Leses nå
Tett på Patek Philippe Aquanaut Chronograph ref. 5968

Tett på Patek Philippe Aquanaut Chronograph ref. 5968

Få merker klarer å skape like stort engasjement rundt deres innstegsmodeller, som Patek Philippe. Selv om årets nye Aquanaut Chronograph er en variasjon på et velkjent tema, har interessen vært enorm. Og det har ikke utelukkende dreid seg om positive innspill.

Aquanaut Chronograph er en «rimelig» inngangsbilett til universet av Patek-kronografer, og et tydelig frieri til en yngre kjøpergruppe. Spesielt med den oransje tilleggsremmen påmontert, er det fargemessige bruddet med de eksisterende Aquanaut-modellene påfallende. I sin fulle oransje prakt, kan klokken fort være et alternativ til f.eks. Audemars Piguets Royal Oak Offshore. Forfriskende for mange – blasfemi for andre.

Sett bort fra fargene, er Aquanaut Chronograph basert på flere velkjente elementer. Det ene er den større Aquanaut-kassen på 42,2 mm, som i diameter matcher jubileumsmodellen i hvitt gull (ref. 5168) fra i fjor. Kassens tykkelse har imidlertid økt til 11,9 mm. Sammenlignet med en en rekke populære sportsklokker fra andre merker, er den imidlertid temmelig slank og elegant sak.

Også på innsiden møter vi en gammel kjenning, som trolig også er årsaken til kassens økte dimensjoner. Urverket er Patek Philippes eget kaliber CH 28-520 C, som vi kjenner fra Nautilus ref. 5980. I motsetning til denne, som har en to-i-én teller for minutter og timer, må man i Aquanaut Chronograph nøye seg med én enkel minutt-teller. Trolig et resultat av differensiering og design, snarere enn de store kostnadsbesparelsene. Tidtaking er dermed mest praktisk for tider innenfor 60 minutter. Kronografens flyback-funksjonen er imidlertid inntakt, og finisjen er som forventet høy.

Patek Philippe kaliber CH 28-520 C.

Fraværet av teller for timer er tilgivelig, men personlig er det en stor skuffelse at urverkets tidsvisning ikke inkluderer sekunder. På Nautilus er fraværet av dette kanskje forståelig (originalen hadde kun time- og minuttviser), men på Aquanaut finnes ingen unnskyldning. Skuffender er også det faktum at datoen må stilles via en egen innfelt mikroknapp, plassert på venstre side av kassen. Dette burde kunne vært løst på en langt mer elegant måte, spesielt i denne prisklassen.

Mine innsigelser er nok likevel klinkende irrelevante for mange av klokkens potensielle kjøpere. For et sterkt merkenavn og stilig design, veier nok tyngre enn funksjoner og indre mekanikk. Utseendemessig er klokken kul og forfriskende, og til tross for økte dimensjoner, sitter den som et skudd på håndleddet. Remmen er etter min mening blant de mest komfortable som er å oppdrive, og den nye foldespennen har et lekkert design som hinter om at dette er en sportsklokke i høy klasse. Prisen er høy, men i tråd med Pateks øvrige kolleksjon.

Pateks nye doble foldespenne, med innslag av merkets Calatrava-kors.

Spesifikasjoner:

  • Modell og referanse: Patek Philippe Aquanaut Chronograph ref. 5968A-001.
  • Det ytre: 42,2 mm diameter, 11,9 mm tykkelse – rustfritt stål – grå skive, appliserte numeraler i gull, lume – skrukrone – safirglass (front, baklokk) – svart komposittrem (standard), oransje komposittrem (tillegg) – vannresistent 120 m.
  • Det indre: Patek Philippe kaliber CH 28-520 C, selvtrekkende – timer, minutter, dato, kronograf (sekundviser, 60-minutters teller) – 28.800 vph (4 Hz) – 45-55 timer gangreserve (min.-maks) – Patek Philippe Seal.
  • Pris: 38.600 sveitsiske franc.