Leses nå
Panerai lanserer Radiomir Eilean

Panerai lanserer Radiomir Eilean

Ny spesialmodell forener en ikonisk klokke og en seilyacht fra 1936.

I 2006 oppdaget daværende CEO for Panerai, Angelo Bonati, seilyachten Eilean i English Harbour på Antigua. Den 70 fot store båten ble opprinnelig designet og bygget av den skotske båtkonstruktøren William Fife i 1936, men hadde definitivt sett sine bedre dager.

Bonati så imidlertid et potensiale, og åpnet lommeboken til Panerai. Eilean ble deretter sendt til restaurering ved et verft i Italia, hvor den ble restaurert tilbake til fordums prakt. Yachten ble relansert i 2009, og har siden den gang fungert som en slags ambassadør for Panerais aktiviteter innen klassisk seiling.

Eilean i aksjon på det åpne hav. Bilde: Panerai

Radiomir Eilean

Året da Eilean ble bygget er også et signifikant år for dagens eier. I 1936 utviklet Panerai de første prototypene av dykkerklokken som i dag er kjent som Radiomir. Designet for den italienske marinen, og drevet av et baseurverk levert av Rolex.

Radiomir Eilean. Bilde: Panerai

Radiomir Eilean (PAM01243) er en ny spesialmodell som binder de to begivenhetene sammen. Klokken er basert på den velkjente 45 mm-utgaven av Radiomir, som for anledningen er utført i «patinert stål». I følge Panerai er det snakk om «en matt finisj som reflekterer lys med en mykere varmere glans enn høypolert metall».

Vintage-preget fortsetter over i den brune sandwich-skiven, den beige Super-LumiNova og gullfargede visere. Førstnevnte har både en finisj og vertikalt mønster som skal minne om skipsdekk. Resultatet er en skive med noe mer dybde enn det vi vanligvis ser fra Panerai.


ANNONSE


En mer åpenbar referanse til Eilean er plassert på venstre side av den puteformede kassen, i form av et drage-emblem hentet fra båtens skrog. Baklokket er dekorert med «Eilean 1936», og en tilsvarende logo er å finne på den brune lærremmen. Sømmene på remmen er ikke inspirert av en amerikansk fotball (slik vi har sett eksempler på i entusiastmiljøene), men derimot snøringen på Eileans seil.

Urverket er Panerais egenprodusert P.6000 med manuelt opptrekk og 3 dagers gangreserve. Vannresistensen er oppgitt til 10 bar (~100 meter), som burde være mer enn nok for de aller fleste.

Bilde: Panerai

Førsteinntrykk

Som spesialmodell er Radiomir Eilean en forholdsvis nedtonet affære, hvor (sett bort fra remmen) linken til Eilean ikke umiddelbart er synlig. Valget av urskive, lume og visere gir akkurat en passe dose krydder, som gjør at modellen skiller seg ut fra søsknene i Radiomir-familien.

Bilde: Panerai

Graveringen på siden av kassen, baklokket og remmen klarer jeg å styre min begeistring for. Hvorvidt disse elementene er en dealbreaker for potensielle kjøpere uten noen interesse for Eilean eller klassisk seiling er det vanskelig å si noe om. Jeg heller svakt mot «ikke».

Antallet er begrenset til 449 eksemplarer per år, som reflekterer Eileans seilnummer. At man ikke kjører ut modellen som en «one-off» kan tyde på at dette er en modell man forventer skal kunne selge bra.

Les også...

Fakta og pris

Panerai Radiomir Eilean
PAM01243

Diameter: 45 mm
Kassemateriale: Patinert stål
Urskive: Brun
Glass: Safirglass
Vannresistens: 10 bar (~100 meter)
Rem: Cuoio Toscana kalveskinnsrem, Eilean-logo, 27/22

Urverk: P.6000
Type: Mekanisk, manuelt
Funksjoner: Timer, minutter
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 3 dager

Tilgjengelighet: 449 eksemplarer per år, juli 2021
Veiledende pris: 7.900 euro

Mer informasjon er tilgjengelig på panerai.com.


ANNONSE