Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Rolex GMT-Master II 126710BLRO

Rolex GMT-Master II 126710BLRO

Rolex GMT-Master II 126710BLRO grenser mot perfeksjon.

Helt siden  introduksjonen av Rolex’ «GMT-Master IIc» (116710LN) i 2007, har fansen etterspurt en utgave i stål med to-farget keramisk «Pepsi-bezel». I år innfridde Rolex ønsket, med den splitter nye GMT-Master II ref. 126710BLRO.

Jeg sier «splitter nye», for det dreier seg om noe mer enn bare et nytt bezel. Riktignok har GMT-Master II fått skive og bezel fra den eldre broren i hvitt gull (116719BLRO), men kassen har også blitt forsiktig redesignet, med litt slankere og mykere horn. Kombinert med Rolex’ Jubilee-lenke, som for anledningen har blitt utstyrt med merkets Oysterlock med Easylink-forlengelse, oppleves klokken som merkbart «lettere» enn den eksisterende ref. 116710. Inne i Rolex-boblen, er dette massive endringer med høy signifikans. GMT-Master II er definitivt en moderne Rolex, men fanger litt av det beste fra tidligere årganger.

Oysterlock med innebygd forlengelse på 5 mm.

Hvorfor har det tatt så lang tid med en ny «Pepsi»? Farging av teknisk keramikk har skapt – og skaper fortsatt – hodebry for mange produsenter. For Rolex har utfordringen vært to-delt – det har handlet om å få frem en riktig blå- og rødfarge, men også industrialiseringsprosessen knyttet til kombinasjonen av disse. Noen av de jeg pratet med under lanseringen i Basel, var fortsatt ikke helt fornøyd med den nye GMT-Master II. Det er ingen hemmelighet at blå- og rødfargen under visse lysforhold være litt «off», og trekke mot toner av fiolett. Personlig kan jeg ikke si at det plaget meg noe nevneverdig.

Ved lanseringen forrige måned, var oppmerksomheten først og fremst rettet mot det etterlengtede ytre. Innsiden skjuler imidlertid en minst like stor nyhet. GMT-Master II drives nemlig av det nye Rolex kaliber 3285, som erstatter det nå rundt 13 år gamle kaliber 3186. Kaliber 3285 representerer den seneste generasjonen av in-house-produserte urverk fra Rolex, og hevdes å være både mer presist, robust og driftsikkert enn tidligere. Den største forskjellen ligger i implementeringen av Rolex’ Chronergy gang, som forbedrer effektiviteten på verket med rundt 15 prosent. Gangreserven har økt til cirka 70 timer, og presisjonen skal ligge på rundt -2/+2 sekunder per dag.

Isolert sett syns jeg GMT-Master II ref. 126710BLRO er alt man kan ønske seg i en (hverdags)klokke. Den ser utvilsomt bra ut, har en fin størrelse, og er komfortabel på håndleddet. Urverket er i verdensklasse hva angår robusthet og presisjon. GMT-funksjonen er nyttig, og timeviseren kan justeres i diskrete hopp på én time. Til sitt bruk er GMT-Master II nærmest fullkommen.

Det er imidlertid to momenter jeg personlig har problemer med å fordøye (men som ikke nødvendigvis er problematiske for alle Rolex-kjøpere). Den høye prisen på 82.500 kroner er kanskje konsistent med prisgaloppen i urindustrien, men «two wrongs don’t make a right». Det andre er den forventede tilgjengeligheten. Riktignok meldes det om ny venteliste-praksis hos flere autoriserte forhandlere, men jeg blir overrasket om vi ikke nok en gang vil se sirkus-tendenser med kjipe invistorer, og inflaterte priser i annenhåndsmarkedet. Uavhengig av om dette skyldes et tilfelle av sveitsisk forsiktighet, eller er et bevisst trekk for å skape blest og høyere posisjon for egne produkter, er det på høy tid at Rolex tar tak i «problemet».

Spesifikasjoner:

  • Modell: Rolex GMT-Master II 126710BLRO.
  • Det ytre: 40 mm diameter – Oystersteel (904L stål) – svart skive , Chromalight lume – roterbart GMT-bezel, Cerachrom innlegg – safirglass med cyclops, skrudd Triplock-krone, vannresistent 100 meter – Jubilee-lenke, Oysterlock, Easylink med 5 mm forlengelse.
  • Det indre: Rolex kaliber 3285, selvtrekkende – timer, minutter, sekunder, dato, GMT – sekundstopp, hurtigsetting av timeviser – ca. 70 timer gangreserve – Parachrom balansefjær, Paraflex støtabsorbering, Chronergy gang – COSC-sertifisert – Rolex-sertifisert, -2/+2 avvik per dag, etter montering.
  • Pris: 82.500 kroner.