Leses nå
Rado Ceramica

Rado Ceramica

Før «alle» flørtet med komponenter i teknisk keramikk, var Rado den ubestridte kongen på haugen innen keramiske klokker. På sett og vis er de det kanskje fortsatt, og i mitt hode er det liten tvil om at betydelig know-how har funnet veien fra Rado, til blant annet storebror Omega.

I 1990 lanserte Rado modellen Ceramica, som vekket stor oppsikt med sitt svært dristige design og moderne materialbruk. Vi snakker tross alt om en keramisk klokke, minst ett tiår før mange av de store i det hele tatt begynte å få øynene opp for keramikk. Ceramica har blitt stående som en milepæl i Rado sin historie, og den er utvilsomt en av deres mest gjenkjennbare modeller, flettet inn i deres DNA.

Forrige uke i München, omkring 26 år senere, presenterte Rado sin nye tolkning av Ceramica. Den nye kolleksjonen er designet – eller snarere redesignet – av den prisbelønnede tyske industridesigneren Konstantin Grcic. For de som er interesserte i design, er Grcic trolig best kjent som mannen bak Magis’ «Chair_ONE».

Den nye Ceramica er ingen revolusjon, men derimot en nøye gjennomtenkt oppdatering av en mulig fremtidig klassiker. Totalt består den nye kolleksjonen av 11 referanser, med varianter tiltenkt herrer (30,0 x 41,7 x 7,6 mm) og damer (22,9 x 31,7 x 6,6mm).

Ved å gjøre forholdvis subtile justeringer av geometrien, har Grcic bevisst fokusert på å skape «more watch, less bracelet». Øvrige estetiske justeringer, omfatter blant annet endringer i typografien og urskivenes design. Grepene er små, men effektive, og gir Ceramica en følelse av økt raffinement.


ANNONSE


rado-ceramica-konstantin-grcic-4293

Teknologien har beveget seg fremover siden 1990, og det nye Ceramica-designet omfavner de produksjonstekniske mulighetene som er tilgjengelig i dag. Dette innebærer blant annet en «monobloc» urkasse (ett stykke), og lenkeledd i tilnærmet massiv teknisk keramikk.

rado-ceramica-konstantin-grcic-4299

En av de mest interessante referansene, er Grcic sin signaturmodell (ref. 212.0708.3.015). Her har det blanke sorte ytre fra tidligere Ceramica-modeller, blitt byttet ut med en gråsvart matt finish. Urskiven byr på god kontrast og lesbarhet, og er i følge Grcic, inspirert av de klassiske pilotklokkene.

rado-ceramica-konstantin-grcic-4272

Signaturmodellen er en limited edition på kun 701 eksemplarer på verdensbasis. Hvorfor akkurat 701? Jo, fordi Rado foreslo 700 eksemplarer, og Grcic skulle naturligvis også ha en et eksemplar til seg selv.

rado-ceramica-konstantin-grcic-4285

Og fremfor å nummerere klokkene med et bestemt nummer, har Rado valgt å dekorere baklokket med «One out of 701». En artig detalj, som flere klokkemerker har gjort de siste årene. Under baklokket i titan, sitter for øvrig et ETA E61.511 quartz.

Les også...

Rado er en av de merkene hvor det er litt vanskelig å nøyaktig sette fingeren på hvem som er målgruppen. Ja, merket har vunnet utallige designpriser, og appellerer nok i høy grad til de med sans for det estetiske. Men samtidig er Rado-eiere en forholdsvis variert gruppe – blant annet tidligere Top Gear-programleder James May, er blant de som har lagt sin elsk på Ceramica.

rado-ceramica-konstantin-grcic-4310

For mange vil det oppleves som attraktivt, med en klokke som er annerledes alt annet i urverdenen. Riktignok vil det for enkelte være en dealbreaker, at det er et batteridrevet quartz-urverk som tikker på innsiden av den keramiske kassen.

Dersom ytre skjønnhet ikke veier opp for et litt traust indre, får man heller krysse fingrene for at Rado på sikt vil slippe en mekanisk utgave av nye Ceramica.

Nøyaktig pris for signaturmodellen er ikke klar ennå, men den nye Ceramica-kolleksjonen kommer til å starte på 18.150 kroner.


ANNONSE


Mer informasjon om Rado er tilgjengelig på rado.com.


ANNONSE