Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Panerai Luminor Marina Carbotech – 44 mm

Panerai Luminor Marina Carbotech – 44 mm

Jørgen Erdahl

En bølletøff Luminor Marina i Carbotech – med tilsvarende bølletøff pris.

I hele fjor rettet Panerai mye av fokuset på oppdateringer av Submersible-serien, som nå omtales som merkets heftigste «overlevelsesinstrumenter». For 2020 har turen kommet til den mer tradisjonelle Luminor Marina-serien, hvor årets første nykommer byr på karbonfiber, sandwich-skive og signaturblå detaljer.

For å starte med det ytre. Carbotech er Panerais egen komposittblanding av svært tynne karbonfiber som presses sammen og bindes ved hjelp av et spesielt utviklet polymer. Resultatet er en gråsort urkasse med svært lav vekt som samtidig er meget kapabelt mot ytre påkjenninger som støt, slag og korrosjon.

Panerai Luminor Marina Carbotech – 44 mm PAM 1661. (Foto: Panerai / montasje: Tidssonen)

Materialet, som ble tatt i bruk første gang tilbake i 2015, har etterhvert blitt et ganske kjent syn fra italienerne. Spesielt i Submersible-serien har vi sett flere ulike varianter, men også i andre modellserier med PAM 661 som den kanskje nærmeste slektningen til denne nylanseringen.

Med unntak av baklokket (som er i DLC-behandlet titan) er hele urkassen, inkludert den karakteristiske kronebeskytteren, produsert i Carbotech. Det gir en totalvekt på 96 gram, som med rette må sies å være meget lavt for en klokke av denne størrelsen.

Blå sandwich & automatisk opptrekk

Der PAM 661 hadde den typiske Submersible-skiven har nye PAM 1661 fått den høyt aktede sandwich-skiven. Nytt er imidlertid bruken av blå Super-LumiNova fremfor de mer vanlige beige variantene. Et designtrekk vi tidligere har sett på den langt mer avanserte og dyrere kuriositeten Luminor LAB-ID Carbotech.

PAM 1661. (Foto: Panerai)

I tillegg til den klassiske sandwich-skiven med 12, 6 og 9 har klokken datovindu klokken tre og en egen «small seconds», plassert mellom senter av skiven og klokken ni. Alle viserne har fått samme blå Super-LumiNova og fargen går også igjen i kontrastsømmene på den medfølgende remmen i Sportech (kevlar-kompositt). På innsiden av den lette kassen sitter Panerais eget selvtrekkende P.9010. Det sikrer tre dagers gangreserve med sitt doble fjærhus.

Førsteinntrykk

Panerais bruk av blått ser ut til å fortsette for fullt også i 2020. For første gang kombineres Carbotech med en sandwich-skive i blå farge, i det minste i den normale og oppnåelige kolleksjonen.

PAM 1661 kombinerer sort og blått (Foto: Panerai)

Et av få ankepunkter jeg personlig kan se er egentlig det samme som har vært gjenstand for kritikk fra både meg og andre tidligere, nemlig prisen. For selv om det selvsagt er en utviklingskostnad forbundet med Carbotech oppleves prisen som høy, også sammenlignet med naturlige konkurrenter. Det er tross alt karbonfiber og lim, riktignok en høyst avansert variant av det, men likevel. Til sammenligning vil tilsvarende klokke i stål ha en utsalgspris som er 40.000 til 50.000 kroner lavere.

Resultatet i seg selv tror jeg likevel kan friste mange som ønsker en lett, tøff og sporty klokke. Dersom man ønsker en klokke i samme materiale og serie, men med et mer tradisjonelt fargevalg enn blå, mistenker jeg at alternativer vil dukke opp ila. året.

Fakta og pris

Modell: Panerai Luminor Marina Carbotech – 44 mm; PAM 1661
Dimensjoner: 44 x 14,5 millimeter
Materiale: Carbotech. Baklokk i DLC-belagt titan
Vannresistens: 30 bar (300 meter)

Urverk: Panerai P.9010
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 3 dager

Rem: Sportech og gummirem medfølger

Veiledende pris: 12.500 euro
Tilgjengelighet: Forventes i mai

Mer informasjon er tilgjengelig på panerai.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!