Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Rolex lanserer ny Submariner

Rolex lanserer ny Submariner

Nytt urverk og ny størrelse for verdens mest ikoniske dykkerklokke.

Året 1953 markerte på mange måter starten på det moderne dykkeruret slik vi kjenner det, med Blancpains introduksjon av sin «Fifty Fathoms» og produksjonen av Rolex Submariner for første gang. Siden den spede begynnelsen (med ref. 6204) har modellen blitt oppdatert en rekke ganger, men alltid med sitt historiske opphav som en rød tråd. Nå lanseres nyeste utgave av Submariner – og selv om de mange vil kalle det en evolusjon, er endringen i kassestørrelse å regne som en aldri så liten revolusjon når det kommer fra nettopp Rolex.

For å ta det viktigste aller først: Rolex øker sin Submariner fra 40 til 41 millimeter i diameter. På papiret en kanskje beskjeden endring, men likevel den første siden 1959 – da ref. 5512 økte modellens størrelse fra 38 til 40 millimeter. Riktignok har urkassen fått endret karakter gjennom årene, med introduksjonen av «maxicase» (først sett på helgullvarianten ref. 116618 i 2008 og deretter på alle senere lanseringer) som den kanskje mest markante.

Nyeste versjon av Submariner Date med grønn bezel og sort skive (Bilde: Rolex)

Med den økte kassestørrelsen følger også en endring på lenken. Sammen med en velkommen estetisk slankekur av hornene (rem-/lenkefestene) får modellen en ny lenke med 21 millimeters bredde. Det gir et mer elegant utseende enn utgående modell og sender tankene mot femsifrede referanser. Den økte bredden betyr dog samtidig at tidligere favorittremmer i samlingen må byttes ut med bredere utgaver.

Ulike varianter

Tidligere har Rolex hatt for vane å fornye modellserier over flere år, med forrige fornyelse av nettopp Submariner i stål som et passende eksempel. Da valgte man først modellen med dato, før man to år senere fulgte opp med varianten uten. Førstnevnte kom i 2010 med valget mellom sort bezel/skive eller grønn bezel/skive (populært omtalt som «Hulk»), mens sistnevnte kun var tilgjengelig i sort. Ved årets lansering tas hele kolleksjonen på en gang, noe som betyr én ny Submariner og totalt syv nye Submariner Date.

To nye utgaver i «rolesor» (Bilde: Rolex)

For utgaven i stål betyr det at begge variantene (med og uten dato) kommer i helsort, mens datoutgaven også kan leveres med grønn bezelring. Det er en fargekombinasjon vi husker fra Submariners 50-årsjubileum i 2003 og som forble i kolleksjonen frem til 2010. Med det har «Kermit» fått sin renessanse, men nå med den keramiske (Cerachrom) bezelinserten.

Samtidig med sine søsken i stål kommer også nye varianter av Submariner i kombinasjonen stål og edelt metall (rolesor). Her får man valgmuligheten mellom enten blå eller sort bezel og skive, som kombineres med stål og gult gull.

Submariner i hvitt gull med blå bezel og sort skive (Bilde: Rolex)

Også tre varianter blir tilgjengelig i helgull. Enten i gult gull med blå eller sort skive/bezel eller i hvitt gull med blå bezel og sort skive. Sistnevnte erstatter med det 116619LB (Smurf) som kom med både bezel og skive i blått. Modellen virket aldri å bli noen stor salgsuksess og på nyeste variant har mangt valgt å kombinere den blå bezelfargen med en mer elegant sort skive. Denne fargekombinasjonen har aldri tidligere vært gjort på Submariner og eneste modell som (kanskje) har hatt dette originalt er et lavt antall GMT-Master ref. 1675 fra 1970-tallet.

Nytt urverk

Også på innsiden er det gjort forbedringer. Helt som forventet kommer nyeste Submariner med Rolex eget 3235-urverk for datomodellen og 3230 for modellen som kun viser tiden. Sammenlignet med utgående 3130/3135 betyr det blant annet økt gangreserve til 70 timer ved hjelp av den patenterte «Chronergy»-gangen og bedre motstandskraft mot magnetisme med Parachrom-balansefjær.

Rolex 3235 (Bilde: Rolex)

Begge urverkene er COSC-sertifiserte og Rolex opererer i tillegg med en egen toleransestandard som er langt strengere (+2/-2 sekunder per døgn) etter montering i kassen. Som vanlig er urverket skjult bak et lukket baklokk, men leverer presisjon og pålitelighet helt i toppklasse.

Førsteinntrykk

Enten man liker det eller ikke så er ingen andre merker i nærheten av å skape like mye blest rundt sine lanseringer som giganten Rolex. Slengkommentarer og kritikk fra de «som ikke bryr seg» (men som ofte gjør nettopp det) tiltar i styrke, mens entusiastene applauderer selv subtile endringer på eksisterende modeller. Ofte er nok frustrasjonen mer rettet mot tilgjengelighet og annenhåndspriser enn klokkene i seg selv, samtidig som entusiasmen viser merkets evne til å holde stø kurs og forvalte sin markedsposisjon med omhu. Uansett standpunkt – Rolex engasjerer.

Det var derfor aldri et spørsmål om, men når Rolex ville fornye sin Submariner. Selv forventet jeg kun ørsmå endringer i form av nytt urverk og kanskje en slanking av kassen. Begge deler ble oppfylt, men endringen fra 40 til 41 millimeter så jeg ikke komme (før sterkere og sterkere rykter begynte å svirre like før helgen). Det er en endring 99.9% av alle mennesker vil finne marginal og nærmest umerkelig, men som garantert vil skape furore (positiv og negativ) i entusiastkretser. Det samme gjelder økningen fra 20 til 21 mm mellom lenkefestene.

Nye Rolex Submariner (Bilde: Rolex)

Enda tør jeg ikke si hvordan dette faktisk vil merkes i/på hånden, men jeg har alltid funnet eksisterende størrelse ganske perfekt og på ingen måte nødvendig å endre. Slankere lenkefester og bredere lenke kan nok samtidig være med å gjøre endringen såpass subtil at den ikke føles betydelig større på hånden. Eller kanskje er det like mye et markedsmessig grep som bidrar til at utgående modeller beholder sin attraktivitet?

Relanseringen av en ny «Kermit» forventer jeg også vil skape diskusjon. Det var en modell som ikke var voldsomt populær ved lansering, men som de senere årene har skutt i været. Personlig elsker jeg fargekombinasjonen og gleder meg til å se hvordan den mørke keramiske bezelringen vil matche med en sort skive. Også den nylanserte ref. 126619LB i hvitt gull ser strålende ut på bilder og vil nok bli ettertraktet, selv med en pris rett over 400.000 norske kroner.

Rolex Submariner

Modell: Rolex Submariner / Submariner Date
Diameter: 41 mm
Materiale: Rustfritt stål (Oystersteel) / Stål & Gull (Rolesor) / Gult gull / Hvitt gull
Vannresistens: 300 meter

Urverk: Rolex 3235 / 3230
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder / Timer, minutter, sekunder; dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Lenke: Stållenke med «Oysterlock»-foldespenne med «Glidelock»-justering.

Veiledende pris: 81.800 / 92.400 / 96.700 / 144.400 / 373.300 / 401.700 norske kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på rolex.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!