Bilde: Seiko.

Prospex Automatic Diver’s SLA047 er trioens toppmodell, og inspirert av Seikos historiske 6159 dykkerur fra 1968. Kassen måler voksne 44,3 mm i diameter, og huser Seikos egenproduserte kaliber 8L35 med 50 timer gangreserve. Klokken ventes til Norge i mars, og har fått en veiledende pris på 39.950 kroner. Modellen er begrenset til 3.000 eksemplarer på verdensbasis.

Prospex 1968 Automatic Diver’s Modern Re-interpretation SPB207. Bilde: Seiko.

Lillebror SPB207 presenteres med det lange navnet «Prospex 1968 Automatic Diver’s Modern Re-interpretation». Bak design er altså samme inspirasjonskilde som SLA047, men denne gangen i et 42 mm format. Urverket er også det med budsjettvennlige kaliber 6R35, som har en gangreserve på 70 timer. SPB207 kommer til Norge i mars og har en veiledende pris på 16.998 kroner. Globalt er antallet begrenset til 6.000 stykk.

Prospex Solar Chronograph SSC807. Bilde: Seiko.

Prospex Solar Chronograph SSC807 skiller seg ut fra de to søsknene. Ikke bare er det snakk om en kronograf, men urverket er av den strømdrevne sorten. Modellen drives av et Seiko kaliber V192 med solcellelading, som er huset i en 44,5 mm kasse. Også denne modellen ventes i mars, og prisen er satt til 9.998 kroner. Seiko har begrenset antallet til 4.000 eksemplarer totalt.

Soloppgang i Tokyo

Jubileumsfeiringen omfatter også et mer «dressy» alternativ. Presage SPB205 er en mørk tolkning av fjorårets nye Presage Sharp Edged Series, med et ytre i «super-hard black coating» og gradert brunsvart urskive. I følge Seiko er fargepaletten inspirert av soloppgangen i Tokyo, mens teksturen på urskiven er inspirert av tradisjonsrik «Asanoha» hamp-mønster.

Presage Sharp Edged Series SPB205. Bilde: Seiko.

Sammenlignet med tidligere Presage-modeller har Sharp Edged Series mer definerte linjer og kanter, som kan sies å minne litt mer om Grand Seiko. SPB205 drives av Seikos kaliber 6R35 med 70 timer gangreserve. Modellen er begrenset til 4.000 eksemplarer, og ventes i Norge allerede denne måneden. Prisen er satt til 12.998 kroner.

Kirsebærblomster om natten

Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083 er siste modell i denne første omgangen av Seikos 140-årsjubileum. Med svart kasse og en unik lilla urskive, ønsker Seiko å fange skjønnheten ved «Yozakura» – kirsebærblomster observert under en stjerneklar nattehimmel.

Astron GPS Solar Dual-Time 5X5 SSH083. Bilde: Seiko.

Klokken er basert på seneste generasjons Astron, som i form ligger nærmere Grand Seiko enn noensinne. Urverket er det avanserte kaliber 5X53, som både byr på synkronisering via GPS og solcelle-lading. SSH083 er begrenset til 1.500 eksemplarer, og den veiledende prisen er på 24.950 kroner.

Førsteinntrykk

Fremfor å være svært eksklusive klokker og mulige fremtidige samlerobjekter, fremstår majoriteten at Seikos limited editions som anledninger til å skaffe seg en populær kolleksjonsmodell i nøyaktig den utførelsen man kanskje har drømt om. Dette er klokker man kjøper fordi man virkelig faller for dem, og ikke anskaffer som «invisteringer» som skal forsøkes flippet med høyt påslag på Finn eller Facebook-grupper.

De fem nye referansene tiltaler ikke undertegnede personlig – men fremstår jevnt over som solid levert. Spesielt de tre nye Prospex-referansene kan vise seg å slå an i det europeiske markedet, hvor interessen for dykkerur og grønne urskiver er høy. Lanseringene i Presage- og Astron-kolleksjonene fremstår mer som rettet mot publikum på andre steder av kloden.

Mer informasjon om de fem nye jubileumsmodellene er tilgjengelig på seikowatches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!