Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Piaget Polo S

Piaget Polo S

Jon Henrik Haraldsen

At Piaget skulle lansere en av sommerens mest omdiskuterte nye klokker, er nok noe de færreste ville ha tenkt seg. Da bildene av den nye Polo S-kolleksjonen dukket opp i sosiale medier i midten av juli, var ikke kritikerne sene med å påpeke likhetstrekk med den ettertraktede Patek Philippe Nautilus. På Tidssonens Facebook-side, dukket det opp småhumoristiske kommentarer som «Piagiat».

g0a41001-web2g0a41004-web2

Min første impuls var også at designerne bak Polo S, hadde latt seg i overkant inspirere av sportsmodellene fra den ærverdige kollegaen fra Genève. Men jeg har for lengst lært at man skal være forsiktig med å avsi noen dom, på bakgrunn av pressebilder og Instagram-bilder av ymse kvalitet. Noen klokker må man rett og slett bare ta og føle på, for å få et skikkelig inntrykk av hva man har med å gjøre.

Muligheten til å ta Piaget Polo S i nærmere ettersyn, kom heldigvis raskere enn forventet. Forrige uke inviterte Piaget til Europa-lansering på W i Amsterdam (fly og hotell ble dekket av Richemont), med både Philippe Léopold Metzger (CEO i Piaget), og David Goffin (tennisspiller og «friend of the brand») tilstede.

Den nye Piaget Polo S-kolleksjonen består av en enkel mekanisk «three-hands», samt en kronograf-modell. Begge i stål (røpes av S’en), hvor førstnevnte er tilgjengelig med sølvfarget, blå eller antrasittfarget urskive, mens sistnevnte bare leveres i sølv eller blå.

piaget-polo-s-4376

Designmessig har Piaget åpenbart hentet inspirasjon fra 70-tallets luksuriøse sportsklokker i stål. Og det er nok her det hele blir litt tricky, ettersom denne kategorien allerede er befolket av ikoniske design som Nautilus, Royal Oak og Ingenieur. Og som nevnt tidligere, har det ikke vært noen mangel på de som har ropt «Nautilus-kopi!» (personlig ser mer Aquanaut, i formene til den 42 mm store urkassen og lenken).

piaget-polo-s-4389

Før vi går videre, vil jeg trekke frem tre momenter som er vesentlige for å forstå den nye kolleksjonen.

Det er ekstremt vanskelig å designe en ny luksuriøs sportsklokke. Tidligere i år pratet jeg med A. Lange & Söhne sin direktør for produktutvikling, Anthony de Haas. Han påpekte hvordan det nærmest er umulig å komme frem til et nytt og originalt design, innenfor kriteriene for en luksuriøs og elegant sportsklokke. Det meste er gjort før – på en eller annen måte – så enkelte likhetstrekk i denne kategorien er uungåelig (Lange sin løsning var for øvrig å ikke engang forsøke).

Piaget Polo er en av de «originale» luksuriøse sportsklokkene fra 70-tallet. Polo ble lansert i 1979, med et særegent design som har sikret klokken en plass i moderne urhistorie. Modellen var en stor suksess, og både den fornyede utgaven fra 2001, samt årets nye kolleksjon, bærer preg av å være inspirert av originalen.

Piaget Polo.

De som kjenner Piaget, vil se likhetstrekk med både Piaget Emperador og foregående Polo-modeller. Designet er altså temmelig konsistent med merkets eget DNA.

Med disse momentene i tankene, fremstår det brått som en smule overdrevet å beskylde Piaget for plagiat. For det samme kan jo da strengt tatt sies om Vacheron Constantin sin Overseas, eller Girard Perregaux sin Laureato.

Som nevnt, har de nye Polo S-modellene fått en urkasse i stål på 42 mm. Ikke bare gir dette uret mer tilstedeværelse på håndleddet sammenlignet med sportsur i samme kategori, men det er også første gang Piaget benytter stål –fremfor titan, gull eller platina – i sine sportsklokker.

piaget-polo-s-4382

Finishmessig er det lite å klage på. Kvalitetsfølelsen er jevnt over svært høy, med en raffinert miks av polerte og børstede flater. Urskivene har et stripete mønster, som sender tankene til stripe-temaet som dominerte forgjengerne. Men denne gangen er det hele tonet ned – betraktelig. Det hele er temmelig ryddig, symmetrisk, og riktig proporsjonert.

piaget-polo-s-4398

På innsiden av de forholdsvis slanke urkassene – 9,5 mm («three-hands») og 11,2 mm (kronograf) – sitter selvtrekkende mekaniske urverk signert Piaget. In-house-kaliber 1110P og 1160P (krono), slekter begge på Piaget sitt kaliber 800P. Begge verkene har rundt 50 timer gangreserve, og kronograf-verket byr på et kolonnehjulsbasert design.

Piaget kaliber 1110P.
Piaget kaliber 1110P.
Piaget kaliber 1160P.
Piaget kaliber 1160P.

Det er først når vi kommer til lenken, at Piaget Polo S skuffer litt. Riktignok er den ikke direkte dårlig, men for et merke som har et meget godt rykte nettopp når gjelder lenker, er ikke finishen helt der den burde være. I alle fall ikke sammenlignet med den øvrige klokken.

Er dette en dealbreaker? Vel, egentlig ikke – men det blir spennende å se om Piaget også vil lansere Polo S med skinnrem eller på gummi.

piaget-polo-s-4374

Piaget Polo S-kolleksjonen ventes hos autoriserte forhandlere i løpet av September, og prisen starter på 9.350 amerikanske dollar for den enkleste modellen, men kronografen er priset til 12.300 dollar. I forhold til totalpakken man får, og sammenlignet med urene i samme kategori, fremstår Polo S som forholdsvis attraktivt og konkurransedyktig priset.