Leses nå
Patek Philippe presenterer «Advanced Research» Fortissimo

Patek Philippe presenterer «Advanced Research» Fortissimo

En innovativ minute repeater inspirert av Edisons fonograf.

I tillegg til å lage verdens mest ettertraktede luksusklokke i stål, kan Patek Philippe et og annet om moderne haute horlogerie. Den tekniske spydspissen er det såkalte Patek Philippe «Advanced Research», som siden 2005 har eksperimentert med nye materialer, teknologier og konsepter. I dag er avdelingen integrert som en del av selskapets forsknings- og utviklingsdivisjon – uten at det har stoppet aktivitetene.

Gjennom årene har flere av nyvinningene blitt presentert i egne spesialmodeller med tilnavnet «Advanced Research». For noen av teknologiene har dette vært første og siste stopp, mens andre oppfinnelser – som balansefjæren Spiromax – har blitt rullet i stor stil over nærmest hele standardkolleksjonen.

Patek Philippe «Advanced Research» Fortissimo

Ref. 5750 Patek Philippe «Advanced Research» Fortissimo. Bilde: Patek Philippe

Ref. 5750 Patek Philippe «Advanced Research» Fortissimo er siste tilskudd i rekken av nyskapende spesialmodeller. Denne gangen er det snakk om en minute repeater – klokker som på kommando ringer ut gjeldende klokkeslett med lydsignaler, ved hjelp av komplisert mekanikk.

Patek Philippe er allerede anerkjent som en ekspert på feltet, men Ref. 5750 er noe vi ikke har sett maken til. Riktignok er modellen basert på merkets eksisterende kaliber R 27 PS, men magien skjer med en nyutviklet modul som øker repeaterens lydstyrke.

Kortversjonen er et nytt system som forsterker lyden fra gongene ved hjelp av en arm, oscillerende glassskive (må ikke forveksles med glasset i baklokket) og åpninger i kassen. Under presentasjonen av den nye modellen trakk Patek Philippe selv paralleller til Thomas Edisons fonograf – som visstnok også skal ha vært en av inspirasjonskildene bak prosjektet. For konseptet er til dels det samme.

Den litt lengre og mer kompliserte forklaringen er noe sånt som dette:

Systemet, som har fått det passende navnet «fortissimo», benytter en tynn skive av safirglass som sitter under (men uten direkte kontakt med) baklokket. Skiven er festet i en tynn fleksibel arm av stål, som i andre ende er i kontakt med gongene. Når hammerne treffer gongene, blir svingningene overført til armen og ut i den tynne skiven av safirglass. Svingningene i skiven virker deretter på rommet under safirglasset, som resulterer i en forsterket lyd.

Kaliber R 27 PS – med fortissimo-modulen. Bilde: Patek Philippe

En vibrasjonsdempende ring av komposittmateriale isolerer fortissimo-systemet fra urverket og kassen. Dermed kan den gamle tommelfingerregelen om at minute repeatere bør lages av gull skrotes. Som et håndfast eksempel er Ref. 5750P utført i platina – et materiale som tidligere har vært regnet som uforenlig med sterk og klar lyd, grunnet materialets høye tetthet.

Fremfor at lyden «forsvinner» i kassen og urverket, blir den istedet kanalisert ut på sidene og baksiden av kassen, hvor fire åpninger i titanringen som utgjør «basen» for fortissimo-systemet er særskilt sentrale. Derfra går lyden nemlig videre ut gjennom en smal sprekke mellom baklokket og mellomkassen. Åpningen er neppe noe et utrent øye legger merke til, men Patek har likevel lagt inne et støvfilter for å sikre urverket fra å bli forurenset med mikroskopiske partikler utenfra.

Hvor stor er egentlige den praktisk økningen i lydvolum? Patek Philippe hevder at en minute repeater med fortissimo-systemet er omtrent like hørbar på 60 meters avstand, som en konvensjonell minute repeater 10 meter unna. Og Patek er ikke kjente for å fare med løgn.

Høydepunktet er altså teknologien på innsiden av kassen, og Ref. 5750P er langt på vei en oppvisning av manufakturets know-how. Likevel har klokken fått et ytre som skaper reaksjoner. Det starter pent og pyntelig, for modellen byr på en 40 mm kasse i enkel og klassisk «Patek-stil». Men det samme kan neppe sies om urskiven, som domineres av et distinkt geometrisk mønster.

I følge Patek Philippe er mønsteret inspirert av felgene på klassiske biler, og vi kan til dels forstå hva de mener. For anledningen har også sekundviseren blitt erstattet med en disk med samme mønster – et trekk som er svært uvanlig for Patek Philippe.

Førsteinntrykk

Midt i alle hysterien rundt Nautilus er det forfriskende med litt fokus på en side ved Patek som er langt mer interessant. Fortissimo-systemet representerer en ny tilnærming til minute repeatere, som snur opp ned på en del etablerte sannheter. Hvorvidt dette er en «one-off» eller et system Patek Philippe vil implementere i flere av sine repeatere gjenstår å se.

Designet oppleves som uvanlig for Patek Philippe, og er kort sagt ikke noe for alle og enhver. Personlig hopper jeg ikke i kontorstolen av entusiasme, men lar meg heller ikke provosere. Vel så mye som inspirasjon fra klassiske biler, ser jeg et geometrisk mønster som sender tankene til den arabiske delen av verden.

Om dette er bevisst fra Patek eller ei er uvisst. Men med en totalproduksjon på 15 eksemplarer og en pris på nesten 6 millioner kroner, vil det ikke overraske meg om det er nettopp dit flere av disse klokkene vil ende opp.

Bilde: Patek Philippe

Fakta og pris

Patek Philippe «Advanced Research» Fortissimo
5750P

Diameter: 40 mm
Tykkelse: 11,1
Remfester: 21 mm
Kassemateriale: 950 platina
Urskive: Hvitt gull
Glass: Safirglass
Rem: Alligator, foldespenne

Urverk: R 27 PS
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, minute repeater
Frekvens: 21.600 vph (3 Hz)
Gangreserve: Min. 43 timer – maks 48 timer

Tilgjengelighet: 15 eksemplarer
Veiledende pris: 590.000 CHF

Mer informasjon er tilgjengelig på patek.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!